Powered By Blogger

onsdag 4 maj 2016

MKV - Vietnam och Algeriet - Halleluja! Sjung om Jesus, han är den som spiran bär

YomHaShoah 4.5.2016. Kristi himmelsfärds dag 5.5.2016

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 16/2016 (Ordf. Johan Candelin)

Jes. 33:5-6, Mark. 16:14-20

Tack- och böneämen: VIETNAM (för tortyrutsatta Tran Thi Hong, för kristnas mötesfrihet) och ALGERIET (församlingar hotas och trakasseras)







Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/u=acb191a2c658073611bcb6016&id=b1455c8a9b

Jes. 33:5-6 "Upphöjd är HERREN, ty han bor i höjden. han uppfyller Sion med rätt och rättfärdighet. Han skall vara din framtids säkra grund, rik på frälsning, vishet och kunskap. HERRENS fruktan skall vara Sions skatt."

Mark. 16:14-20 (ESV)
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Mark+16%3A14-20&version=ESV
"So then the Lord Jesus, after he had spoken to them, was taken up into heaven and sat down at the right hand of God. And they went out and preached everywhere, while the Lord worked with them and confirmed the message by accompanying signs" (v. 19-20)



Vietnamesiska myndigheter uppmanas undersöka tortyranklagelser

VIETNAM

"Vietnams regering har uppmanats att undersöka anklagelserna om att aktivisten Tran Thi Hong i mars och april 2016 torterades av de lokala myndigheterna innan och efter mötet med USA:s ambassadör för internationell religionsfrihet.

Uppmaningen kom i form av ett gemensamt uttalande undertecknat av den internationella organisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) och 32 vietnamesiska trosbaserade organisationer, internationella människorättsorganisationer och enskilda. Enligt uttalandet har lokala myndigheter i provinsen Gia Lai använt våld för att hindra Tran Thi Hong att delta i ett möte med USA:s resande ambassadör för internationell religionsfrihet, David Saperstein. Platsen för mötet flyttades till fru Hongs hem och lokala myndigheter höll platsen under uppsikt.

Den 14 april påstår Hong att hon fördes bort från sitt hem till den lokala folkkommitténs byrå där civilklädda agenter misshandlade henne allvarligt i tre timmar medan de förhörde henne om mötet med ambassadör Saperstein. Tran Thi Hong fick skador på huvudet, knäna, benen, händerna och fötterna.

Fru Hong är medlem i en organisation kallad ”Vietnamesiska kvinnor för mänskliga rättigheter” som strävar till att skapa en medvetenhet om mänskliga rättigheter och människovärde, med speciell betoning på kvinnors rättigheter. Hon är gift med pastor Nguyen Cong Chinh, även han en aktivist, som för närvarande avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff. Pastor Chinh arbetade för religionsfrihet och demokrati i Vietnam och grundade en sammanslutning som gav stöd till etniska minoriteter och till samvetsfångars familjer. År 2012 dömes han för ”underminering av den nationella enheten”.

I en intervju i Radio Free Asia bekräftade ambassadör Saperstein att myndigheterna hade hindrat fru Hong att komma till det hotell där mötet 21 mars skulle hållas.

CSW:s verkställande direktör Mervyn Thomas säger: ”Vi stöder helt och fullt detta uttalande som uppmanar Vietnams regering att undersöka påståendena om tortyr av Tran Thi Hong. CSW får fortsättningsvis in rapporter om trakasserier, hot och våld mot religiösa samfund som inte är registrerade hos myndigheterna. Vi har också konstaterat olika former av övergrepp mot bloggare, religiösa ledare, jurister och aktivister som försöker främja mänskliga rättigheter i Vietnam. Vi uppmanar regeringen att undersöka dessa alarmerande rapporter om våld mot Tran Thi Hong och att frisläppa pastor Nguyen Cong Chinh och andra som sitter i fängelse för att de försvarat religions- eller trosfrihet eller andra mänskliga rättigheter.”
(Källa: csw.org.uk)

- "Vi ber för att undersökningarna ska göras och göras på ett korrekt sätt. Vi ber att de vietnamesiska myndigheterna ska tillåta kristna att fritt samlas till gudstjänst så att kyrkan kan bli styrkt och utrustad för att vara en positiv kraft i det vietnamesiska samhället. Vi ber också att Tran Thi Hong ska bli fullständigt helad och bli uppmuntrad att fortsätta att stå upp för det som är rätt."




ALGERIET 


"Vi ber för församlingarna i Algeriet som möter hot och trakasserier, trots att lagen garanterar religionsfrihet i landet. Speciellt ber vi för den kyrka i staden Mâatkas i en provins i Kabylien i nordöstra Algeriet som söndagen den 24 april i år beordrades upphöra med alla former av religiös aktivitet med motiveringen att det handlade om brott mot den lag från 2006 som reglerar icke-muslimsk religionsutövning. Myndigheterna har hotat med att de inleder en juridisk process mot församlingen ifall man fortsätter med kristen verksamhet i den byggnad som man för närvarande använder. Sedan denna lag infördes har flera kristna dömts till fängelsestraff och böter.

Församlingen i Mâatkas hör till takorganisationen för protestantiska kyrkor i Algeriet (förkortat EPA), som är juridiskt registrerad. Som svar på myndigheternas uppmaning sade ordföranden för EPA, pastor Mahmoud Haddad att den var ett brott mot den religionsfrihet som grundlagen värnar om.

”Den nya grundlag som godkändes i februari 2016 har vederbörligen fastställt frihet för religionsutövning. I artikel 36 sägs det att frihet att utöva sin religion garanteras i överensstämmelse med lagen”, sade han. ”Det hus där församlingen firar gudstjänst har hyrts av EPA, som har en officiell överenskommelse med inrikesministeriet.”

Detta är det andra fallet sedan början av året som gäller en församling inom EPA. I februari sände myndigheter en uppmaning till en församling i staden Aït Djima, också den i Kabylien, att stänga på grund av brott mot 2006 års lag. Men församlingen har fortsatt sin verksamhet och säger att man inte brutit mot någon lag."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.







Foto: KL/EL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar