Powered By Blogger

torsdag 12 oktober 2017

Kina och Indonesien - IDOP

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 33/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen:

KINA och INDONESIEN,

IDOP (bönedag 5 eller 12.11)









Viikkoraportti: 
http://mailchi.mp/d4e79f5eb9dc/kiinalaiset-kristityt-kokoontuvat-laittomasti-jtyn-ilman-kirkkoa-hallituksen-suljettua-sen

Prayer bulletin: 
http://mailchi.mp/7c2a4d3c2f28/fmc-prayer-bulletin

Kristna samlas illegalt, myndigheterna stängde kyrkan

KINA

"Äldre kristna, som inte kan resa den långa vägen till en av de statliga kyrkorna, tvingades samlas illegalt i sina hem efter att tjänstemän stängde deras samlingsplats i Henanprovinsen i centrala Kina.

I maj anklagade myndigheterna på falska grunder en husförsamling i byn Zhumadian i Henan för irrlära och för att höra till en kult och förbjöd därefter alla samlingar efter att de fått falska rapporter från medlemmar i den statsstyrda tre-självkyrkan. En lokal kristen berättade att tjänstemännen tog kyrkans egendom, som exempelvis stolar, till en annan kyrka och tvingade församlingen att flytta och beskyllde den för irrlära och för att ”följa fel väg” när man samlades i hem.

Till att börja med gav byns tjänstemän församlingen lov att samlas på ett bestämt markområde, men den officiella kyrkan ingrep och försökte få de kristna att gå med i deras församling. Efter att deras kyrka stängts, började de äldre medlemmarna i församlingen samlas till gudstjänst i deras hem, eftersom närmaste tre-självkyrka låg för långt borta för dem. Emellertid förbjöds de att använda sina egna hem för detta och blev så utan kyrka.

I februari kommer Kina att införa en rad ändringar i de lagar som gäller religionsärenden, vilket ytterligare skärper restriktionerna för husförsamlingar och ger myndigheterna mer makt att förtrycka och stänga dem. Fastän ändringarna inte ännu gäller, berättar en pastor att de förnyade lagarna ger myndigheterna nya orsaker att ingripa. De säger till de troende: ”Gå och läs de nya religionslagarna. Ni får bara samlas på platser som är godkända av byrån för religionsärenden som är avsedda för religiösa samlingar, annars bryter ni mot lagen.”

(Källa: www.chinaaid.org)

- "Vi ber för de kommande förändringarna i religionslagarna vilka innebär mer restriktioner för husförsamlingarna och ger de styrande myndigheterna mer makt att förtrycka dylika församlingar och stänga dem. Må de troende få all den vishet de behöver för att handla och förbereda sig för de nya lagarna. Vi ber att Gud beskyddar alla våra bröder och systrar i detta vidsträckta land och styrker dem i deras tro och vittnesbörd om det hopp de har funnit i Kristus."




INDONESIEN

"Från Papua, östra Indonesien, kommer en desperat och riskfylld vädjan. Ursprungsfolket papuanerna är etniska melanesier och huvudsakligen kristna. Indonesien invaderade området 1962 och år 1969 överförde FN suveräniteten till Indonesien. Papua har sedan dess blivit ”javaniserat”, islamiserat och grundligt militariserat. Papuanerna lider av allvarliga och systematiska människorättsövergrepp som till och med kan kallas ”ett långsamt folkmord”. Den 26 september presenterade papuanernas ledare i exil, Benny Wenda, en namnlista för Förenta nationerna i New York. I namnlistan vädjar man om självbestämmanderätt och den har omkring 1,8 miljoner papuaners underskrifter, som i hemlighet har samlats in under flera månaders tid och smugglats ut ur Indonesien. Medan Wenda hävdar att FN har bekräftat mottagandet av namnlistan, står Jakarta emot detta och har fördömt namnlistan som en ”förfalskning”. Samtidigt förnekar den venezolanska ordföranden för FN-kommittén i fråga att han alls tagit emot den.

Den indonesiska regeringen och militären kommer aldrig frivilligt att släppa ifrån sig kontrollen över det naturresursrika Papua. Den indonesiska militären kommer att vara rasande. Myndigheterna bygger som bäst den trans-papuanska motorvägen som ska öppna det centrala höglandet för ”utveckling”. Om de inte får starkt internationellt stöd, kommer ursprungsfolket, melanesiska kristna i Papua, att se sin situation bli ännu mycket svårare. Be för kyrkan i Papua!"

(Källa: http://rlprayerbulletin.blogspot.com)

- "Vi ber att Gud drar papuanerna till bön och att de lägger sitt hopp till Gud, inte till människor eller till ”världen”. Må vår levande Gud som hör och svarar på bön gripa in. Vi ber att Gud fyller kyrkan på Papua och dess ledare med vishet och förståelse så att de kan leda folket enligt Herrens vilja. Må Gud hålla tillbaka onda och arga händer som vill hämnas och må Han beskydda och bevara sitt dyrbara folk. Herre förbarma dig!"



IDOP 2017: söndag 5 eller 12 november

"Det idealiska är att förbön för den förföljda kyrkan är en integrerad del av varje församlings veckogudstjänst. Ändå finns det idag många troende (speciellt i väst) som har mycket liten kunskap om förföljelsens problem. Det här beror huvudsakligen på att de får sina nyheter från vanliga media som varken förstår eller är särskilt intresserade av förföljelse av kristna. Den internationella böndagen för den förföljda kyrkan (International Day of Prayer - IDOP) ger sådana församlingar och troende runt om i världen en möjlighet att komma samma i bön för de förföljda. Församlingar uppmärksammar bönedagen antingen den 5 eller den 12 november medan smågrupper och bönegrupper kan samlas under veckan mellan dessa. För några kommer detta att vara en ögonöppnare och en inledning på något nytt. För andra kommer det att ge möjlighet till att på nytt överlåta sig till denna sida av gudstjänst som är utmanande och samtidigt livsförvandlande.

IDOP är en rörelse i vår tid: för i dessa dagar av ökande förföljelse mitt ibland aldrig tidigare skådad öppenhet och sammankoppling gör Gud någonting alldeles nytt: Han förenar kristna från olika delar av världen så att de kan be tillsammans. Detta är något spännande i kyrkohistorien. Med en månad kvar är det dags att börja förbereda sig för IDOP."


http://idop.org/web/


Foto: KL (Pedersöre kyrka)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar