Powered By Blogger

fredag 16 november 2012

ECI talar för en förhandlingsbaserad lösning i Mellanöstern, mot ensidigt utropande av palestinsk stat - Give peace a chance - Jerusalem undivided

European Coalition for Israel (Månadsrapport november 2012)

"ECI har under två års tid fört en aktiv kampanj för en förhandlingsbaserad lösning på fredsprocessen i Mellanöstern och motsätter sig ett ensidigt utropande av en palestinsk stat, som skulle göra Gamla staden i Jerusalem till sin huvudstad."

 

 

 

 

Sista nedräkningen till palestinsk ansökan om statsbildning i FN?

Bryssel

Efter flera års kampanjarbete kan de följande veckorna komma att bli avgörande för palestiniernas ansökan till FN om statsbildning i egenskap av icke-medlem. Bakom denna oskuldsfullt klingande fras lurar stor list. Om den palestinska myndigheten blir uppgraderad i FN skulle det i praktiken betyda ett erkännande av palestiniernas ansökan om statsbildning. För att citera PA-ledaren Mahmoud Abbas; “Efter omröstningen skulle Israel inte längre kunna påstå att man ockuperar “omstridda områden”, utan det skulle stå klart att man ockuperar en annan stat.”

De två datum som lagts fram som möjliga omröstningsdagar är den 15 och den 29 november. Ju tidigare omröstningen sker, desto mindre tid för USA (som motsätter sig en unilateral statsbildning) att organisera en motkampanj. Den 29 november är årsdagen för FN:s delningsplan från 1947, som araberna förkastade. Detta datum firars varje år i FN som en palestinsk solidaritetsdag, något som tydligt visar FN:s parti mot Israel.

Det måste noteras att om araberna godkänt FN:s delningsplan år 1947 skulle de reda ha haft en palestinsk stat. Istället valde de att attackera Israel. Om palestinierna dessutom verkligen hade varit intresserade av att få en egen stat kunde de ha bildat en före 1967, när Jordanien förlorade Judéen och Samarien till Israel. Dessa är nu de “omstridda områden” som palestinierna anser vara “ockuperade” och rätteligen tillhör dem. Det finns fortfarande ingen trovärdig förklaring till varför det inte bildades en stat under de många år då området kontrollerades av araber.

Den palestinska myndighetens tjänstemän räknar med ungefär 115 röster för deras ansökan. Dessa kommer främst från arabiska, afrikanska, latinamerikanska och asiatiska medlemsländer; för nuvarande finns 22 “nej”-länder, ledda av USA, och 56 “avstår” i den 193 land starka organisationen.


Europa tvekar medan palestinska myndigheten lobbar hårt i viktiga huvudstäder

Bryssel

Under de senaste månaderna har Israels regering varit upptagen med att hålla ett öga på Iran och dess program för anrikning av uran, och det andra på utvecklingen i Syrien, där Assads arsenal av kemiska vapen snart kan hamna i händerna på Hizbollah. Under tiden har palestinierna aktivt fört kampanj i Europa för att få majoritetsuppbackning för sin ansökan om statsbildning. Förra veckan turnerade dess representanter runt i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Finland, Sverige och Danmark i ett försök att övertyga dessa länders regeringar att rösta “ja” för palestinsk statsbildning.

Det moraliska stridsfältet ligger nu i Europa. Europeiska Unionens medlemsländer har inte kommit fram till en gemensam linje, och det ser ut som om omröstningen kommer att splittras mellan “nej”, “ja” och “avstår”. Senaste lördag vädjade EU till palestinierna att senarelägga sin ansökan för att det inte skulle störa valet i Israel, som äger rum i januari.

European Coalition for Israel planerar en sista-minuten insats för att motverka den palestinska diplomatianstormningen. En delegation från ECI ska besöka New York under den sista veckan i november, då vi hoppas kunna övertala flera ambassadörer som ännu tvekar att säga nej till en unilateral statsbildning. Resan kommer också att sammanfalla med FN:s solidaritetsdag för Palestina och en möjlig omröstning i FN:s generalförsamling den 29 november.

ECI har under två års tid fört en aktiv kampanj för en förhandlingsbaserad lösning på fredsprocessen i Mellanöstern och motsätter sig ett ensidigt utropande av en palestinsk stat, som skulle göra Gamla Staden i Jerusalem till sin huvudstad.

Vill Du hjälpa oss på denna sista sträcka före FN-omröstningen? Palestiniernas kampanj stöds av oljepengar och understöd från EU, medan vi är beroende av Din generositet.


Kyrkan vid frontlinjen i diplomatiskt krig mot Israel

Bryssel

Förra veckan presenterades i Bryssel en endimensionell rapport, skriven i starka ordalag, som kritiserar Israel för dess bosättningar. Bakom rapporten ligger en sammanslutning bestående till största delen av kristna hjälporganisationer; bland dem Kyrkans Utlandshjälp i Finland, Diakonia och Svenska Kyrkan från Sverige, Norska Folkhjälpen och Kyrkans utlandshjälp i Norge, Kyrkans utlandshjälp i Danmark, Christian Aid och Metodistkyrkan i Storbritannien och Cordaid från Nederländerna.

Rapporten uppmanar EU att märka israeliska produkter från de omstridda områdena för att EU-konsumenter ska kunna bojkotta dem mer effektivt. De kräver att EU förbjuder import från bosättningar och ekonomiska transaktioner med bosättningsorganisationer, samt motverkar fastighetsköp och turism till de omstridda områdena från EU. Rapporten fortsätter med att vid namn nämna, och fördöma, företag som är verksamma i de omstridda områdena.

Israels regering har avfärdat rapporten och sagt att man valt Israel som måltavla för sina krav att märka varors ursprung, medan man inte nämner andra länder där produkter (eller delar av produkter) produceras i områden som antingen är ockuperade eller omstridda. Regeringen fruktar att en bojkott av israeliska varor från de omstridda områdena skulle leda till en bojkott av alla israeliska varor, oavsett om de tillverkas inom de israeliska gränser som godkänts av världssamfundet eller i de omstridda områdena.

Rapporten är ett led i en större NGO-kampanj avsedd att isolera och demonisera Israel som en aggressiv nation som bryter mot internationell lag. Denna kampanj gick in i en ny fas under den numera ökända FN-konferensen mot rasism som ägde rum i Durban, Sydafrika, i september 2001, då internationella anti-rasistiska organisationer bestämde sig för att göra Israel till sitt nästa offer och utnämna sionismen som den största källan till rasism i världen. Många judiska kampanjarbetare mot rasism som deltog i konferensen, bland dem den numera bortgångne Tom Lantos (amerikansk kongressledamot och överlevare från Förintelsen), rapporterade att de inte hade upplevt så hätsk antisemitism sedan Förintelsen.

Alltsedan Durban har många kristna organisationer anammat denna agenda och för idag, tillsammans med islamska organisationer och den radikala vänstern, aktivt kampanj mot Israel. Dessa samma grupper står bakom Gazaflottiljen och BDS-rörelsen, och kräver bojkotter, avyttringar och sanktioner mot Israel. (För några veckor sedan protesterade BDS till och med mot Barcelonas fotbollsklubb för att de bjudit in den frigivna israeliska soldaten Gilad Shalit till en av sina matcher!)

Kampanjen för att demonisera Israel verkar öka i styrka samtidigt som tiotusentals civila har dödats i Syrien och religiösa minoriteter, i synnerhet kristna, har blivit måltavlor runtom i Mellanöstern. Rapporten undviker att nämna dessa fakta, eller att Hamas fortfarande vägrar erkänna den judiska statens rätt att existera och fortfarande är fast besluten, tillsammans med Iran och Hizbollah, att utplåna Israel från världens karta.


Första diplomatiska segern vunnen då Kyrkans Utlandshjälp i Finland tar bort anti-israelisk kampanj från sin webbsida

Helsingfors - Förra månaden rapporterade vi om hur finländska understödjare hade tagit kontakt med Kyrkans Utlandshjälp i Finland för att protestera mot deras bojkottkampanj.

Nu i november har Kyrkans Utlandshjälp tagit bort kampanjen från sin webbsida och ersatt den med en vädjan att hjälpa syrier på flykt, i enlighet med ECI:s krav. Även om ledarskapet för Kyrkans Utlandshjälp uttryckte upprördhet över den uppmärksamhet vi gav deras kampanj, har de nu delvis dragit tillbaks den eftersom kampanjen inte längre kan ses på deras webbsida.

Detta är endast en delseger, eftersom EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) fortfarande stöds av Kyrkans Utlandshjälp och eftersom de även är delaktiga i den rapport som lades fram i Bryssel. Trots detta visar denna utveckling att kristna NGOs är känsliga för välgrundad kritik från sina egna intressenter.

ECI hjälpte till att belysa den anti-israeliska kampanjen genom att direkt kontakta våra finländska understödjare, och senare genom att delta i en mediadebatt på radio och i tidningar. Många telefonsamtal gjordes också till styrelsemedlemmar och andra kyrkliga ledare som var fullständigt omedvetna om kampanjen.


Nu kan Du göra samma sak där Du är

I egenskap av troende kristen i de länder där dessa organisationer är aktiva kan Du göra Din röst hörd genom att kontakta dem direkt, och även upplysa andra om deras aktiviteter.

Svara på argumenten genom att dela vårt undervisningsmaterial med Dina vänner, från www.givepeaceachance.info

Var och en bör själv bestämma om han eller hon kan fortsätta stöda kristna hjälporganisationer som för ett diplomatiskt krig mot Israel men undlåter att hjälpa kristna som lider i regionen.

Du kan påverka. Kom ihåg att Förintelsen började med en bojkott av judiska varor. Om vi inte agerar nu, kan det komma en dag då det är för sent.

Här kommer lite fakta.

-    Judéen och Samarien är historiskt sett en del av Israel och fick det nya namnet “Västbanken” först 1948, efter att Jordanien hade intagit och olagligt ockuperat dessa territorier som utlovats till Israel i San Remo 1920.

-    Judéen och Samarien återtogs av Israel 1967, i ett försvarskrig, och handlingen kan därför inte anses olaglig. Om internationell lag skulle påstå något annat skulle det innebära att en nation kan attackera en annan nation och, om den i samband med detta förlorar territorier, kräva tillbaks dem senare. Detta skulle leda till kaos i det internationella systemet.

-    De omstridda områdenas öde bör, enligt Osloavtalet, avgöras i ett slutgiltigt och omfattande fredsavtal mellan Israel och palestinierna. Inblandning eller bojkotter som äger rum under tiden kommer bara att öka avståndet mellan de två parterna. Bosättningar utgör inget hot mot fred. Kravet på en “judefritt” Palestina är ett hot mot fred.

-    Till sist: Trots starka juridiska och historiska argument som försvarar det judiska folkets rätt att slå sig ner i Judéen och Samarien är områdena omstridda under internationell lag. Med tanke på helhetsbilden i Mellanöstern och hela världen motsätter sig ECI alla kampanjer som pekar ut Israel som den enda förbrytaren mot internationell lag. Denna oproportionerliga kritik mot Israel (dubbel standard) har kategoriserats som en ny form av antisemitism av Europeiska Unionens byrå för grundläggande rättigheter (EU Agency for Fundamental Rights, FRA) och bör erkännas som sådan även av alla kristna hjälporganisationer.


Hjälp ECI stöda Israel

Israel behöver Din hjälp nu. Som Du har läst i denna månadsrapport kan ECI verkligen påverka situationen, både på den nationella nivån och i EU och FN.

Hjälp oss ekonomiskt så att vi kan nå ut med vårt budskap till nationella regeringar, EU och FN.
 – “Israel och det diplomatiska kriget” – som äger rum i Bryssel den 16-17 november, genom att skriva till oss på info@ec4i.org

Vi vill vara Din röst, Dina armar och ben i EU och FN, men samtidigt utbilda Dig till att bli aktiv för Israel i Ditt eget land.

Tack för Ditt stöd och partnerskap!


Om Du vill stöda det arbete som European Coalition for Israel utför, vänligen klicka på “Donera”-knappen nedan. Där finner Du betalningsinformationen, både för nätbetalningar och kontoöverföringar.


http://www.ec4i.org/
European Coalition for Israel

http://www.ec4i.org/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=61
Donera

 
Give peace a chance (video and book)
http://www.givepeaceachance.info/




Redaktör Tomas Sandell





Foto: familjen Lindén (pappersstjärna från Jerusalem)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar