Powered By Blogger

tisdag 19 september 2017

Nazistorganisations demonstrationstillstånd överklagas

Göteborg. Judarna på väg till synagogan på Försoningsdagen (Yom Kippur) ska inte behöva känna sig hotade då - och inte någon annan gång heller.

– "Demonstrationsfriheten tillhör våra mest grundläggande rättigheter, men den är inte obegränsad utan måste vägas mot andra människors fri- och rättigheter, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders."

"I dag (15.9) överklagar Civil Rights Defenders, advokat Sebastian Scheiman och Jur. kand. Martin Szydlowski, som ombud för den Judiska församlingen i Göteborg, polisens beslut att tillåta nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) att demonstrera i Göteborg den 30 september."

Civil Rights Defenders: "Nazistorganisations demonstrationstillstånd överklagas
https://www.civilrightsdefenders.org/sv/news/svenska-nazistorganisations-demonstrationstillstand-overklagas/
"NMR är en nazistisk organisation med en tydlig antidemokratisk våldsideologi grundad på tron om en rasöverlägsenhet och på ett rashat som särskilt riktar sig mot judar och som i modern tid lett till förföljelse och Förintelsen. Att låta NMR marschera i närheten av synagogan under Jom Kippur inskränker den Judiska församlingens medlemmars religionsfrihet och mötesfrihet som garanteras av regeringsformen och andra internationella konventioner.

Demonstrationen riskerar att vara så pass ordningsstörande att det inte går att garantera församlingsmedlemmarnas fysiska säkerhet. Nazisternas demonstration skapar också starkt obehag hos församlingens medlemmar, där flera har personliga erfarenheter av Förintelsen. Demonstrationståget utgör även ett brott i sig – hets mot folkgrupp – i relation till folkgruppen judar och därför har polisen en skyldighet att upplösa det."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar