Powered By Blogger

torsdag 3 november 2016

MKV - Kenya, Irak - IDOP-bönedagar

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 36/2016 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen: KENYA (islamistiska extremister dödade 12 kristna, bön om vishet och mod för myndigheterna)

och IRAK (tacksägelse för städer på Nineveslätten som befriats från IS, bön för Mosul och andra städer),


IDOP (6, 13 nov. bön för förföljda)





Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=6f2e15822c

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=68a0534151

Islamistiska extremister dödade ytterligare 12 i Kenya




KENYA

"Islamistiska extremister sköt tidigt på morgonen den 29 oktober ner 12 icke-lokala kristna kenyaner som bodde i ett gästhus i staden Mandera i landets nordöstra del. Enligt rapporter tog somaliska Al-Shabab-rebeller på sig skulden för attacken mot gästhuset där en kenyansk teatergrupp bodde. En lokal pastor uppgav att det var kristna som var mål.

”Vissa av studenterna som dog hade besökt min kyrka under söndagsgudstjänsten och bett om förbön”, sade han. Pastorn tillade att överlevande har berättat att angriparna under attacken ropat: ”Gör er av med dessa otrogna skådespelare.”

Teatergruppen bestod av universitetsstudenter som reste till det huvudsakligen muslimska området runt omkring Mandera för att uppföra skådespel i skolor.

Detta är en dödlig attack mot oss kristna här i Mandera”, sade pastorn och tillade: ”Tio av de dödade var universitetsstudenter som besökte Mandera för att uppföra teaterstycken i skolorna i regionen som en del av sina studier.”

Gruppens producent uppgav sig ha fått hotelser. Han berättade att angriparna hade orsakat explosioner och skjutit mot dem upprepade gånger medan några av teatergruppens medlemmar hade gömt sig på toaletterna.

Tidigare denna månad uppgav källor att misstänkta Al-Shabab-milis hade attackerat kristna i en granat- och gevärsattack tidigt på morgonen den 6 oktober och dödat sex personer. Genom att främst rikta in sig på kristna gästarbetare från inlandet uppgav Al-Shabab, som tog på sig skulden för attacken, att man vill driva bort de kristna från området.

Vid den senaste attacken i Mandera skadades enligt uppgift flera andra. Bland de 27 personer som räddades fanns kristna som kom till sin kyrka traumatiserade och chockade.

”Det skarpa ljudet från granater väckte mig och jag hörde en av angriparna säga att ’de otrogna’ ska lämna den muslimska regionen Mandera”, berättar en överlevande. ”Det hördes högljudda rop på hjälp när angriparna sköt från alla håll.”

Al-Shabab-rebeller har genomfört flera attacker i nordöstra Kenya sedan kenyanska styrkor i oktober 2011 ledde en afrikansk koalition in i Somalia mot rebellerna. Det skedde som svar på terroristattacker mot turister och andra längs Kenyas kust."

(Källa: assistnews.net)


- "Vi ber för nära och kära till dem som dödats eller skadats i den senaste attacken i Mandera. Må Gud trösta de som sörjer och röra vid dem som behöver helande och tillfrisknande. Vi ber om vishet och mod för myndigheterna att vidta åtgärder mot de somaliska rebellerna i norra Kenya."


IRAK

"Vi prisar Gud att för första gången på över två år ringer kyrkklockorna och korsen reses i städer på den irakiska Nineveslätten som befriats från den militanta gruppen Islamiska staten (IS). I staden Bartella fann återvändande församlingsledare sönderrivna psalmböcker, uppochnedvändna kyrkbänkar och graffitiklotter på väggarna. Men som i trots och hopp, ringde församlingsledarna denna vecka i kyrkklockorna och meddelade att det var slut på IS:s invasion och ockupation av staden.  

Bakhdida, Iraks största kristna stad, har också befriats, vilket är ett bönesvar för många av stadens invånare som flytt. Församlingsledaren Ammar återvände till staden och reste ett kors på kyrktaket. ”Tack till Gud… Det var en underbar dag att se Bakhdida”, sade Ammar. ”Ja, de förstörde och brände hus och kyrkor, men naturligtvis kommer vi att återställa det.”

Församlingsledare börjar också återvända till byn Karamles. Thabet förde med sig ett stort kors som han reste uppe på en kulle ovanför byn. ”Jag är så glad att jag kan göra detta”, sade han. ”Jag ler med hela ansiktet och gråter glädjetårar samtidigt. Det här är den resa jag har bett om i två år nu.” Han tillade: ”Min dröm är att föra tillbaka alla kristna till denna by, sedan ska vi fira gudstjänst utomhus på Barbara-kullen; vi ska fira nattvard ute i det fria. Alla ska se att det här är kyrkan, det här är Kristi kropp, det här är ett kristet land. Det är min dröm – att vara ett vittne för världen.

Vi tackar Gud för att städer på Nineveslätten har befriats från IS och vi fortsätter att be för befrielse av Mosul och andra städer i regionen. Vi ber att Gud ska beskydda civila som bor i krigszoner och dem som är fångna av IS."

(Källa: www.opendoorsuk.org)


IDOP

"Under de senaste 20 åren har den internationella böndagen för den förföljda kyrkan förenat miljontals kristna runt om i världen i den anda som skriften säger: ifall en lider, lider vi alla.

Enligt statistiken möter minst 100 miljoner kristna runt om i världen förföljelse varje dag. Dessa kristna utsätts för rutinmässiga trakasserier och svårigheter, de lider ofta i tysthet och isolering. Under årens lopp har IDOP fungerat som en plattform för att lyfta upp deras berättelser och tala för dem. Dessutom har IDOP på det sättet också varit en källa till solidaritet och uppmuntran för förföljda kristna genom att påminna dem om att de hör till en större, global familj av troende.

Utgående från Ordet är vi övertygade om att Gud använder sitt folks böner för att styrka och befria de lidande heliga. Därför inbjuder vi dig att tillsammans med troende runt om i världen den 6 och 13 november förenas i bön för de förföljda. Låt oss be att trots förtryck och förföljelse skulle våra lidande bröder och systrar, var de än finns i världen, stå fasta i sin tro och hålla fast vid Guds löften i Jesus Kristus.
Material och mera information om årets IDOP ”Sorg och triumf” finns på sidan idop.org (på engelska)."

http://idop.org/web/




Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: KL (FC, Jakobstad; vi ber för lidande kristna) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar