Powered By Blogger

onsdag 6 maj 2020

Pressfrihet - Sunset clause - fri näringsutövning?

Jag tänker spara ÖT (Österbottens Tidning) från 3.5.2020, för kommande generationer när hela första sidan påminner oss om hur viktigt yttrandefriheten och pressfriheten är i tider som denna med undantagslagar i Finland. Covid -19 pandemin har medfört att ca 100 andra länder också har infört undantagstillstånd eller -lagar sedan den globala krisen bröt ut.

Trots "Sunset clause", vilket betyder att åtgärderna ska vara proportionerliga och tidsbestämda (se föregående blogginlägg) säger professor Staffan Lindberg (V-Dem) att "forskning visar att det finns en stark tendens att sådana lagar förlängs långt utöver vad som är berättigat och att vissa regimer börjar använda de "tillfälliga" lagarna för andra syften tex. att kväsa journalister och oppositionella." (ÖT 6.5.2020 TT-artikel/Rörbecker, Diktaturer frodas i coronakrisen)

- Ambassadör Nina Nordström nämner i en yle-artikel om demokrati och mänskliga rättigheter, att länder har rätt att vidta exceptionella åtgärder i ett krisläge. Hon säger vidare att "samtidigt har de här åtgärderna också betytt ganska stora inskränkningar på mänskliga rättigheter, till exempel människors rörelsefrihet och människors näringsidkande, och det kommer att få följder. Den avgörande frågan är om åtgärderna varit nödvändiga och proportionerliga. Rätten till liv är en av de viktigaste av dem utan vidare, men alla mänskliga rättigheter är viktiga och universella och alla behöver ses till samtidigt. Och det är det här som är det svåra."

Här intervjuas Nina Nordström:


svenska.yl.fi: "Demokrati och mänskliga rättigheter kan inte tas för givna och det är speciellt viktigt att minnas i kristider, säger Finlands representant i Europarådet" (Rikhard Husu)
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/05/05/demokrati-och-manskliga-rattigheter-kan-inte-tas-for-givna-och-det-ar-speciellt?fbclid=IwAR0x0eNPA5NhVl_5JirSTlzmz74CKF-poQLBcFYA_Cvneg2d2E_iqJEHmeg


***

- När det gäller inskränkningar av rörelsefrihet och näringsidkande (jag hänvisar till Nina Nordström) noterade jag vad Astrid Thors också var inne på angående fri näringsutövning specifikt, även om hon är mest orolig för övervakningssystem:

"debatten om fortsatta gränskontroller kring Nyland kan nog ses som en varningssignal också hos oss – i debattens hetta kan de europeiska principerna för undantag i medborgarnas fri- och rättigheter glömmas bort. Det sluttande planet är aldrig långt borta. Om det kan vara så här nära att glömma bort rätten till fri näringsutövning eller rätten att fritt röra sig i landet, är jag för tillfället ändå mest orolig för de långsiktiga konsekvenserna av att det nu i olika länder införs övervakningssystem för att kunna kontrollera vilka nära kontakter smittade personer har." (A Thors, Coronaviruset får inte slå ut våra grundrättigheter).


***


V-Dem:s rapport för 2020 visar att för första gången sedan 2001 är autokratier; icke-demokratier i majoritet dvs av 179 länder klassas 92 st eller 51 % som autokratier. Polen har en negativ utveckling ur demokratisynpunkt och Ungern har under pandemins täckmantel kraftigt begränsat pressfriheten och civilsamhällets möjligheter att verka och detta genom dekret, utan att rådfråga parlamentet, under obegränsad tid. Läs mera i rapporten:

Democray report 2020 (V-Dem)
https://www.v-dem.net/media/filer_public/f0/5d/f05d46d8-626f-4b20-8e4e-53d4b134bfcb/democracy_report_2020_low.pdf


V-Dem:
https://www.v-dem.net/en/


***

5 Mos. 30:19 "Jag tar i dag himmel och jord till vittne mot er att jag har förelagt dig liv och död, välsignelse och förbannelse. Välj då livet, för att du och dina efterkommande må leva."


Foto: KL, företagare,
3.5.2020 ÖT:s första sida. Text på första bilden: "Denna vår har vi förlorat vår fysiska frihet. Men vi har ändå kvar en viktig frihet, nämligen yttrandefriheten."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar