Powered By Blogger

lördag 28 mars 2015

Etnisk registrering av romer

Romerna tillhör en sårbar och också utsatt grupp. De är i många fall utsatta för våra fördomar och för diskriminering.

Sverige:

Civil Rights Defenders stämde Skånepolisen för etnisk registrering av romer. JO gav starkt stöd.


Civil Rights defenders:
http://www.civilrightsdefenders.org/sv/featured/we-sue-the-swedish-state-for-the-police-register-of-roma/?fb_action_ids=899828403402289&fb_action_types=og.shares
För snart ett och ett halvt år sedan avslöjade Dagens Nyheter att polisen i Skåne hade ett register över romer. Det innehöll totalt 4700 individer, där de allra flesta var romer eller personer med koppling till romer. 1000 var barn och 200 avlidna. Många bodde i andra delar av landet än Skåne.


Radio Sweden:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6108253&fb_action_ids=899850343400095&fb_action_types=og.shares
Flera myndigheter har ju konstaterat allvarliga brister med registret. Men man har inte konstaterat att de personer som finns i registret finns där på grund av den romska etniska tillhörigheten. Och för dem som är med i registret är det här väldigt viktigt, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders till Radio Romano.



Brev från JO 17.3.2015: Allvarlig kritik mot dåvarande Polismyndigheten i Skåne för bristerna vid
behandlingen av personuppgifter inom myndighetens kriminalunderrättelseverksamhet:
"Välkommet beslut från JO idag, som ger Civil Rights Defenders starkt stöd i den kommande rättsprocessen: "De två uppgiftssamlingarna har de facto fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet. Det inträffade visar på omfattande och allvarliga brister inom kriminalunderrättelseverksamheten. JO riktar därför allvarlig kritik mot dåvarande Polismyndigheten i Skåne. Det vilar enligt JO ett tungt ansvar för bristerna på dem som innehaft befattningen som chef för länskriminalavdelningen. Ansvaret för de grundläggande bristerna när det gäller myndighetens organisation, instruktioner och praxis vilar dock ytterst på polismyndigheten och på dess högsta chef länspolismästaren. JO är också mycket kritisk till chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund, som hade ett ansvar för att uppgiftssamlingarna faktiskt byggdes upp, och till den polis som byggde upp dem för det konkreta innehållet i dem."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar