Powered By Blogger

torsdag 12 maj 2016

MKV - Demokratiska republiken Kongo och Tanzania

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 17/2016 (Ordf. Johan Candelin)

"pray without ceasing" (1 Thess. 5:17 ESV)

1 Tess. 5:16-18, Amos 5:24

Tack- och böneämnen: Demokratiska republiken Kongo (upp till 40 kristna dödade av islamister, bön om helande, fred och vishet för myndigheterna) och Tanzania (kyrka utsatt för mordbrand, vishet för de kristna, för evangeliets utbredande)





Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=468e8f2ccb

Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=b604773f07


1 Tess. 5:16-18 "Var alltid glada, be oavbrutet och tacka Gud under livets alla förhållanden. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus."

Amos 5:24 (ESV) 
"But let justice roll down like waters, and righteousness like an ever-flowing stream."

Kongolesiska kristna dödade, tusentals flyr islamistiskt våld

DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO   (KONGO-KINSHASA)

"Militanta islamister misstänks ha dödat mellan 20 och 40 bybor i de östligaste delarna av Demokratiska republiken Kongo, enligt nyhetsrapporter och en av WWM:s källor. Angriparna hade machete-knivar och yxor när de kom in i en by i provinsen Norra Kivu sent på kvällen den 3 maj.
”Mellan 20.00 och 22.00 tog sig fienden förbi arméposteringar och mördade fredliga invånare i deras hem genom att hugga halsen av dem”, uppgav Bernard Amisi Kalonda från den lokala administrationen.

En annan lokal källa sade den 6 maj att upp till 34 kan ha dödats, medan en annan källa nämnde siffran 38, som uppgavs innefatta också två äldstebröder från en evangelisk församling och deras hustrur. En av säkerhets skäl anonym missionär uppgav att tusentals har flytt från området.

”Det var kusligt; hundratals övergivna hus och tusentals flyende människor”, berättade missionären. ”Jag såg fyra kistor och en begravning eller två längs vägen. Jag såg människor som hade med sig sina bäddar och andra saker i bilar, på motorcyklar, till fots. Hundratals hem längs vägen är övergivna. Där det förut fanns ett välmående samhälle finns nu en spökstad.”

General Jean Baillaud, militär ledare för FN:s 20 000 man starka trupp i landet, bekräftade att minst 17 personer hade dödats. Den lokala administratören Kalonda sade att det är oklart ifall attacken utfördes av rörelsen Muslim Defense (MDI), tidigare känd som De allierade demokratiska styrkorna för Kongo-Zaires befrielse. Den 20-åriga alliansen av militanta ugandier hade i början kopplingar till den tidigare ugandiska diktatorn Idi Amin. Den har under en längre tid varit aktiv i de östliga delarna av grannlandet Demokratiska republiken Kongo och är enligt FN skyldig till hundratals civila döda sedan 2014.

MDI har i åratal genomfört upprepade attacker mot den huvudsakligen kristna befolkningen i östra delen av landet. Kidnappningar och mord är vanliga. Rörelsen påstås ha stöd från den islamiska regeringen i Sudan – något som Ugandas regering påstår och som också västerländska diplomatiska källor anser. Man vet att MDI har dragit till sig utländska krigare och tvingat kristna att konvertera till islam. Den lokala befolkningen i denna del av landet är till över 95 procent kristna och har påverkats otroligt mycket av situationen. Efter den senaste attacken är människorna skräckslagna, men medan vissa väljer att åter en gång fly, väljer andra att stanna kvar med förhoppningen att läget snart ska normaliseras. I ett öppet brev skrev biskoparna i Bukavu-provinsen att de fördömer den ”folkmordsanda” som råder och den kongolesiska statens och det internationella samfundets passivitet.

”Måste situationen bli ännu mer kaotisk innan det internationella samfundet vidtar åtgärder mot jihadismen?” frågade biskoparna i maj 2015.

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



- "Vi ber för alla som sörjer nära och kära som dödats i det senaste islamistiska våldet i Norra Kivu. Vi ber om helande och tillfrisknande för dem som skadats och om fred och trygghet för dem som flytt. Vi välsignar myndigheterna med vishet så att de kan styra och ta kontroll över området på ett gott sätt."




TANZANIA

"Den 2 maj brann ytterligare en kyrka i Kagera, i Tanzanias nordvästligaste hörn ner till grunden i vad som misstänks vara mordbrand. Ingen grupp har tagit på sig skulden för branden som förstörde den romersk-katolska kyrkan i Nyarwele. Detta är den tredje kyrkan som brinner ner på fyra månader, uppgav Kageras regionala polischef Augustine Ollomi.

Fortunatus Bijura, en av prästerna i församlingen, sade att ödeläggelsen av kyrkan inte kommer att hindra församlingen från att samlas: ”De som tror att genom att förstöra vår kyrka kommer vi att sluta att be, har fel… vi har ett stort träd nära kyrkan och kommer att samlas där till bön.”
Den lokala polisen har uttryckt förhoppningen att hela samhället tillsammans ska försöka få reda på hur branden skedde. Almachius Vicent Rweyongeza, områdets katolska biskop, vädjade om lugn och bad invånarna samarbeta med polisen för att få fast de skyldiga.

Vi ber för församlingarna och de troende i Kagera, att de kan fortsätta att samlas till gudstjänster och återuppbygga sina kyrkor. Må Gud ge dem krafter och vishet att leva som kristna vittnen i denna region så att de kan fortsätta sprida evangeliets goda nyheter till sina landsmän."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: KL (Pedersöre kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar