Powered By Blogger

torsdag 27 april 2017

MKV - Nigeria och Nordkorea

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 16/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen: 

NIGERIA och NORDKOREA












Viikkoraportti:
http://mailchi.mp/marttyyrikirkonystavat/mky-viikkoraportti

Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/martyredchurch/fmc-prayer-bulletin

12 gudstjänstbesökare dödade i Kaduna, Nigeria

NIGERIA

"Minst 12 gudstjänstbesökare dödades och många fler skadades när misstänkta fulani boskapsskötare på påsklördagen öppnade eld i en by i den huvudsakligen kristna södra delstaten Kaduna. De tungt beväpnade angriparna började skjuta omkring sig när de kom till byn Asso omkring klockan sju på kvällen. Enligt nigerianska media fanns det både kvinnor och barn bland de dödade och skadade. Ett ögonvittne berättade att attacken pågick i ungefär 30 minuter och att angriparna flydde innan säkerhetspersonal hann till platsen.

Den lokala katolska biskopen Joseph Danlami Bagobiri från Kafanchan anklagade den lokala guvernören Nasir Ahmad El-Rufai för medhjälp till förövarna och partiskhet mot offren. Biskopen sade att motsättningarna mellan fulani och kristna har uppeggats av politiska ledare och han konstaterade att den normala skillnaden mellan boskapsskötare och jordbrukare ”har nått nya höjder under den nuvarande regeringen och innefattar användandet av mycket sofistikerade förstörelsevapen”. Han fortsatte: ”Vi är vittnen till … överförandet av en hatmentalitet från en handfull människor i ledande ställning i delstaten till en hel etnisk grupp – med förödande konsekvenser.”

Den 17 april kom guvernören El-Rufais kansli med ett uttalande där han bad människorna stöda militären genom att ge dem information om var fulani boskapsskötare gömmer sig. Detta som en del av en speciell månadslång operation som startade den 19 april.

Delstaten Kaduna, som ligger precis i skarven mellan den huvudsakligen muslimska norra delen av landet och den kristna södra delen, har sedan 2011 varit skådeplatsen för fortgående attacker från muslimska fulani boskapsskötare mot huvudsakligen kristna lokala jordbrukare. Över 800 människor har dödats i attacker i södra Kaduna mellan åren 2011 och 2016, enligt Kafanchan stift, fastän nigeriansk polis bestrider siffrorna, och tusentals har förlorat sina hem och sin utkomst. Vissa analytiker säger att det bland angriparna också finns kriminella element, beväpnade rånare och kidnappare."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber för den senaste attackens offer och deras familjemedlemmar i delstaten Kaduna. Må Gud ge alla som lider kraft och sin frid så att lidandet inte leder till hämndaktioner och fler attacker. Vi ber att myndigheterna ska ta sitt ansvar och handla vist för att bygga upp samhället som nu rivs itu av religiösa konflikter."



NORDKOREA

"Nordkorea kommer inte att frivilligt rusta ned eftersom landets vapen är avskräckande mot utländsk militär inblandning. Spänningen närmar sig kokpunkten. Trots över 100 år av allvarlig förföljelse – under japansk ockupation, sovjetisk ockupation och familjen Kim – bedöms de kristnas antal vara mellan 300 000 och 500 000. Kristendomen är förbjuden med hot om dödsstraff för den kristne och arbetsläger för den kristnes släkt. Endast Gud kan upprätthålla de kristna som kämpar i arbetsläger eller som hemliga troende. En dag kommer de att stiga fram som Koreas ljus och salt och helande. Medan vi önskar att situationen ska ändras, vill vi inte att Koreas kyrka som redan lidit så mycket ska svepas in i en apokalyptisk brand.

Den koreanska väckelsen år 1907 framstår i historien som en av de stora väckelserna som skapade förändring under 1900-talet. Med tiden spred sig rörelsen så vitt att den koreanska huvudstaden Pyongyang blev känt som ”Österns Jerusalem”. Men ett Guds mysterium är att den koreanska kyrkan inte skulle få stanna på den andliga bergstoppen länge. Under andra världskriget blev Koreahalvön delad längs den 38:e breddgraden, med den norra delen ockuperad av Sovjet och den södra av USA. Den 25 juni 1950 invaderade den kommunistiska norra delen den södra och startade Koreakriget. Trots att vapenstillestånd utlystes 1953, blev själva kriget bara fryst, inte avslutat. Efter att gränsen stängdes försvann enligt beräkningarna 2 300 kyrkor med omkring 300 000 medlemmar från den norra delen."

(Källa: http://rlprayerbulletin.blogspot.com/)

- "Vi ber att Gud ska gripa in i den koreanska krisen med sin vishet för att genomföra sina goda avsikter så att församlingen i Nordkorea slutligen skulle få bli befriad till att vara till välsignelse för hela den koreanska halvön och för världen som ser på det som sker."

Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar