Powered By Blogger

lördag 12 april 2014

Tidningsrubriker som under krigstiden: "Ryssland irriterat på Thors uttalande"

Finland. Hufvudstadsbladet 10.4.2014.


Idag år 2014 ser vi rubriker på Hbl som lyder: "Ryssland irriterat på Thors uttalande". Jag och många med mig anser att Ryssland under Putin's ledning låter som Stalin under andra världskriget (1939-1944). Astrid Thors är OSSE:s minoritetsombud och har uttryckt oro över människorättsläget i Ukraina och Krimtatarernas ställning.


- I tidningen (Hufvudstadsbladet 10.4.2014) kan man alltså läsa att Rysslands ambassad i Finland förnekar hoten mot Krimtatarerna och anser att Thors är ute i ogjort ärende. En representant för Rysslands utrikesministerium (Alexander Lukasjevitj) anser att Astrid Thors förbigår de ryskspråkiga medborgarna i Ukraina och att de är utsatta för verkliga hot och kränkningar. Thors säger att hon under besök i Ukraina inte sett några tecken på att den ryskspråkiga befolkningen har varit utsatta för några hot. Thors kommenterar inte den ryska kritiken.

Astrid Thors sköter sin uppgift som minoritetsombud och det är bra. Det jag däremot inte gillar är den lilla artikeln på samma sida (s. 3) med rubriken "Forskare varnar för krigsretorik". Den börjar i och för sig bra med orden: "Rysslands agerande i Ukraina har förliknats med Hitlers första drag för att bevara "tyska intressen". Det jag starkt ogillar och inte förstår är när forskaren Hanna Smith anser att; "i denna konflikt har man talat för mycket". Hon skriver: "Framförallt borde man inte prata så högt i medierna." - Jag undrar: "Varför denna censur"? Forskaren antyder att man borde visa Ryssland hänsyn. Hon förespråkar en federationsmodell för Ukraina som skulle innebära självständighet med svag centralmakt för att Putin ska kunna känna sig säker.

- Jag gillar inte detta tassande på tå för Putin! Låt ukrainarna välja själva och själva bestämma hur de vill ha det.

Det har ju också framkommit att Ryssland ser de olika "färgrevolutionerna" som någonting ont och som skulle vara riktat mot Ryssland. Man ser alltså hot och är rädd att protester ska sprida sig, men detta rättfärdigar inte militära ingripanden på andra länders territorium! I princip kan Putins handlande på Krim jämföras med Saddam Hussein's övergrepp när han invaderade Kuwait. Vi kan inte ha diktatorer som beter sig så här.

Så här står det i Hbl (s. 2-3): "Färgrevolutioner är nya fenomen i den internationella tillvaron. Som följd inträffar kaos i stället för demokrati och frihet. Vi följer noggrannt sådana försök från våra närmaste grannar, för de är riktade mot Ryssland, hävdar Antonov i Moskva enligt Interfax."

- Detta uttalande av Antonov är problematiskt och tyder det inte på en viss förföljelsemani? I alla fall en onödig misstänksamhet och missriktad protektionism. Om allt skulle vara frid och fröjd vad gäller mänskorättssituationen i Ryssland skulle man väl inte ha orsak att tro att grannländernas frihetssträvanden riktar sig mot Ryssland?

Och för övrigt, just den där svarta förstasidesrubriken på Hufvudstadsbladet; "Ryssland irriterat på Thors uttalande", påminner nog väldigt starkt om de rubriker man sett på gamla tidningar från den tiden när Ryssland hotade och sedan invaderade Finland...För mig som är född 1959 är detta ingenting jag varit med om förr, men däremot hört talas om...Det låter illavarslande.


Hbl: "Ryssland irriterat på Thors uttalande"
http://www.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx

Yle nyheter: "Ryssland kritiserar Astrid Thors":
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/04/09/ryssland-kritiserar-astrid-thors





Lördag em. oroligt i Tallinn:
http://yle.fi/uutiset/venalaismieliset_kokoontuivat_tallinnassa__video/7188079

"Ei kylmä sota, vaan syvä routa":
http://www.hs.fi/sunnuntai/a1397270658131?jako=ffbdb65ad90b55adb33d19db49e64009&ref=og-url&fb_action_ids=771832882829083&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22771832882829083%22%3A227505500781804}&action_type_map={%22771832882829083%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]


Foto: Internet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar