Powered By Blogger

söndag 24 september 2017

Fokus - Unikt historiskt skeende: 6 miljoner muslimer/år kommer till tro och blir kristna

Fokus 24.9.2017 kl. 17.00. Glädje ("Sjung lovsång alla länder/Laudate") präglade vår fokussamling i kväll trots att vi fick ta del av en allvarlig lägesrapport angående kristna i mellanöstern. Tema: "Kristna i arabvärlden i dag!" (kaplan Jockum Krokfors' rapport från Cypernkonferens).

I kväll fick vi lyssna till en spännande rapport från en konferens på Cypern. Kaplan Jockum Krokfors berättade kring temat "Kristna i arabvärlden idag!". De kristna i arabvärlden vittnar själva om utbredd fattigdom, hunger, våld, läsokunnighet (25 % analfabeter). Ljusglimtar: det unika historiska skeendet nu; 6 miljoner muslimer/år kommer till tro och blir kristna (registrerat). Antalet kristna i arabvärlden nu: 10, 2 miljoner. Himlakören under ledning av Heidi Storbacka och lovsångsansvariga Monica Hagström gladde oss med sin sång. Min tur att vara mötesledare.


- Himlakören inledde kvällen med två fina sånger: "Sjung lovsång alla länder" och "Kom nu är det tid att lova Gud". En fin inledning på kvällen. Det var min tur att vara mötesledare och jag hälsade alla välkomna. Helena Hult tolkade till engelska (simultantolkning). Med oss hade vi ett flertal kristna från mellanöstern. I min inledning vidarebefordrade jag först hälsningar från Petrus församling (Månsas kyrka). Jag hade under helgen varit på besök hos vår äldsta dotter Joanna Lindén-Montes som tillsammans med Charlotte Steffansson-Myrskog föreläste och visade bilder på en Fairtrade (Rättvis handel) brunch på lördag kl. 10.00 i Helsingfors. Vi fick höra om hur tacksamma peruanska odlare vid equatorn är över att vi köper rättvisemärkta bananer i Finland. Fairtrade gynnar inte bara odlaren (tex. i Afrika) utan även demokratin genom ett bonusssystem där man röstar demokratiskt hur influtna medel ska användas (tex till sjukvård).

- Vidare nämnde jag kort det som fanns framme på bordet i salen (det röda ljuset brinner för lidande kristna och förtryckta folk). I Kazakstan är det förbjudet att sjunga kristna sånger på läger, i Belarus är det förbjudet att vara av en annan åsikt än regimen och presidenten. Facebook är dock bra som nätverk. I Finland får vi tända tacksamhetens ljus därför att vi får be, sjunga, diskutera öppet, vara kritiska och samlas fritt. Även om vi nog kanske någon gång (ganska ofta) ville sjunga "By the rivers of Babylon"...

- Gud är helig. Mose fick se honom på ryggen, busken brann, Gud döljer sig i ett moln eller i ett ljussken. I Jesus Kristus har han för vår skull (oss syndare) visat sig. Man talar om "the Christlike God". Gud är lika helig och sann och rättfärdig i dag (som i GT).. För Jesu Kristi skull får vi gå fram inför hans ansikte bekännande vår synd och våra tillkortakommanden.

Fri bön med syndabekännelse och bönen Fader vår. Avlösningsord från Ps. 103:12 "Så långt som öster är från väster låter han våra överträdelser vara från oss."

(Jag ber om ursäkt om min inledning blev för lång! "Visste ni att bananen är ett bär?" :) )


Efter inledningen sjöng Himlakören några sånger (också barnsånger) och kollekten gick till Martyrkyrkans vänner. Ca 70 personer var närvarande i kväll.




Kaplan Jockum Krokfors rapporterade från en Cypernkonferens:

- Jockum inledde med att framföra en lång rad personliga hälsningar med delvis namngivna personer från ett flertal olika länder i mellanöstern och Afrika (Sudan, Irak: Kirkuk och kurderna, Damaskus (Syrien), Prag, Förenade arabemiraten, Jemen, Egypten mfl)


De problem och utmaningar som de kristna i arabvärlden själva nämner är:

1) Fattigdom. Fattigdomen finns sida vid sida med rikedomen. Överbefolkningen är ett problem även om familjerna måste ha någon som jobbar, barndödligheten är stor. Det finns inget pensionssystem.
Hungern är utbredd. Läsokunnigheten är stor och ca 25 % är analfabeter.

Omoralen är utbredd (tex. lögn och stölder). Fattigdom handlar om fysiska behov men även om tänkande. 30 miljoner mänskor hungrar. Man noterar även att Isis (Daesh) har krympt, men frågar sig vad som ska hända sen? Man tror att en ny generation indoktrineras. Varför detta hat? Risken finns att det om 10 år kommer någonting ännu värre, men det kan man inte veta.

2) Konvertiter. Muslimer blir kristna. Jockum Krokfors sade att på 1960-talet förekom detta inte. Men efter 2000-talet (2015-2017) har det exploderat: muslimer blir kristna. Det finns ca 10, 2 miljoner kristna i arabvärlden som är registrerade. Ca 6 miljoner msulimer/år blir kristna. Många är kristna i hemlighet och inte inräknade i siffrorna.

- "Vi står inför ett unikt historiskt skeende idag då så många muslimer blir kristna i dag i land efter land," sa Krokfors.

Genom media och sociala media börja mänskor ifrågasatta gamla inlärda vanor. Politisk islamism (tex. ISIS terror) gör att många muslimer är trötta och urleda på islamismen, terror, våld osv. och blir därför intresserade av kristendomen.

3) Kvinnorna i arabvärlden är nedtryckta och barnäktenskap är ett stort problem. I Egypten tvingas över 50% av flickorna att gifta sig när de är under 18 år. Kvinnor utsätts också för våld. På en del håll har man börjat med äktenskapsskolor och kristet familjearbete som påminner om det som vi har i vårt kristna land. Man har också noterat att "i Finland måste både pojkar och flickor lära sig läsa och skriva för att få gifta sig" (skriftskolan) och tycker att vårt land valt en så bra linje.

4) Flyktingar. Finland har tagit emot ca 30 000 flyktingar. Tyskland 700 000. USA 240 000. Men arabvärlden har tagit emot mest flyktingar. I Libanon finns 2 miljoner flyktingar! De kristna där försöker hjälpa till så gott de kan. Kvinnor och barn är mest utsatta.


Efter Jockums rapport sjöng vi en sång och sedan fick förebedjarna läsa upp och be för tacksägelse- och böneämnena, som denna gång också var väldigt många och angelägna.

Nästa gång: Lovsång och förbön med Ralf Salo.

Vi avslutade med att Himlakören ledde oss i "Herrens välsignelse" sjungen.




Foto: KL (24.9.2017 rött böneljus för lidande kristna och förtryckta folk, Finlandsljus och judisk-kristen böneschal).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar