Powered By Blogger

torsdag 5 mars 2015

MKV - Iran och Syrien

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 8/2015. (Ordf. Johan Candelin)

"Saliga är de barmhärtiga, de skall få barmhärtighet." Matt. 5:7
“Blessed are the merciful, for they shall receive mercy."

Matt. 5:1-11.

Tack- och böneämnen: IRAN (tacksägelse för frigivna kristna, bön för fängslade) och SYRIEN (beskydd för kristna på flykt, i fångenskap och under starkt hot)









Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=b8ce3f0d16

Matt. 5:1-11 "När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Då började han tala och undervisa dem: "Saliga är dem som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket. Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade. Saliga är de ödmjuka, de skall ärva jorden. Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, de skall bli mättade. Saliga är de barmhärtiga, de skall få barmhärtighet. Saliga är de renhjärtade, de skall se Gud. Saliga är de som skapar frid, de skall kallas Guds barn. Saliga är de som blir förföljda för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket. Saliga är ni, när människorna hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull. Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er."

Matt. 5:1-12 ESV:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matthew+5%3A1-12&version=ESV

Iransk troende fri med stränga villkor, andra fortfarande fängslade


IRAN

"Vi är tacksamma över att kunna berätta att en iransk kristen nyligen har blivit frigiven från fängelset, fastän villkoren för frigivningen är mycket restriktiva. Rasoul Abdollahi arresterades den 26 december 2010 tillsammans med andra troende. Han dömdes till tre års fängelse i december 2013 för ”sammansvärjning mot regeringen” och ”evangelisering” och fördes till Evin-fängelset i Teheran. Den 2 oktober 2014 förflyttades Rasoul till fängelset Rajai Shahr i Karaj och den 24 oktober inledde han och en annan kristen fånge en hungerstrejk för att kräva förflyttning på grund av att fängelset var överfullt.

Rasoul släpptes fri den 16 februari 2015, men han ålades stränga villkor som förbjuder honom att delta i kristna aktiviteter. Om han bryter mot något av villkoren kan det leda till att han på nytt arresteras och måste avtjäna hela sitt 3-åriga straff i fängelse.

En annan fängslad iransk kristen konvertit, Ebrahim Firouzi, som avtjänat sitt straff den 20 januari 2015 hålls enligt rapporter fortfarande i fängelset i Karaj. Ebrahim Firouzi dömdes till 1 års fängelse och 2 års landsförvisning efter att ha blivit dömd för att ha gjort propaganda mot staten, evangeliserat och startat upp en kristen webbsida. Rapporter gör gällande att Firouzi kommer att möta nya åtal från revolutionsdomstolarna.

Den 8 februari 2012 arresterades åtta troende i säkerhetsagenters samordnade räder i Shiraz. Tre av dem, Nima, Sharifa och Masoud, frigavs mot borgen i mars 2012, en fjärde, Fariba, frisläpptes i oktober 2012, en femte, Korosh, i maj 2014 och en sjätte, Homayoun, i november 2014. Nu har också en sjunde av dessa, Vahid Hakkani, frisläppts från Adel-Abad-fängelset i Shiraz den 26 januari. Vahid hungerstrejkade åtminstone två gånger under 2014 för att juridiska myndigheter avslagit hans vädjan om att släppas fri mot borgen. Hans familj och vänner har varit oroliga för hans hälsa.
Medan de iranska kristna gläder sig över Vahids frigivning, ber de samtidigt om förbön för Homayoun vars borgensvillkor har upphävts. Han har istället återförts till fängelset för att avtjäna hela sitt straff på 3 år och 8 månader, med ett ytterligare uppskjutet straff på 8 månader. Han åtalades för att ha deltagit i en husförsamling, spridit kristendom, kontakter med utländska kristna organisationer, propaganda mot regimen och för att ha rubbat den nationella säkerheten. Av de åtta som arresterades samtidigt år 2012 är två fortfarande fängslade: Homayoun och Motjaba."

(Källor: www.meconcern.org, WEA Religious Liberty Prayer News)


- "Tillsammans med de iranska kristna tackar vi Gud för att Rasoul har blivit frigiven och fortsätter att be att han vid återföreningen med sin familj får uppleva Guds kraft och kärlek och att han får bli helt återställd från sviterna av fängelsevistelsen. Vi ber också för frigivningen av Ebrahim Firouzi och för Guds beskydd för honom. Vi ber att han inte ska vara rädd utan lita på Gud under denna svåra tid. Vi tackar också Gud för frigivningen av Vahid Hakkani och ber att också han får vara buren av Guds kraft och kärlek när han återgår till sitt civila liv. Vi fortsätter att be för Homayoun och Motjaba, samt för alla andra fängslade kristna i Iran, att de får kraft av Herren där de är i fängelset och att de snart ska bli frigivna."




SYRIEN 


"Vi ber om beskydd för de hundratals kristna som den självutnämnda Islamiska staten (IS) har kidnappat och om att de ska få återvända hem oskadda. När syriska kristna har försökt ringa sina bortförda släktingar på deras mobiltelefoner, har någon IS-medlem svarat i telefonen och sagt att de sänder hem släktingarnas huvuden. Vi ber också om vishet för dem som enligt rapporterna förhandlar om deras frigivning och om förnödenheter till de tusentals syrier som har flytt från sina hem.

De nu kidnappade kristna fördes bort från byar i al-Hasakah-provinsen i nordöstra hörnet av Syrien med den turkiska gränsen mot norr och den irakiska österut. 19 av de kidnappade släpptes fria den 1 mars och fördes med buss till en kyrka i Hassaka. De flesta är män och alla uppges vara äldre än 50 år. Man spekulerar i att en islamisk domstol beordrade frisläppandet efter att "skatt" betalats för dem. Kurdiska militärer har den senaste veckan genomfört en större offensiv mot IS i regionen och uppger sig ha brutit av en av IS huvudsakliga försörjningslinje från Irak. Tusen familjer har flytt från byarna på Khabur-flodens norra stränder och tagit sig till de större städerna al-Qamishli och al-Hasakah."

(Källor: www.opendoorsuk.org, www.meconcern.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.





Foto: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar