Powered By Blogger

torsdag 1 december 2011

ECI: Lär av historien och inse vikten av att stöda Israel och demokratiska värden


European Coalition for Israel.


ECI:s årliga strategi- och träningskonferens som samlar aktivister för Israel från många EU-länder har hållits i Bryssel. Under konferensen fick deltagarna lyssna till talare på hög nivå som delgav sina synpunkter på den sk. "arabiska våren" och dess inverkan på Israel och Mellanöstern.



Israels nya EU-ambassadör Yacov Hadas-Handelsman underströk att det slutliga resultatet av den arabiska våren berör inte vara Israel utan hela den Europeiska Unionen. Han varnade för att om Egypten upphör att vara det ledande moderata arabiska landet i regionen och i stället övergår till radikal islam har detta konsekvenser för hela världen och gjorde jämförelser med järnridåns fall 1989. Arabvärlden saknar dock demokratisk tradition och personer som kan visa väg mot en förändring (jfr Lech Walesa och Vaclav Havel) .

I pressmeddelandet från ECI kan  man läsa att det är betecknade att den första åtgärden som den interimistiska regeringen i Libyen vidtog efter Gadaffis fall var att legalisera polygami och proklamera att islams sharia-lag skall vara grunden för en ny konstitution. 

Sari Essayah sade att EU:s politik ändras från den ena vecka till den andra och efterlyste stadga och bestående värden för EU:s politik gentemot sina grannar.


Leonello Gabrici försvarade EU:s position och sade: EU kan inte göra mycket så länge dess medlemsstater inte kan enas om en gemensam utrikespolitik. Gabrici är chef för European External Service Action (Utomeuropeisk tjänst och aktion). Han klandrade inte EU utan enskilda medlemsstater inom EU som pga nationella intressen har underminerat EU:s politik i regionen.

MEP Magdi Cristiano Allam hade ett mindre optimistiskt perspektiv på utvecklingen inom den arabiska våren, som han trodde hade övertagits av radikal islam. De första som får lida när de nya radikala islamisterna kommer till makten är de kristna i regionen och staten Israel, sade han. Mera än 93 000 koptiska kristna har tvingats lämna Egypten sedan förföljelsen av de kristna intensifierats. Han klandrade det internationella samfundet för att  villkorslöst stöda den arabiska revolten och därigenom legalisera radikal islam i allmänhet och det Muslimska Broderskapet i synnerhet. Han uppfordrade EU att stå fast vid icke-förhandlingsbara värden som människolivets värde och friheten att välja. Med dessa värden kan vi inte kompromissa.

Andra talare var ordföranden för EP:s delegation till Israels Knesset, MEP Bastaan Belder, MEP Hannu Takkula och MEP Marek Siwiec, som alla var bekymrade för radikaliseringen av den arabiska våren. De var överens om att det tar tid för dessa samhällen att införa reformer och förändras.

ECI:s ordförande Harald Eckert avslutade seminariet genom att påminna om evenemangets datum 9 november som också var datum för Kristallnatten i Nazi-Tyskland 1938.

Kristallnatten hade inte inträffat om det internationella samfundet, som samlades fyra månader tidigare i Evian, hade kommit överens om att hjälpa de förföljda judarna och stoppa Hitler. Idag, när det judiska folket igen hotas till sin existens, måste vi som en internationell gemenskap basunera ut detta i tid.

ECI:s director Tomas Sandell var inne på samma linje då han till slut uppfordrade det Europeiska Parlamentet att göra en resolution i händelse av att diplomatin misslyckas och sanktioner samt andra åtgärder inte heller fungerar och Iran är nära att få atomvapen, så understöder EU till fullo Israels rätt att försvara sig och det judiska folket med alla nödvändiga medel.

European Coalition for Israel
http://www.ec4i.org/

Pressmeddelande

Tilläggas kan att dagen innan ECI-aktiva träffades i Bryssel hade FN:s atomövervakningsorgan IAEA publicerat sin rapport över Irans atomvapenprogram som bekräftade att Iran aktivt utvecklar atomvapen.



Foto: Kerstin Lindén (Peace-ros)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar