Powered By Blogger

söndag 2 april 2017

Bibelns röda tråd är Kristus

Seminarium. Bibelns röda tråd i Jeppo (1-2.4.2017). Om att läsa Bibeln med förväntan och respekt för alltings Skapare.

- Jag har deltagit i många seminarier kring "Bibelns röda tråd" under tidigare år och då alltid med Perret/Nummela. I år hade jag möjlighet att delta i endast en del av föreläsningarna, men det var mödan värt att köra till Jeppo för att få lyssna till de inspirerade talarna Leif Nummela (teol.mag. chefred.) och Vesa Ollilainen (teol.dr)

Bibeln uppenbarar sig för syndare, fick vi höra. Och Bibeln pekar mot Kristus. Gamla testamentet bygger upp en förväntan på någonting större och bättre och så är ju tex. berättelsen om Josef någonting som förebådar Kristus. Det är också viktigt att vi läser bibelverser i sitt sammanhang för att rätt förstå helheten. "Hela Bibeln vittnar om mänskans nöd och Guds nåd" sa Ollilainen. Hela Bibeln förstås rätt endast om du i den söker efter Kristus.

Alla Bibelns råd och bud visar mänskans skuld och att vi behöver en Frälsare. Ollilainen sade också att Bibelns första två kapitel ska få oss att bli fascinerade och trollbundna som vi lätt blir över en spännande bok vi inte kan lägga ifrån oss. Detta är ju en sann berättelse. Gud kommer till oss i berättelsen. Det går inte att förhandla med en Gud som har skapat allt. Bibelns Gud kan inte tämjas. Det går inte att klämma fram en kompromiss med Gud. I 1 Mos. 1-2 framgår det också klart att det inte finns några andra gudar.

1 Mos. 3 beskriver syndafallet och förklarar ju varför världen är som den är. Ändå har många problem med just detta kapitel, sa Ollilainen. Läran om synden är den första stora stötestenen. Mänskor väljer bort det som uppfattas som svårt i Bibeln. Mänskan gör sig till Gud och ifrågasätter vad han har sagt. Detta är särskilt aktuellt i dag tex när det gäller äktenskapsfrågan. - Har verkligen Gud sagt? Man ifrågasätter hans auktoritet. - Menar Gud verkligen det han sade? Man ifrågasätter hans tydlighet. Ollilainen sade att alla delar är tydliga i Bibeln. Allt är sant. Gud talar inte lögn. Guds ord fanns där från början. Upproret mot Gud sker i hjärtat (tankar, handlingar och ord) och det resulterar i skuld, skam och slaveri. Synden genomtränger allt (tänkandet, känslorna och viljan). Sedan hänvisade Vesa Ollilainen till protoevangeliet i 1 Mos. 3:15 där Guds nåd lyser fram: Ormen krossas genom kvinnans säd, till förlåtelse, upprättelse och befrielse.



Efter kaffepausen inledde Leif Nummela sin del av lördagskvällens föreläsning.

Nummela ställde en fråga inledningsvis: "Vem skriver om tidigare händelser än 1 Mosebok"? Svaret är ju att Johannes beskriver ännu tidigare händelser. Johannes pekar klart på en Treenig Gud som är Fader, Son och Ande (Joh. 1:1-3). Kristus fanns innan han blev människa. Vi ska läsa Bibeln med förväntan.

Kristus finns redan i den första delen av det första ordet i den första versen i den första boken i Bibeln! (Be-reshit) Jfr. Kol. 1:15-20. Nummela upphöll sig också vid protoevangeliet 1 Mos. 3:15 som är Bibelns första löfte om Messias. Martin Luther menade att djävulen bävat över varenda gravid kvinna; tänk om det är Messias? Nummela varnade oss också för onda fenomen i tiden som tex. att han i morgonprogram sett en spåkvinna i två olika TV-program. Sekulariseringen har gått långt och det är hög tid att vi reagerar och agerar.

Gamla testamentet berättar också om Guds nåd. Noa fick nåd (1 Mos. 6:8) "Allt som sker efter syndafallet är nåd." Gud var den som stängde dörren till arken som Noa byggde. Gud är den som fortfarande bestämmer. Omvändelse kan ske sent. Vi ska tro in i det sista att mänskan har en möjlighet. Gud är den som bestämmer sen. Varje dag är en gåva.

Nummela hann också föreläsa om Abraham. Gud är den som är verksam. Han är den som söker upp oss. Mänskor flyr Gud. Gud gav Abraham tre löften: Land (Israel), Folk (judarna) och Välsignelsen (Messias).

Det var också intressant att höra om Melkisedek som Messias förebild. 1 1 Mos. 14 omtalas han som fridens konung/rättfärdighetens konung. Han bar ut bröd och vin. Abraham betalade tionde. Han välsignade trons fader Abraham. Men inget släktträd nämns. Melkisedeks prästämbete omtalas i Hebr. 6:20-7:28 (Jfr Psalm 110). Vem var han? Melkisedek var lik Jesus.

Nummela berättade också inspirerat om offerelden i 1 Mos. 15 där Gud sluter ett ensidigt förbund.

Denna del av föreläsningen avslutades med att han konstaterade att Abraham inte behövde offra sin son Isak, men Gud offrade sin ende Son för vår skull. Ställföreträdaren Jesus Kristus.


- Jag hade förmånen och glädjen att sitta vid samma kaffebord som Leif Nummela under pausen och jag kunde konstatera att vi har samma biskop; den ingermanländska Aarre Kuukauppi. Nummela arbetar nuförtiden som präst i Ryssland. Biskop Kuukauppi har också besökt Kyrkhelgen i Karleby. Kyrkoherden i Jeppo Henrik Östman betonade också i sin inledning att vi är syndare inför Gud, vi vet att vi är svaga och därför behöver vi Guds ord.

Jag har gjort en kort resumé över lördagskvällen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar