Powered By Blogger

söndag 3 maj 2020

"Trots allt är vi fria" ?!

Internationella pressfrihetsdagen 3 maj. Finland. "Välj då livet."

- Jag ska ännu på Internationella pressfrihetsdagen ta vara på möjligheten att uttrycka mina åsikter. Många har förstås redan delat sina tankar kring pandemin och dess verkningar osv. Det här har jag gått och funderat på en längre tid. Det jag skriver ska inte nödvändigtvis uppfattas som kritik av regeringen eller de beslutsfattande.

När det gäller hälsan och sjukhusnedläggningar engagerar vi oss och när det gäller restriktioner och begränsningar av vår frihet för hälsans skull, fogar vi oss.

Eller har vi skrämts till lydnad? Jag tror att vi i vårt land har ett relativt stort förtroende för regering och riksdag när det gäller beslutsfattande eftersom dessa är demokratiskt valda och eftersom det i vårt land inte existerar någon korruption och vi har yttrandefrihet.

Och - de flesta har insett att hälsan är det viktigaste vi äger.

Så vi lyder myndigheternas rekommendationer att isolera oss, självisolera oss, att undantagstillstånd råder och vi accepterar osäkerhet vad gäller tidsramarna och står ut med en viss rädsla i denna kafkaaktiga situation som vi delar med andra länder pga pandemin. Globaliseringen med informationsutbyte och möjligheten att via internet följa med situationen i andra länder påverkar oss och myndigheterna så att vi i vårt land väljer försiktighet och förebyggande åtgärder framför att bara låter saker ha sin gilla gång. Vi vill värna liv och det är väldigt grundläggande i en demokratisk rättstat.

Litet obehagligt kan det säkert kännas för friska hemvändande resenärer att få ta emot "onda ögat-stämpeln", såsom varande potentiella smittbärare, en form av "spetälske-stämpel". Det är en form av mobbning eller uteslutning med hälsoskäl som legitimitet, när okunnighet och rädsla slår till.

Även om vi har bestämmelser och restriktioner är det ju inte förbjudet att tänka själv. Skuldbeläggning kan ligga nära till hands.

Ryktesspridning kan skada en mänska och tex. media insåg ganska tidigt att man inte ska lämna ut personer som drabbats av sjukdomen.

I vissa samhällen och regimer ägnar man sig dessutom regelrätt åt angiveri vilket är viktigt att hålla i minnet.

Smittspårning kan underlätta för sjukvården och myndigheterna men övervakning eller spårning tex via appar och dylikt, bör vara frivilligt för att inte individens frihet ska kränkas.

I en del länder sysslar myndigheterna med att regelmässigt kontrollera mänskor och avlyssna befolkningens telefoner och man kan spåra mänskor via telefoner eller obligatoriska vägtullar och avkrävande av reseplaner.

Det är mycket lovvärt att värna liv och ta extra hänsyn till riskgrupper (äldre personer, personer med nedsatt immunförsvar osv), men det är också bekymmersamt om andra grupper (tex barn och unga) hamnar i ett extra utsatt läge pga skolstängning och distansundervisning. Hemmen ser väldigt olika ut och tyvärr förekommer alkoholism, våld, arbetslöshet med tillhörande stress i vårt land också.

Vi får inte glömma bort de unga som kanske blir utan sommarjobb eller praktikplats pga att många företag tvingats stänga, gå i konkurs eller drabbats av allmänt försämrad ekonomisk situation pga coronan. De unga lever redan under pressen att helst snabbt bli klara med sina studier med små studiestöd och förväntningen att snabbt få ett arbete när studierna är klara och/eller under sommaren. Hur ska de orka om de inte känner att de har en framtid och en chans på arbetsmarknaden?

Naturligtvis hoppas vi alla att de olika preventiva åtgärderna som vidtagits i vårt land mot pandemin, ska hjälpa och att läget normaliseras så fort det bara är möjligt.

Det här var mina egna funderingar/KL


***

Astrid Thors (tidigare riksdagsledamot, Europaparlamentariker, minister, OSSE:S Högkommissionär för nationella minoriteter) skriver ganska intressant om coronaviruset och våra grundrättigheter.


"Coronaviruset får inte slå ut våra grundrättigheter"
https://www.agenda.fi/kommentar/3068/?fbclid=IwAR2pPr1V7A6Ev03AGCZCRlMNs4mV1rFSUNLBqUXyvC2xtjxFAor0wODGnHw


***

"Trots allt är vi fria" är en förstasidesannons i i ÖT, Vasabladet och Syd-Österbotten 3.5.2020 på Internationella pressfrihetsdagen.

- Att orden "Trots allt är vi fria" måste lyftas fram, säger också någonting och grep mig på något sätt ganska starkt i en tid som denna.

Orden "Välj då livet" finns i 5 Mos. 30:19 "Jag tar i dag himmel och jord till vittne mot er att jag har förelagt dig liv och död, välsignelse och förbannelse. Välj då livet, för att du och dina efterkommande må leva."



Foton: 3.5.2020 ÖT:s första sida.

Text på första bilden: "Denna vår har vi förlorat vår fysiska frihet. Men vi har ändå kvar en viktig frihet, nämligen yttrandefriheten."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar