Powered By Blogger

onsdag 14 december 2011

MKV - HERREN, Gud är vår frälsning - Irak, Mellanöstern och Turkiet

Martyrkyrkans vänner r.f. Veckorapport 42/Prayer Bulletin, dec 2011. Apg.4:12 Namnet Jesus.
1 Tim. 2:1-4 Från Paulus, Kristi Jesu apostel: "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen."

Länder: Irak (kristna trakasserade och attackerade), Druserna/Mellanöstern (kristen familjs hem brändes) och Turkiet (bön pga Al-Qaidas bombhot mot "alla kyrkor, turkiska parlamentet och USA:s ambassad").

"Lovad vare HERREN! Dag efter dag bär han oss, Gud är vår frälsning. Sela. Gud är för oss en Gud som frälsar, hos HERREN, HERREN finns räddning från döden."
Ps. 68:20-21

IRAK

"Attacker mot assyriska kristna affärsrörelser i norra Irak är det första fallet av sådan förstörelse riktad mot de kristna i de kurdiska områdena. Lokala källor uppger att attackerna var organiserade av ett pro-islamistiskt parti. Dessa händelser hotar den bräckliga tryggheten för Iraks minskande kristna befolkning. Efter att mulla Mala Ismail Osram Sindi i sin predikan under fredagsbönen den 2 december hävdat att det skulle förekomma omoral i massagesalongerna i staden Zakho, attackerade en grupp unga män affärsrörelser som huvudsakligen ägs av kristna. Affärsrörelserna, som brändes och förstördes, var spritbutiker, hotell, en skönhetssalong och en massagesalong. En del av männen viftade med banderoller där det stod "Det finns ingen annan gud är Allah", och enligt vissa källor tog det lång tid innan myndigheterna ingrep, vilket ledde till stora ekonomiska förluster. Senare samma dag försökte folkmassan attackera de kristna kvarteren i Zakho, men då stoppades de av myndigheterna. Liknande våldsamheter utbröt följande vecka också i två kristna stadsdelar i utkanten av staden Dohuk, i de kristna bosättningsområdena nära kurdernas huvudstad Erbil och i centrum av staden Sulaymaniyah.

Attackerna organiserades enligt rapporterna av partiet Kurdistans islamistiska union (KIU), ett av regionens äldsta islamistpartier, grundat i Egypten och inspirerat av det Muslimska Brödraskapet, som i sin tur vill påverka regeringar i regionen till mer muslimska värderingar. Som hämnd för attackerna i Zakho brände medlemmar ur det regerande kurdiska partiet, Kurdistans demokratiska parti (KDP), ett av KIU:S kontor i Zakho, och senare plundrade och förstörde KDP-medlemmar tio andra av KIU:s kontor i provinsen Dohuk.

"Jag tror att attackerna var organiserade" , säger den kaldeiska ärkebiskopen av Kirkuk, Louis Sako. "De kan vara kopplade inte bara till interna ärenden utan också till händelser utanför landets gränser. Tyvärr är det alltid de kristna som får betala priset." Enligt Kaldo Oghanna, generalsekreterare för den kaldeisk- assyriska student- och ungdomsorganisationen, var motiven för dem som deltog i oroligheterna i Zakho inte enbart religiösa. Vissa drogs med av sin frustration över regeringen och andra för att få personliga fördelar, eftersom vissa av förövarna stal pengar och till och med sprit från de butiker de förstörde, berättade han. Men det allvarligaste är enligt Oghanna att attackerna visar på en attityd av intolerans och diskriminering som hotar stabiliteten, tryggheten och den demokratiska processen i de kurdiska områdena.

Sedan den USA-ledda militäroperationen i Irak inleddes år 2003 har tusentals kristna flytt till de kurdiska områdena i norr. Utmaningen för Iraks assyriska kristna har sedan dess varit ett ständigt minskande antal. Vågorna av flyende irakiska kristna har vanligtvis orsakats av våldsamma attacker mot deras samhällen. Ärkebiskop Sako berättar att han fruktar att också denna senaste serie av attacker kommer att leda till att ännu flera lämnar landet. "Då de kristna nu är chockade och rädda, kanske de beslutar sig för att emigrera, och det är en större utmaning" säger han. "Vi uppmuntrar dem att stanna."

(Källa: www.compassdirect.org)

- Vi ber för våra bröder och systrar i Irak, särskilt för dem som redan en gång har varit tvungna att fly från sina hem och bosätta sig i den kurdiska delen av landet. Vi ber att de inte ska behöva fly igen och att både våldsamheterna mot kristna och hämndattackerna ska upphöra och lugnet åter råda i regionen.


DRUSERNA/MELLANÖSTERN

- "Vi ber för de senaste offren i förföljelserna, en kristen drusfamilj vars hem brändes för en vecka sedan. Vi ber också för att de som utförde dådet ska inse att de gjort fel och vända sig till Jesus Kristus och bli frälsta. Herre, sänd människor till dessa orter som konkret kan hjälpa druserna på olika sätt."

(Källa: MKV)

TURKIET

"Vi ber för situationen i Turkiet efter avslöjanden om Al-Qaidas omfattande planer att bomba "alla kyrkor i Ankara", det turkiska parlamentet och USA:s ambassad. Vi ber att lugnet ska bestå och att inga hat- eller hämndattacker ska utföras. Vi ber också för processen att utarbeta en ny grundlag, och särskilt att religionsfriheten skulle tryggas både på grundlagsnivå och i praktiken."

(Källor: www.forum18.org, www.compassdirect.org)

Martyrkyrkans vänner r.f.
http://www.martyredchurch.net/en
Prayer Bulletin

 I Jesu namn:
Apg. 4:12 "Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar