Powered By Blogger

måndag 13 juni 2016

Svenska staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering - Swedish government ordered to pay damages for Roma register

Svenska staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering i samband med Skånepolisens registrering av romer. Detta slog tingsrätten fast i en dom. Också ur ett internationellt perspektiv är det så viktigt att rättvisan segrar i ett dylikt fall och att upprättelse ges. Tänker på Förintelsen (השואה;) då även romer förintades enbart för att de var romer, därför anser jag att detta är särskilt allvarligt.

Jag upplever det som solklart att polis och andra myndigheter inte kan få ha rätt att upprätthålla register som baserar sig på etnicitet men förstår att dylikt inte alltid är lätt att bevisa. Bra gjort av Civil Rights Defenders!

Dagens nyheter: "Romer vittnar om skräcken över att bli registrerade"
http://www.dn.se/nyheter/sverige/romer-vittnar-om-skracken-over-att-bli-registrerade/
"Rädslan beror på att jag känner vår historia. Jag vet vad register och kartläggningar kan leda till. En sådan här sak kan bli allvarlig.

Så berättade en mamma och yrkesarbetande lärare när hon på onsdagen vittnade i Stockholms tingsrätt. Hon, hennes make och två barn fanns med i polisens register. Rädslan hon beskrev handlade om att hon och hennes familj är romer, och det var minnen från utrotningen under andra världskriget som gjorde henne skräckslagen. --- Registrets röda tråd var romska släktband. Det fanns ingenting alls om kriminalitet i registret. Det fanns 1320 barn registrerade och polisen lyckades aldrig förklarade vad alla dessa gjorde där."



Omni.se. "Helt fantastiskt att vi vinner vårt mål"
http://omni.se/helt-fantastiskt-att-vi-vinner-vart-mal/a/MLwpR
"Fred Taikon har aldrig fått någon förklaring till varför hans personuppgifter registrerades. Han är själv inte dömd för brott, och känner enligt stämningsansökan inte heller till brottsliga personer i släkten eller bekantskapskretsen."



Dagens industri: "Staten fälls för romregister"
http://www.di.se/artiklar/2016/6/10/staten-falls-for-romregister/
"Staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering i samband med Skånepolisens registrering av romer, enligt tingsrätten.
Var och en av de elva som omfattas av målet ska få 30 000 kronor, enligt Stockholms tingsrätt.

På Civil Rights Defenders kontor steg jublet när beskedet om tingsrättens utslag kom."



Aftonbladet: "Staten fälls för romregister – tvingas betala skadestånd"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22977412.ab
"Elva personer som registrerats tog hjälp av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att kräva skadestånd av staten. I ett avgörande slår Stockholms tingsrätt nu fast att staten ska betala 30 000 kronor i skadestånd till var och en av dem som drivit processen.

Enligt tingsrätten har polisen inte kunnat belägga att det finns några andra motiv till registreringen än etnisk härkomst. Sådan kartläggning är förbjuden i Sverige.

– Registrering av romer är särskilt kränkande mot bakgrund av den historia av registrering och förföljelse av romer som finns i Sverige och världen, säger rättens ordförande Lena Egelin i en kommentar, och fortsätter:

– I kombination med de känslor av rädsla och obehag som de som ansökt om skadestånd berättat om anser tingsrätten att det begärda skadeståndet ska dömas"



The Washington Post: "Swedish government ordered to pay damages for Roma register"
https://www.washingtonpost.com/world/europe/swedish-government-ordered-to-pay-damages-for-roma-register/2016/06/10/608f2810-2f0c-11e6-b9d5-3c3063f8332c_story.html
"A Swedish court has awarded 30,000 kronor ($3,700) each in damages to 11 Roma plaintiffs who sued the government for discrimination, saying they were registered by police due to their ethnicity.

The case stems from revelations in 2013 by Swedish newspaper Dagens Nyheter that police in southern Sweden collected information on thousands of people with Roma ethnicity, even though many of them weren’t suspected of any crimes."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar