Powered By Blogger

torsdag 7 april 2016

MKV - Indien och Kazakstan - "Låt rätten flöda fram som vatten..."

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 12/2016 (Ordf. Johan Candelin)

"Låt rätten flöda fram som vatten och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström." -
"But let justice roll down like waters, and righteousness like an ever-flowing stream." (Amos 5:24 ESV)


Tack- och böneämnen: INDIEN (tacksägelse för Gornath Chalanseth, tillfälligt frigiven mot borgen, bön för övriga oskyldigas frigivning, för rättvisa) och KAZAKSTAN (myndigheterna förföljer kristen församling; polis och säkerhetstjänst gjorde räder på långfredag, bön om vishet och för rättvisa)




Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=8b3ea3185a

Prayer Bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=e9874c340a

Indisk kristen tillfälligt fri mot borgen efter 7 år i fängelse

INDIEN

"Över sju år efter att sju indiska kristna arresterades misstänkta för mord på en hinduistisk ledare – vars död utlöste den värsta anti-kristna våldsvågen i Indiens historia – har en av dem blivit tillfälligt frigiven för en månad mot borgen. Alla sju, varav sex är analfabeter, hävdar fortsättningsvis sin oskuld. Tidigare ansökningar om borgen har direkt avslagits av högsta domstolen i den östliga delstaten Odisha. Men att Gornath Chalanseths ansökan beviljades inger hopp till de andra sex fångarnas familjer att också de snart kan friges.

Närmare 100 kristna dödades och 300 kyrkor och 6 000 kristna hem skadades i Kandhamal-distriktet i Odisha efter mordet på swami Laxmanananda Saraswati den 23 augusti 2008. I slutet av året hade sju personer arresterats: Bijay Kumar Sanseth, Durjo Sunamajhi, Bhaskar Sunamajhi, Budhadeb Nayak, Munda Badamajhi, Sanatan Badamajhi och Chalanseth. År 2013 befanns de av rättegångsjuryn skyldiga till mord och dömdes till livstids fängelse. Domen chockerade Indiens kristna som fortfarande var skakade efter de dödliga attackerna och kristna advokater har kämpat för deras frigivning ända sedan dess. Främst av dessa är Anto Akkara, en journalist som snart är klar med sin femte bok om denna följetong, som han kallar en enda stor ”konspiration”.

Det finns absolut inte en gnutta av bevis som kopplar dessa människor till mordet, så min fråga är: varför sitter dessa människor i fängelse?” säger han. ”Hela fallet är en fläck i Indiens rättssystem – varför har dessa analfabeter, dessa oskyldiga människor dömts? Ifall det fortsätter så här kommer dessa fattiga människor dö som fångar i fängelset och historien kommer att förtälja att kristna dödade swamin.”

56 000 kristna blev tvungna att fly i samband med våldet i Kandhamal i augusti 2008. Sedan dess har lokala samfund kämpat för att få tillräcklig kompensation från myndigheterna, vilket har varit en källa till mycket stridigheter. Fader Ajaya Kumar Singh, direktor för Odishas forum för socialt handlande uppgav: ”Efter våldet 2008 flyttade unga till andra delstater för att söka arbete.”
I juni 2013 rekommenderade en rapport att delstatsregeringen i Odisha ”vidtar omedelbara och tillräckliga åtgärder för att återupprätta och hjälpa offren/de överlevande från Kandhamal-våldet att återvända”. Rapporten uppmanade vidare regeringen att ”försäkra sig om fullständig gottgörelse till dem vars utkomst påverkades av våldet och stridigheterna”."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



- "Vi tackar Gud för att Gornath Chalanseth blev fri mot borgen, ens en månad, och vi ber att de andra dömda också skulle frisläppas, inte bara mot borgen utan att de skulle få rentvås från alla falska anklagelser. Vi ber att rättssystemet skulle behandla fallet på nytt och ge de anklagade rättvisa domar."



KAZAKSTAN

"Polis och säkerhetstjänstemän gjorde räder mot församlingen New Life Pentecostal Church i Kazakstans finansiella huvudstad Almaty den 25 mars, när kyrkan firade långfredag. Räderna gjordes i 11 församlingsfastigheter och flera församlingsledares hem. Detta var det första tecknet på det brottmål gällande påstådda omfattande bedrägeribrott som startades mot församlingen i maj 2015. Brottmålsundersökningarna följer på påstådda klagomål från enskilda ”om hur pastorerna i den lokala religiösa organisationen genom bedrägeri tagit i besittning stora ekonomiska summor liksom också inventarier och fast egendom som har mottagits under förevändningen att det är offergåvor”, hävdade polisen i ett uttalande.

Vi är inte svindlare”, sade en av församlingsmedlemmarna efter räderna. ”Tvärtom, vi hjälper människor. Vi har arbetar här i Kazakstan i 26 år.” När Forum 18 frågade ifall något annat brottmål hade igångsatts mot församlingen, svarade Adet Doskejev från stadens religionsdepartement: ”Det är hemligt.”

Vi ber för ledarna och medlemmarna i församlingen New Life Pentecostal Church att de ska kunna fortsätta att verka och vara till välsignelse i Almaty. Må Gud ge dem vishet hur de ska svara på de påstådda bedrägerianklagelserna och må Gud resa upp också icke-församlingsmedlemmar att försvara de kristna."

(Källa: www.forum18.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.






Min kristna samhällsblogg: "Kazakhstan - alarming news about well-known human rights defender Vadim Kuramshin - Police raided church on Good Friday"
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2016/04/kazakhstan.html
Video (3:22) police raided church on Good Friday







Foto: K & E Lindén, (Larsmo kyrka från sjösidan och fotograferad från båt)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar