Powered By Blogger

söndag 29 oktober 2017

Fokus - Tabernaklet och templen

Lekmannaledd samling Fokus, söndag 29.10.2017 kl. 17.00 (FC, Jakobstad). Undervisning: Thomas Ingo.

Hebr. 10:19-21 "Bröder, i kraft av Jesu blod kan vi nu frimodigt gå in i det allra heligaste på den nya och levande väg som han har öppnat för oss genom förlåten, det vill säga sitt kött. Vi har en stor präst över Guds hus."

"Alla andra präster står dag efter dag och förrättar sin tjänst och bär gång på gång fram samma offer, som aldrig kan ta bort synderna. Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har satt sig på Guds högra sida." (Hebr. 10:11-12)

Bibelstudium: Thomas Ingo. Tema: Tabernaklet och templen. Vid flygeln: Kristian Östman mfl.. Mötesledare: Camilla Wilhelmsson.

I kväll fick vi lyssna till ett mycket fint och uppbyggligt bibelstudium av läraren Thomas Ingo (Nykarleby).

Camilla Wilhelmsson höll en utmärkt inledning igen där hon påminde oss om att vi lovsjunger Gud för att den han är, oberoende av våra egna känslor. Vi får komma till Gud och hans fadersfamn mitt i alla svårigheter. Hon ledde även i bön med syndabekännelse och avlösning.

Thomas Ingo är lärare från Nykarleby som bla. också är (Svenskfinlands enda) handledare för kyrkvaktmästare (och kanske därav kvällens tema, som han sade). Han är gift (hustrun kommer från Kirgizistan) och har 3 barn. Hans undervisning var mycket metodisk och framställningen mycket tydlig och klar. Han sade inledningsvis att det finns två typer av bibelläsare; Trädkramarna och Skogsvandrarna: Trädkramarna ser detaljerna och skogsvandrarna ser helheten. Vi behöver båda!

Gud gav klara instruktioner åt Mose hur tabernaklet skulle byggas. Templen är kopior av tabernaklet, sa Thomas Ingo. Templet var gjort av getskinn. Varför var tabernaklet så viktigt?

1. Det står om det i Bibeln; den bibliska uppenbarelsen
2. Det finns 50 kapitel om tabernaklet
3. Förståelsen av Nya testamentet grundar sig på Gamla Testamentet

Hebreerbrevet är tillägnat tabernaklet. I skapelsens början hade Gud och mänskan god gemenskap, men synden kom in i världen genom Adam och Eva. Men Gud längtar efter gemenskap med oss mänskor. I slaveriets Egypten ropade man på Gud. Sedan vistades man 40 år i öknen där Gud visade sig som en molnstod på dagen och som en eldpelare på natten. Öknen var en bra och avskild läroplats. Gud är den store pedagogen, sa Thomas Ingo.

2 Mos. 25:8 "De skall göra en helgedom åt mig, så att jag kan bo mitt ibland dem." (HERRENS ord till Mose). Gud gav specifika ritningar på hur bygget skulle utföras. Thomas Ingo sade att vi mänskor kommer på Guds sätt, vi kommer på hans villkor. Bryter man mot dem, får det konsekvenser. Det är intressant att Gud skapade världen på 6 dagar, medan det tog 40 dagar att ge Mose anvisningarna för tabernaklet.

Tabernaklet uppenbarar Guds frälsningsplan, sa Thomas Ingo. Yeshua betyder frälsning. Tabernaklet visar på Jesu identitet och tjänst. Apg. 4:12 "Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta."

Thomas visade en bild av en rekonstruktion av tabernaklet i Timnah, Israel. Tabernaklet betyder mötestältet eller uppenbarelsetältet. Vi går från träldomshuset till Guds hus.

Ingo visade att det bara fanns en väg in genom den första porten. Det fanns alltså en enda ingång och alla måste gå in genom den. Man gick till templet för att få förlåtelse. Där fanns heliga föremål som övertäcktes. Arons släkt (leviterna) var präster. Prästerna var klädda i vitt. Klädseln symboliserar renhet. Varje troende är en präst enligt 1 Petr. 2:9 "Men ni är ett utvalt släkte, ett konungsligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk, för att ni skall förkunna hans härliga gärningar, han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus."

Altaret är en bild av korset.

I våra egna liv har vi osynligt eller synligt gudar eller avgudar. Det som driver dej, vad du lever för, pengar, karriär, det du sätter först är din gud eller avgud, sa Thomas Ingo. Ett altare har ett pris (hälsa, tid, äktenskap, vänner, integritet, välmående...). Ju mera du tjänar, desto mera måste du offra.

Gud själv är offret på sitt eget altare.

Rom. 12:1-2 "Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga gudstjänst." - Detta kan vi göra för Gud, sa Thomas Ingo.

I tabernaklet fanns kopparkaret som var fyllt med rent levande vatten (vatten tex. från en bäck som inte stod stilla). Prästerna tvättade sina händer och sina fötter. Händerna symboliserar vad du gör och fötterna vart du går. Kopparkaret påminner oss också om dopet och omvändelsen. Även om uppståndelsen. Gal. 2:19-20 "Ty jag har genom lagen dött bort från lagen för att jag skall leva för Gud. Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i  min kropp, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig."

Joh. 7:38 "Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger."

Till templets förgård kom man för att bli renad till tjänst.

Första rummet var Det heliga. Det var bara ett rum för prästerna och där fanns ett bord med skådebröd, den sjuarmade ljusstaken och rökelsekaret. Detta var bronsföremål.

I tabernaklet var föremålen av guld och där fanns inga stolar. Prästerna måste stå och hela tiden utföra fortsatt tjänst! Jämför med Hebr. 10:11-12 "Alla andra präster står dag efter dag och förrättar sin tjänst och bär gång på gång fram samma offer, som aldrig kan ta bort synderna. Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har satt sig på Guds högra sida."

Det fanns skådebröd på altaret. Ett bröd för varje stam i Israel. Jesus är livets bröd. Här påminns vi också om nattvardsbordet. Det var prästerna som skötte o att den sjuarmade ljusstaken alltid brann och det var den enda ljuskällan i tabernaklet. Ljusstaken lyste över de 12 bröden. Gud är med sitt folk. Jesus är världens ljus. Oljan i ljusstaken symboliserar Guds perfekta arbete. Den stora sjuarmade ljusstaken liknar också ett träd. Jesus är stammen och vi är grenarna. Joh. 8:12 "Jesus talade åter till dem och sade: "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus."

Rökelsekaret är egentligen ett litet altare. Det står framför det tredje förhänget som symboliserar Kristus som vår förebedjare. Rökelsen är de heligas böner. Upp.8:3-4 "Då kom en annan ängel, som hade ett rökelsekar av guld, och ställde sig vid altaret. Åt honom gavs mycket rökelse, som han skulle lägga till alla de heligas böner på guldaltaret framför tronen. Och röken från rökelsen tillsammans med de heligas böner steg från ängelns hand upp inför Gud "

Rom. 8:34 "Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss."

Jesus vädjar för oss.

Joh. 14:6 "Jesus sade till honom: "Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

Thomas Ingo funderade om Jesus tänkte på tre portar; att han är vägen, sanningen och livet. Tabernaklet visar att det bara finns en väg till Gud. Den inre porten fick bara röras av prästen. Till Det Allra Heligaste fick bara en överstepräst gå en gång i året på stora försoningsdagen (Yom Kippur). Förhänget symboliserar Jesu kropp. Förhänget brast. Matt. 27:50-51 "Men Jesus ropade än en gång med hög röst och gav upp andan. Och se, då brast förlåten i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade,"

Hebr. 10:19-21 "Bröder, i kraft av Jesu blod kan vi nu frimodigt gå in i det allra heligaste på den nya och levande väg som han har öppnat för oss genom förlåten, det vill säga sitt kött. Vi har en stor präst över Guds hus."

Templet två rum bestod av "det heliga" och "det allra heligaste".  Det allra heligaste är Guds boning. Där fanns förbundsarken med guldlock (den sk. nådastolen). Två keruber täckte över den med sina vingar. Översteprästen fick en gång per år gå in dit och då stänkte han blod av ett offerlamm på nådastolen. Arken var gjord av akaciaträd som var ett svårarbetat material och den var överdragen med guld. Detta symboliserar det mänskliga och det gudomliga. Jesus var 100 % mänska och Gud. Nådastolen var till för Kungars kung. I den förvarades stentavlorna (lagens tavlor) som gavs åt Mose och även Arons stav. Staven var gjord av dött trä. Men den kunde grönska för att visa vem som skulle bli nästa överstepräst.

Jesu kors restes och det var också av dött trä. Men korset är liv för alla som tror!

Vidare talar man om 1. Salomos tempel och 2. Serubbabels tempel på tempelberget i Jerusalem. Herodes byggde ut Serubbabels tempel. När det tredje templet byggs är det ett tidstecken, sa Thomas Ingo.

Upp. 21:3 "Och jag hörde en stark röst från tronen säga: "Se, nu står Guds tabernakel bland människorna, och han skall bo bland dem och de skall vara hans folk, och Gud själv skall vara hos dem."

Upp. 21:22 "Något tempel såg jag inte i staden ty Herren Gud, den Allsmäktige, och Lammet är dess tempel."


***

"Helig mark" (Jag kommer till ditt tempel):
https://www.youtube.com/watch?v=1kBfxaA_92Y

***

Lovsången ljöd finstämt denna kväll och efter undervisningen ledde förebedjarna oss i tacksägelse- och förbön.

Kvällen avslutades med att vi sjöng "Herrens välsignelse."

Det var också servering denna kväll och det fanns som vanligt möjlighet att gå till samtal och förbön. Lekman tjänade i alla uppgifter: som mötesledare, i lovsången, i förbönen, i serveringen, som förebedjare och välkomnare vid dörren.




Foto: KL (Thomas Ingo "Tabernaklet och templen". När Thomas Ingo undervisar blir det bibliskt och rätt).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar