Powered By Blogger

tisdag 29 november 2016

MKV - Pakistan och Uzbekistan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 40/2016 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen: PAKISTAN (fem män dömda för mordet på kristet par, tacksägelse för rättvisa, bön för barnen och släktingarna) 

och UZBEKISTAN (tacksägelse för frigivning av kristen man, bön om helande) 





Prayer bulletin: 

Fem män dömda för mordet på kristet par i Pakistan

PAKISTAN
"En anti-terrorismdomstol i Lahore, Pakistan dömde den 23 november fem män till döden för mordet på ett kristet par som i november 2014 brändes levande för att ha tänt eld på några sidor från Koranen. De två kristna Shahzad Masih (26) och hans gravida hustru Shama Bibi (24), som båda var analfabeter, hade beskyllts för att ha slängt Koranen bland vanliga sopor, något som i Pakistan anses vara en hädelse och omedelbart sätter igång en rasande våg mot oskyldigt anklagade människor. En mobb bestående av omkring 600 människor misshandlade paret nästan till döds och slängde sedan in dem i en stor smältugn inne på tegelbruket där de båda arbetade som skuldslavar. I det skedet var Shama insvept i bomullstyg för att lättare börja brinna, berättade släktingar som bevittnade den fruktansvärda attacken. Man bröt också benen på paret så att de inte skulle kunna fly undan mobben som låste in dem i tegelfabriken där de arbetade. När attacken var över fanns bara förkolnade ben kvar och parets bortkastade skor - och en stor sorg för de fyra föräldralösa barnen och parets föräldrar och släktingar.
Den nationella skandal som utbröt på grund av parets död gjorde att fallet överfördes till anti-terrorismdomstolen och att staten blev målsägande i brottet. Den 23 november 2016 dömde den Lahore-baserade anti-terroristdomstolen fem män till döden genom hängning och utdömde även höga böter för var och en av dem (som måste betalas av deras familjer). Åtta andra män som deltagit i det grymma angreppet fick tvååriga fängelsedomar.

Över 50 personer åtalades ursprungligen under Pakistans anti-terrorismlag för ”bruk av hot … för att tvinga och skrämma myndigheterna eller allmänheten … eller skapa en känsla av fruktan eller osäkerhet i samhället.”
Wilson Chowdhry, ordförande för en brittisk-pakistansk kristen organisation sade: ”Dessa domar är en vattendelare för pakistanska kristna. Det är sällsynt att förövare av våld mot kristna döms skyldiga och att domen är så kraftig. Detta domstolsfall sänder ut ett kraftigt budskap att våld kommer att bemötas med lagens medel i Pakistan. Den allmänt uppfattade straffriheten för mobbattacker mot kristna har kontrats och vi hoppas nu att detta kommer att minska sådana brott.”
Han tillade: ”Shamas och Shahzads familj behöver nu tid för tröst och helande. Den pågående behandlingen av fallet och de ständiga dödshoten mot familjen har krävt sitt pris. Parets barn frågar ofta varför man hatade dem och deras föräldrar så mycket. Pakistans regering måste garantera att de samarbetar med oss och andra grupper för att säkerställa att denna omringade familj skyddas, det borde vara av högsta vikt. Uppriktigt sagt har familjen lidit tillräckligt.”

(Källor: assistnews.net, worldwatchmonitor.org)
 - "Vi tackar Gud för detta steg mot rättvisa för Pakistans kristna och vi ber att domare och domstolar ska bli stärkta i sin uppgift och målmedvetet sträva efter rätt och rättvisa. Vi ber för de fyra barnen som förlorat sina föräldrar på ett så grymt sätt att Jesus själv tröstar dem och helar deras mardrömslika minnen från attacken. Vi ber också om beskydd och tröst, kraft och vishet för parets föräldrar och släktingar som nu tar hand om barnen."


UZBEKISTAN

"Vi tackar Gud att Tohar Hajdarov (33) blev villkorligt frigiven den 8 november efter att ha avtjänat sex år och 10 månader av sitt fängelsestraff. En domare hade dagen innan slagit fast att han var berättigad till villkorlig frigivning. Hajdarov har återvänt till sitt hem i Guliston i östra Uzbekistan.
”Gud hörde många kristnas böner”, sade hans baptistvänner. ”Vi är tacksamma för var och en som har bett för honom och sänt brev till honom medan har var i fängelset.”

Den före detta Sovjetrepubliken är officiellt sekulär, men människorättsorganisationer uppger att staten allvarligt begränsar religionsfriheten och uttrycksfriheten, speciellt för medlemmar i religiösa organisationer som inte är kopplade till statskontrollerade muslimska eller ryskortodoxa institutioner. Hajdarov dömdes i mars 2010 skyldig till drogbrott, något som lokala baptister hävdar att var ett fabricerat åtal. Enligt vissa källor arresterades han efter att några släktingar bett den lokala polisen hjälpa dem att tvinga Hajdarov att återvända till islam.

Hajdarovs bror, Andrej Serin, sade att hans bror vid frigivningen varnades för att ”hamna i trubbel och återvända till fängelset”. Hajdarovs frigivning var överraskande eftersom han i maj hade vägrats amnesti medan många andra fångar fick det. Vi ber att han efter sex år i så svåra omständigheter skulle bli återställd och kunna återupprätta sina relationer med nära och kära, något som kan vara svårt."

(Source: worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL (Jakobstads kyrka, Menoran)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar