Powered By Blogger

lördag 5 april 2014

Ales Bialiatski – Årets Människorättsförsvarare - Civil Rights Defender of the Year 2014

"Sedan Ales startade Viasna 1996 har han gripits över 20 gånger, bland annat för att ha delat ut kopior av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna."

Belarus (Vitryssland) Ales Bialiatski är fängslad, utsatt för tortyr och övergrepp pga sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hans hustru Natalia Pinchuk tar emot priset i Sverige.


*Civil rights defenders
* Fokus Vitryssland
* Norran.se





Civil rights defenders:
/http://www.civilrightsdefenders.org/sv/featured/ales-bialiatski-civil-rights-defender-of-the-year-2014/
"Ales Bialiatski, grundare av den vitryska människorättsorganisationen Viasna, är 2014 års vinnare av utmärkelsen The Civil Rights Defender of the Year. I 30 år har han fört en målmedveten kamp för demokrati och mänskliga rättigheter, först i Sovjetunionen och sedan i Vitryssland. --- Ales håller, enligt de som varit i kontakt med honom, modet uppe men visar tecken på försämrad hälsa. Enligt Valiantsin Stefanovitj utsätts fångarna i Vitrysslands fängelser för tortyr och kränkande behandling."



Fokus Vitryssland (Östgruppen):
http://fokusvitryssland.se/2014/04/04/ales-bjaljatski-prisas-for-sitt-manniskorattsarbete/
- Rättegången mot Ales Bjaljatski inleddes trots internationella protester och krav på hans frigivande. Processen var direkt kopplad till hans människorättsarbete och domen var en varning till hela det vitryska civilsamhället, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders."


Norran.se:
http://norran.se/2014/04/ledare/inlast-och-isolerad-men-inte-bortglomd/
"Vid de fåtal tillfällen Natalia Pinchuk har fått tala med sin man i fängelset, har han sagt att han mår bra. Hon misstänker att han ljuger. Förhållandena i vitryska fängelser är fruktansvärda, med tortyr och övergrepp, och hon förklarar att fängelset försöker bryta ner honom psykiskt.

Natalia Pinchuk är i Sverige för att ta emot priset Årets människorättsförsvarare, som organisationen Civil Rights Defenders har valt att tillägna hennes man, den politiska fången Ales Bialiatski, som sedan 2011 avtjänar ett fyra och ett halvt år långt fängelsestraff. Han är en av Belarus ihärdigaste kritiker av president Aleksander Lukasjenkos regim; redan 1996 grundande han människorättsorganisationen Viasna tillsammans med Tatsiana Revjaka, som även hon har rest till Sverige för att vara med på dagens prisutdelning."




Foto: Kerstin Lindén (the flags)
Foto of Ales Bialiatski via Östgruppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar