Powered By Blogger

torsdag 21 april 2016

MKV - Bhutan och Uzbekistan - Walk by faith

Martyrkyrkans vänner r.f rapport 14/2016 (Ordf. Johan Candelin)

2 Kor. 5:7 "Ty vi lever här i tro, utan att se."
"for we walk by faith, not by sight."

Ps. 119:105 "Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig."
"Your word is a lamp to my feet and a light to my path."


Tack- och böneämnen: BHUTAN (för de troende, för religionsfrihet) och UZBEKISTAN (tacksägelse för kristen som frisläppts)





Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=1a8f7f4d14

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=88a38a569f

Lovsång - praise: "Thy word":
https://www.youtube.com/watch?v=FS1LAc5DSCU


Bhutan - fortfarande ett svårt land för kristna

BHUTAN

"Bhutans statsreligion är buddism, medan andra religioner knappt tolereras, så livet som kristen där är svårt. Kyrkobyggnader är olagliga och icke-buddister har inte samma rättigheter, som exempelvis gratis utbildning. Proselytism och incitament för konvertering är olagliga. Bhutaneser som konverterar till kristendom kan förlora sitt medborgarskap. Enligt grundlagen är buddismen inte bara Bhutans kulturella arv, utan också landets andliga arv. Fastän det vanligtvis inte finns någon allmän påtryckning att delta i buddistiska festligheter eller att leva enligt traditionella seder, förväntas människor göra det. Detta innebär att alla som avviker möts med misstänksamhet och detta innefattar också de kristna. Kristna konvertiter måste stå ut med hot och påtryckning från byledare och präster att återgå till buddismen. De kan be och fira gudstjänst i enskildhet i sina hem, men de kämpar för att kunna samlas i församlingar och erhålla officiella tillstånd till det. Ändå kommer bhutaneser till tro på Jesus Kristus och i samarbete med lokala troende har MKV redan under ett par år arrangerat utbildning för pastorer och evangelister så att de ska kunna nå ut med budskapet också till avlägset belägna trakter.

Vissa kristna har berättat att de förlorat sina jobb efter att deras arbetsgivare fått veta att de är kristna. Kristna som söker arbete möter problem först och främst för att de är en minoritet, de utsätts för diskriminering och saknar ofta alternativ. Detta leder till att de ofta måste leva under svåra ekonomiska och sociala förhållanden. Ungefär mellan 66 och 75 procent av befolkningen i Bhutan praktiserar olika former av buddism. Den återstående delen av befolkningen, huvudsakligen med nepalesisk bakgrund, praktiserar hinduism. Fram till 1965 var Bhutan stängd för kristendomen liksom också för andra utländska influenser. Sedan dess har kyrkan upplevt fortsatt tillväxt, speciellt i söder och i större städer.

Religionsfrihet finns inte nämnt bland indikatorerna för ”politisk frihet”, fastän det är fastslaget i grundlagen. Minoriteter kan rösta och ställa upp i val, men religiösa minoriteters röst hörs just inte samhället eller i institutioner som exempelvis regeringen.

Ett exempel på de svårigheter kristna möter är de två pastorer, som vi också har bett för tillsammans, som i september 2014 dömdes till flera år i fängelse för att ha samlat in penningmedel för personlig fördel, fastän pengarna de hade fått ihop endast handlade om sådant som på andra platser skulle anses vara normala kyrkokollekter. De fängslades för att de anklagades för en religiös samling utan föregående tillstånd, att de visat en film utan tillstånd från mediemyndigheter och för att ha samlat in olagliga medel. En av pastorerna, Mon Thapa, frigavs några dagar senare efter att ha betalat ett domstolsbötesbelopp på 98,800 Ngultrum (motsvarar 1 630 dollar). Den andra pastorn, Tandin Wangyal, måste vänta ända till januari 2015 innan han frisläpptes, när hans dom förkortades och hans borgensbelopp som fastställts till motsvarande 1 523 dollar betalats."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


- "Vi ber för våra troende bröder och systrar, att de ska få frihet att samlas till gudstjänst och utöva sin religion som grundlagen säger. Vi ber också att de inspireras och utrustas att nå ut med evangeliet till andra bhutaneser."


UZBEKISTAN

"Vi tackar Gud att Latipzhon Mamazhanov, en protestant som arresterades den 12 mars och hölls i fängelse i 15 dagar i Fergana i östra Uzbekistan, frisläpptes från fängelset den 28 mars. Detta var en dag efter att han enligt lagen borde ha frisläppts. Vi ber att han efter sin fängelsetid blir fullständigt frisk och återställd på alla områden i livet. Polisen gjorde en olaglig räd mot Mamazhanovs hem och även andra kristnas hem i Fergana den 12 mars där de sökte efter religiös litteratur. Mamazhanov fängslades i Kuva-distriktet i regionen och i polishäktet hölls upp till sju fångar i en cell tänkt för två personer där inga sanitets- eller hygienregler följdes och mat fick de en gång per dag. Han och andra fångar som hävdade att de var oskyldiga till brott torterades också flera gånger.
”De kan ha en Bibel i sina hem”, hävdade Rustam Yegamberdiyev, chef för Ferganas kriminalpolis. ”Men om de har flera än en, innebär det att de tänker samla andra i sina hem för olagliga bönesamlingar och möten. Det är exakt lika för kristna, muslimer och andra.”

(Källa: www.forum18.org)

Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL (FC, Jakobstad)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar