Powered By Blogger

torsdag 14 april 2016

MKV - Kuba och Turkiet

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 13/2016 (Ordf. Johan Candelin)

"Höj jubel till Gud, alla länder! Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn." Ps. 66:1, 4. "Shout for joy to God, all the earth; All the earth worships you and sings praises to you; they sing praises to your name.”

Ps. 66

Tack- och böneämnen: KUBA (för evangeliets utbredande, för de kristna) och TURKIET (staten beslagtog kyrkor, bön för de troende, för evangeliet)








Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=7b432502dc


Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=fa0a39b10d


Praise - lovsång: "Soon and very soon"
https://www.youtube.com/watch?v=9kc3BfDjKFQ&nohtml5=False


Kuba – orsak till både tacksägelse och bön


KUBA

"När nyheterna visade bilder av USA:s president Obama som “gjorde vågen” på en baseball-match i Kuba, kunde man tro att detta lilla kommunistland nu är helt fritt och öppet för evangelium om Kristus. Men medan president Obama tittade på baseball, satt pastor Mario Felix Lleonart Barroso på en polisstation. Barroso, en baptistpastor och bloggare, fälldes till marken, fick handklovar på sig och fängslades i sitt hem – som också fungerar som hans församling – bara några timmar innan presidentens flyg landade i Havanna. Några timmar efter att presidenten lämnat Kuba, släpptes pastor Barroso fri och återvände till sin familj. Han var trött och svag efter att ha fastat under sin fångenskap, men lycklig över att vara hemma.

Men livet för de kristna troende är inte bara lidande utan också många unga som kommer till tro på Jesus. En representant för Martyrkyrkans vänner besökte nyligen Kuba och fick med sig hälsningar från de troende där: ”Be för oss på Kuba!” sade en av de unga kristna. ”Nu är Kubas tid och Guds Ande blåser över ön.”

Vår representant berättar att det första man lägger märke till är hur snabbt kyrkan växer. Den katolska kyrkan har ett mycket stort inflytande genom sin eminente ledare kardinal Ortega. Han har förmått utverka frihet för bland annat många politiska fångar och starkt medverkat till öppningen av relationerna till USA. Husförsamlingarna och de registrerade frikyrkorna växer mycket snabbt. Över 1000 hus har köpts med hjälp av kristna i utlandet och gjorts till hemförsamlingar. Myndigheterna hotade riva husen eftersom de inte var registrerade som kyrkor men på grund av påtryckningar från utlandet har man inte startat demoleringarna.

Husförsamlingarna växer starkt och när man får över 30-60 personer i en husförsamling delas de och nya husförsamlingar grundas. På detta sätt når man nya människor med evangeliets budskap.

Relationerna till staten är utan tvekan kyrkans viktigaste böneämne. Om man får fortsätta relativt fritt så ser man stora möjligheter. Tusentals ungdomar får utbildning i evangelisation, team från vissa utbildningscentra far ut på landet och kan fritt evangelisera. Så länge man endast talar om kristen tro finns det massor med möjligheter men om man på något sätt blandar in mänskliga rättigheter eller demokratiska åsikter har man genast stora problem."

(Källor: MKV, VOM-USA www.persecution.com)


- "Vi tackar Gud för den unga generationen av kubaner som har lärt känna Jesus Kristus som sin frälsare och är ivriga att få evangelistutbildning. Många av dem använder också musik i detta arbete och vi ber att Gud välsignar dem i arbetet för Guds rike. Vi ber också för pastor Barroso och hans hustru Yoaxis när han nu återhämtar sig från sin fängelsevistelse."



TURKIET 

"Efter 10 månader av strider i Turkiets krigshärjade sydöstra del, har regeringen beslagtagit väldiga mängder egendom, uppenbarligen för att återuppbygga och restaurera det historiska centrum i regionens största stad Diyarbakir. Ett ministerråd lett av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan publicerade en ny order för tvångsinlösning den 25 mars. Stadens få kristna församlingar blev bestörta av att upptäcka att ordern innefattade alla sex kyrkorna som tillhörde de ortodoxa, katolska och protestantiska församlingarna. Bland dessa kyrkor finns Surp Giragos-kyrkan som är den största armeniska kyrkan i Mellanöstern. Belägen nära stranden till floden Tigris har dess stora klocktorn stått som en symbol för den kristenhet som en gång var levande närvarande i regionen.

Vi ber för alla troende i Turkiet, att de skulle ha trygga platser att samlas till gudstjänst och för att uppmuntra varandra och inspireras att fortsätta att sprida evangeliet. En stor del av de senaste 10 månaderna har de små kristna samfunden av armenier, assyrier, kaldéer och turkiska kristna konvertiter inte haft möjlighet att komma in i sina kyrkobyggnader i Diyarbakirs centrum på grund av de våldsamma striderna och flera av kyrkorna har skadats i striderna. Idag finns det endast några få kristna kyrkobyggnader i sydöstra Turkiet. Till skillnad från de statligt finansierade moskéerna har Turkiets urgamla kyrkobyggnader – vissa av dem äldre än islam – historiskt administrerats av kyrkofonder. Det nya beslutet har i ett slag gjort att kyrkorna i Diyarbakir, en av dem 1700 år gammal, en annan byggd år 2003, har blivit statlig ägda av Turkiet, ett muslimskt land med 75 miljoner invånare."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: (Pedersöre kyrka) KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar