Powered By Blogger

onsdag 18 maj 2016

MKV - Iran, flyktingar i Tyskland och Demokratiska republiken Kongo

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 18/2016 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen: IRAN (pastor Nadarkhani med hustru fängslade och frisläppta, bön för tre övriga fängslade),

flyktingar i TYSKLAND (förföljelse och religiöst motiverade övergrepp mot kristna flyktingar även i Sverige och Frankrike) och 

DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO (minst 9 dödade i ny attack, bön för de överlevande barnen)





Prayer bulletin:

Iranska räder och arresteringar av kristna

IRAN

"Pastor Nadarkhani med fru arresterades efter att män från VEVAK, den primära underrättelse- och säkerhetstjänsten i Iran, gjort en räd mot parets hem i Rasht, men de släpptes fria samma dag. Räden mot Nadarkhanis hem uppges ha varit en del av en serie räder riktade mot omkring tio kristna hem. Tre andra kristna som också arresterades den 13 maj hålls fortfarande fängslade. Yasser Mossayebzadeh arresterades vid räden mot pastor Nadarkhanis hem, medan VEVAK-tjänstemän per telefon kallade Saheb Fadaie och Mohammadreza Omidi (Youhan) till sitt kontor innan de gjorde räder mot männens hem där säkerhetstjänsten uppges ha beslagtagit deras Biblar, datorer och mobiltelefoner.

Det är inte första gången som de tre männen har arresterats. I februari 2015 hölls de en kort tid fängslade efter liknande räder. Mohammedreza Omidi fängslades första gången i december 2012 under ett årligen återkommande tillslag mot församlingar. År 2013 var han en av fyra kristna som dömdes till 80 piskrapp var efter att de anklagats för att ha druckit alkohol under en nattvardsgudstjänst och i sin ägo haft en mottagare och en satellit-antenn.

Detta var även för pastor Nadarkhani andra gången han arresterades sedan sin frigivning från fängelset i september 2012. Han arresterades första gången 2009 efter att ha besökt sina barns skola och ifrågasatt den monopolställning islam hade i religionsundervisningen, något som han inte ansåg vara grundlagsenligt. Han anklagades för hädelse och dömdes till döden år 2010, ett domslut som högsta domstolen bibehöll 2011. Den 8 september 2012 frisläpptes han från fängelset efter att han frikänts från hädelseåtalen, men dömdes skyldig till evangelisation. Pastorn kallades tillbaka till fängelset 25 december 2012 för att avtjäna de återstående tre åren av sin dom, och frisläpptes åter den 7 december 2013.

Organisationen Christian Solidarity Worldwides (CSW) ledare Mervyn Thomas sade: ”Medan CSW är lättade över att pastor Nadarkhani och hans hustru har frisläppts, är vi fortfarande mycket oroliga för hur Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie och Mohammadreza Omidi mår, eftersom de fortfarande hålls fängslade. Myndigheterna måste ställas till svars för sina trakasserier av Irans kristna, speciellt för de ständiga räderna mot hem och de återkommande omotiverade arresteringarna. Vi fortsätter att uppmana Iran att respektera sina egna grundlagsenliga och internationella mänskliga rättigheter genom att garantera rättvisa och jämställdhet inför lagen för alla invånare, oberoende av deras religion eller tro.”

(Källa: csw.org.uk)


- "Vi tackar Gud för den snabba frigivningen av pastor Nadarkhani med fru och ber att de inte ska lida av några skador eller problem på grund av arresteringen. Må Herren ge dem vishet och kärlek att fortsätta att leva som Kristi efterföljare i ett land som är fientligt inställt till dem och till deras Herre. Vi ber också för Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie och Mohammadreza Omidi som fortfarande är fängslade, att vår Herre själv ska trösta och styrka dem tills de blir frisläppta."





Flyktingar i Tyskland

"Vi ber för de kristna flyktingarna och andra minoriteter som allt mer upplever likadan förföljelse och diskriminering som i sina hemländer och inte får nödvändigt skydd i Tyskland. Enligt en rapport från organisationen Open Doors möter kristna flyktingar i Tyskland religiöst motiverade övergrepp och våldsattacker från muslimska flyktingar och säkerhetstjänstemän. Även andra grupper har dokumenterat antikristna incidenter vid tyska flyktingcentraler. Av 231 flyktingar som Open Doors intervjuade mellan februari och april uppgav 204 att de hade upplevt ”religiöst motiverad förföljelse” i form av verbala påhopp, sexuellt eller fysiskt våld eller mordhot. Av de intervjuade var 69 procent iranier, 13 procent kom från Afghanistan och 5 procent från Syrien. Åttiosex procent var tidigare muslimer som hade konverterat till kristendom, de flesta i sina hemländer.

Det finns också andra europeiska länder ”där alarmerande signaler når allmänheten”, bland annat Sverige, där man säger att ledningen för migrationsmyndigheterna är medvetna om problem inom detta område. Även i Frankrike har man rapporterat om liknande problem i flyktingläger.

Det finns ett avgörande behov av skydd för konvertiter och för rätten att fritt välja sin tro (inklusive att byta tro). Detta är speciellt viktigt när religiösa minoriteter söker hjälp och beskydd i ett land som Tyskland där religionsfriheten är garanterad i grundlagen. Den radikala formen av islam, som den utövas i förövarnas hemländer, måste hindras från att förstöra rätten till religionsfrihet i Tyskland."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)




Demokratiska republiken Kongo

"Så snart vi hade sänt ut senaste Veckorapport, fick vi nya uppgifter om ytterligare minst nio dödade i en ny attack av misstänkta islamister i de östligaste delarna av landet, vilket ökar antalet dödade till närmare 50.

I den andra attacken sent den 6 maj i provinsen Ituri dödades mellan nio och femton människor, inklusive en lokal församlings lovsångsledare och diakonissa. De hörde båda till missionsorganisationen Eglise du Rocher, ”Kyrkan på klippan”, som också förlorade sin pastor och hans hustru i en attack i oktober 2014. Diakonissan Éva Makanaiye efterlämnar fem barn i åldern 2-12 år och även lovsångsledaren, enbart kallad Rose, efterlämnar fem barn. Vi ber speciellt för dessa och andra barn som har förlorat sin mor eller far, må Herren trösta och hela dem.

”Vi är förkrossade, ifrågasätter vår tro, halvt skräckslagna, men fast beslutade att gå vidare”, berättade en missionär som önskade förbli anonym. ”Vi är en liten men växande organisation, grundad 2005, som har 13 församlingar och tre övningsskolor i farozonen i Norra-Kivu. Vi kanske blir måltavlor för att vi utbildar lokala ledare och blivande missionärer från flera församlingar och samfund.” Vi ber: Herre förbarma dig!"

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar