Powered By Blogger

torsdag 24 november 2016

MKV - Nigeria och Sudan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 39/2016 (Ordf. Johan Candelin)


Tack och böneämnen: NIGERIA (45 dödade i ytterligare en attack mot kristna, bön för fred)  och SUDAN (bön för fyra kristna fängslade män, bön för frikännande och rättvis rättsprocess)









Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=469baa7da0

45 dödade i ytterligare en attack mot kristna i Nigeria

NIGERIA

"En våg av attacker mot kristna samhällen i Nigeria den 13 november resulterade i 45 döda och många fler skadade. Attackerna skedde i fem byar i Kaura-området i delstaten Kaduna – ett område som huvudsakligen bebos av kristna. De flesta offren var kvinnor, barn och äldre, som inte kunde fly beskjutningen från angriparna som tros vara fulani boskapsskötare. 120 hus, inklusive 8 husförsamlingar, brändes ned.

En bybo från Kitakum, Samuel Adamu, sade att angriparna kom sjutiden på kvällen.
”De omringade byn innan de började skjuta sporadiskt och kasta sprängämnen mot våra hem. De var beväpnade med gevär, knivar, machetes och sprängämnen. De slaktade, mördade kvinnor, barn och gamla människor som inte kunde fly”, berättade han. Adamu beskyllde regeringen för att ha misslyckats i att stoppa de återkommande attackerna som har krävt hundratals liv i södra Kaduna.

Attackerna kom en dag efter att fulani boskapsskötarna och ursprungsbefolkningen i Kaura och grannområden beslutat att leva i fred med varandra. I fredsfördragsceremonin deltog guvernören för delstaten kaduna, Nasir El –Rufai, som lovordade folkgrupperna och försäkrade att hans administration var fast besluten att garantera säkerheten för liv och egendom.

Som reaktion på morden fördömde den statliga regeringen de ”barbariska” attackerna och sade att de inte skulle avbryta de pågående strävandena att bygga fred i södra Kaduna.

Den största kyrkliga takorganisationen i delstaten Kaduna är Evangelical Church Winning All (ECWA) (950 församlingar, över 2 miljoner medlemmar) och de flesta av offren var ECWA-medlemmar. Pastor Zachariah Gado från ECWA sade att delstatsguvernörens donation för återuppbyggnaden av kyrkor som förstördes i attacken var felriktad prioritering och påpekade att pengarna i stället borde ha givits till säkerhetsorgan.

”Eftersom förövarna fortsätter att undgå konsekvenser för sina illegala handlingar och våldsdåd, håller straffrihet och laglöshet på att befästas, något som blir till stor skada för hela staten.”
Sedan mars 2013 har minst 180 dödats och 10 000 tvingats fly, medan hundratals fastigheter inklusive dussintals kyrkor har bränts ned. Omkring 16 byar har övertagits av fulani som nu helt har slagit sig ned där med sin boskap och sina familjer.

Gado vädjade till både de statliga och federala regeringarna att återställa alla samhällen som tagits över av boskapsskötare till de rättmätiga ägarna och betonade att ifall man inte gör detta kommer det enbart att uppmuntra vidare laglöshet. Zachariah Gado upprepade också sina uppmaningar att grunda en militärbas i södra Kaduna för att få slut på dödandet."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



"Vi ber att Herren tröstar och helar de kristna i Kaura-området som har förlorat sina kära. Vi ber också om vishet och möjligheter för församlingarna i området att tala för den kristna befolkningen. Må Herren ge delstaten Kaduna den fred och ordning som de längtat efter."


SUDAN

"Tillsammans med de kristna i Sudan ber vi för fyra kristna män som är fängslade och ställda inför rätta, anklagade för flera olika saker – vissa av dessa kan ge livstids- eller dödsstraff. Männen är pastor Hassan Abduraheem Kodi Taour; pastor Kuwa Shamal Abazmam Kurri; Abdulmonem Abdumawla Issa Abdumawla; och Petr Jasek (från Tjeckien). Domstolsbehandlingarna har i oktober skjutits fram två gånger. Vid behandlingen den 3 november avslutade åklagaren sin presentation för rätten. Enligt observatörer kom åklagaren inte med några nya bevis. Vid rättens behandling den 7 november korsförhörde försvarets jurister åklagarens utredare och motbevisade de bevis som han hade framfört. Senaste behandling i rätten skedde den 14 november när åklagaren svarade på försvarets korsförhör. Följande behandling är planerad till 21 november.

De fyra fängslade männen får ta emot besök av familjemedlemmar och sina advokater. Men Petr Jasek har vägrats konsulär assistans. Vi ber att de fyra fängslade kristna får uppleva Herrens kraft och tröst i sina svårigheter och att de får en rättvis rättsprocess som resulterar i att de frikänns. Vi ber också för männens familjer och för att församlingsledare och andra får uppleva Herrens frid mitt i ökade påtryckningar mot kyrkorna i Sudan."

(Källa: meconcern.org)

Martyrkyrkans vänner r.f.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar