Powered By Blogger

torsdag 1 september 2016

MKV - Sudan och Kazakstan

(Bloggpaus)

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 27/2016 (Ordf. Johan Candelin)

"Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren." Rom. 12:11


Tack- och böneämnen: SUDAN (4 församlingsledare fängslade, för rättvisa)


och KAZAKSTAN (myndigheterna gjorde räd mot sommarläger för barn och skrämde dem)




Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=a8e98c103c

"Do not be slothful in zeal, be fervent in spirit, serve the Lord." Rom. 12:11 (ESV)

Lovsång - praise: "Ana shufuu Yeshua"
https://www.youtube.com/watch?v=GOS6QWZ1XXM

Sudanesiska pastorer åtalas för påståenden om förföljelse av kristna

SUDAN

"Rättegången för de två sudanesiska pastorerna Kuwa Shamal och Hassan Taour har inletts i Khartoum den 21 augusti. Shamal och Taour hör till den grupp på fyra kristna som anklagas för att försöka svärta ned Sudans regering. Som väntat har de fyra åtalats för flera allvarliga brott, inklusive för att ha förklarat krig mot staten, spionage, konspiration för att genomföra kriminella handlingar samt för att ha underminerat statens auktoritet genom våld. Vissa av brotten kan medföra dödsstraff. Utöver dessa två pastorer från samfundet Sudan Church of Christ (båda pastorerna kommer ursprungligen från Nubabergen i södra Kordofan), har också Abdulmonem Abdumawla Issa Abdumawla, en akademiker från Darfur, och Petr Jasek, en kristen advokat från Tjeckien, åtalats. Två av dessa fyra har förnekat att det som åklagarna presenterade som pastorernas uttalanden, verkligen är det, medan de två andra har ”godkänt uttalandena”.

Åklagarsidan hänvisade till det material som fanns i en bärbar dator, en mobiltelefon och ett flashminne, och påstår att de svarande har försökt förvrida bilden av regeringen genom att sprida information som kan användas för att lägga internationell press på landet. Åklagarna sade att åtal har väckts mot de svarande för att ha tagit sig in i landet olagligt och för att ha drivit en frivilligorganisation utan registrering.

Medan den hårda domstolsbehandlingen pågick, samlades omkring 100 kristna från olika samfund utanför domstolsbyggnaden för att visa sin solidaritet med de anklagade genom att sjunga andliga sånger på nuba-språket.

En utredare från åklagarämbetet har kommit med ett utlåtande.

Nästa behandling ägde rum den 29 augusti. Där krävde åklagaren att pastorerna får det "hårdaste straffet".

Pastor Taour har hållits fängslad utan åtal sedan 18 december, vilket är mot Sudans egen lagstiftning. Pastor Shamal fängslades samma dag, frisläpptes, och arresterades på nytt utan åtal den 24 maj. Den 10 maj frigav myndigheterna en annan församlingsledare efter nästan sex månader i häktet. Ett antal andra kristna ledare står inför restriktioner i och med att den sudanesiska regeringen fortsätter att ålägga alla territorier, som efter det i huvudsak afrikansk-kristna Sydsudans självständighet i juli 2011 fortfarande hör till Sudan, att upprätthålla en gemensam arabisk-islamisk karaktär.

Efter Sydsudans självständighet har president Omar al-Bashir – som är efterlyst av ICC för bland annat folkmord – på nytt försäkrat att Sudan är en islamisk stat som styrs av sharialagen. Sedan dess har trycket på de kristna blivit starkare. Arresteringar, konfiskeringar och rivning av kyrkor har ökat och myndigheterna har upprepade gånger sagt att nya kyrkotillstånd inte kommer att beviljas."

(Källor: www.worldwatchmonitor.org, meconcern.org, http://rlprayerbulletin.blogspot.com)



- "Tillsammans med de sudanesiska kristna ber vi att de fyra fängslade församlingsledarna får uppleva Herrens kraft och tröst i sin svåra situation. Vi ber också för en rättvis rättsprocess och att de alla fyra ska frikännas från allt de anklagas för, samt att församlingsledare och andra kristna får leva i Herrens frid mitt i den ökade pressen mot församlingarna i Sudan."




KAZAKSTAN

"Vi ber för pastorerna och medlemmarna i de två baptistförsamlingar i västra Kazakstan där lokala tjänstemän i början av juli gjorde en räd mot de sommarläger församlingarna höll för egna och inbjudna barn. Tjänstemännen och de lokala journalister de tagit med sig hävdade att församlingarna drog till sig unga människor, att en del av de deltagande barnen eventuellt var där utan föräldrarnas samtycke och att de utlänningar som var med deltog som ”missionärer” utan statligt tillstånd. Vi ber speciellt för de barn som upplevde rädsla under och efter räderna.

Baptistförsamlingen i staden Oral höll sitt femdagars barnläger i kyrkan från 4 till 8 juli med tonåringar på förmiddagarna och mindre barn på eftermiddagarna. Många var barn till församlingsmedlemmar, men församlingen hade också bjudit in andra lokala barn. Av inbjudningarna som församlingen delade ut, liksom på affischen utanför kyrkan framkom tydligt att evenemanget arrangerades av församlingen och att programmet utöver lek och te också skulle innefatta Bibelläsning.

”Tjänstemän från den regionala avdelningen för religionsärenden och från avdelningen för utbildning kom till platsen tre av dagarna under de mindre barnens program”, berättar pastor Alexander Dimitrov. ”De hade med sig ett antal journalister. På fredagen kom också två poliser med dem.” Den 7 juli sände den lokala tv-stationen ett kort negativt nyhetsinslag om församlingens sommarläger. Nyhetens rubrik var ”Barn dras till icke-traditionella religiösa organisationer”.

”Tjänstemännen försökte kolla upp oss, de frågade om organisatör och letade bland dokument, men de hittade inga brott av något slag”, berättade pastor Dimitrov.

Pastor Dimitrov konstaterade att samma vecka hade räder gjorts också mot ett liknande sommarläger arrangerat av baptistförsamlingen i Aksai. ”De pressade föräldrar att underteckna uttalanden, men dessa skrev att de hade gett sina barn tillåtelse att vara med. Där förhördes också barnen direkt, vilket gjorde dem uppskärrade.”

(Källa: www.forum18.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar