Powered By Blogger

måndag 4 april 2016

Belarus - Regimen och KGB trappar upp förföljelsen av fredliga demonstranter - oppositionen har rätten på sin sida, men domstolarna är kriminella

Belarus (2). Europa 2016. EU slopade sanktionerna, regimen/KGB, som slår, misshandlar, fängslar och torterar oskyldiga mänskor, trappar upp förföljelsen av fredliga demonstranter och opposition. Domstolarna är kriminella (and who recognized Crimea?!). Voices of conscience and dignity.

Mikalai Statkevich har suttit 5 år i fängelse pga sin kandidatur i senaste presidentval. Han säger nu att regimen har väntat i över ett halvt år på EU-beslutet om att slopa sanktionerna mot regimen, för att därefter kunna börja med sina hotelser gentemot oppositionen och dess ledare. Regimen tycks vara livrädd för att folk ska samlas, gå ut på gatorna och demonstrera. Säga sin åsikt, alltså.

Regimen hotar att beslagta Anatol Ljabedzka's (UCPB) bil eftersom han vägrar betala böter för fredliga åsiktsyttringar och demonstrationer på olika offentliga platser. Nu gäller det troligen en liten demonstration till förmån för småföretagare. Man har också blockerat hans mobiltelefon. Ljabedzka säger sig kanske förstå att man har belägg för domstolsbeslutet vad betr. bilen, men när det gäller telefonen gör han det inte. Han säger att han ska försöka njuta av den påtvingade tystnaden och även tillägna sig en hälsosam livsstil; han kommer att cykla. Men han säger också att det som händer i domstolarna är kriminellt och att tom. flyktingar har flera rättigheter än vad han och hans landsmän har i sitt eget land. Den fd, presidentkandidaten Statkevich har ingen egendom att beslagta, men istället har hans hustru, Marina Adamovich fått ett liknande brev som Anatol gällande bilen. Regimen drar sig alltså inte för att hota familjen. Regimens krav gäller demonstrationer i september och oktober förra året. Statkevich säger att regimen testar gränserna dvs hur långt man kan gå och när tålamodet i väst tar slut.

Statkevich säger att det är en fråga om samvete och dignitet huruvida EU håller kontakten med Lukashenka's regim. För egen del säger hans samvete och värdighet att han inte ska betala gänget som tagit kontrollen över landet. Det han genomlidit i fängelset gör att han tycks kunna se ganska avslappnat på sin situation trots allt. Men visst handlar det om mod och "is i hatten", som vi brukar uttrycka saken. Men det är alltid otäckt när KGB är med i bilden och hoten även inkluderar familjemedlemmarna.

Regimen och KGB intresserar sig också för pengar som andra kan tänkas samla in till goda ändamål. Så har man tex. "besökt" Young Front ledaren Dzimitri Dashkevich och frågat om en penninginsamling gällande understöd till sådana som kämpar i Ukraina (Donbas). "Hur mycket har ni samlat in? Hur mycket för egen del? När? Ska ni ha flera tillställningar? Dashkevich vägrade att svara på frågorna. Flera KGB-officerare arresterade även Young Belarus-aktivisten Aliaksandr Halavan pga hans kontakter med en speciell bataljon i Ukraina, om hans resor dit osv. KGB och regimen i Belarus är ökända för att sin hårdhänthet, man misshandlar och slår utan urskiljning.

Man har även trakasserat den fd, politiske fången och Young Frontmedlemmen Edoard Lobau's mor; Marina Lobova. Under husundersökningen slet man klädesplagg av henne och tog hennes mobiltelefon. Marina berättar att hon gick ut på en promenad med hunden, när tre män i civila kläder stoppade henne. De tvingade henne in i lägenheten, rev sönder hennes jacka och konfiskerade två bärbara datorer och mobiltelefonen. De vägrade låta henne ringa en advokat.

Regimen har även sänt ett brev till poeten och fd. presidentkandidaten Vladimir Njekljajev angående hans deltagande i Frihetsdagen 23 mars. Flera andra aktivister som drabbats av regimens och KGB's hämnd kunde nämnas.

Nämnas kan ännu att kristdemokraten Pavel Seviarynets också säger att det har skett en upptrappning av repressalier från regimens sida; han har drabbats av flera böter och rapporter under de senaste två veckorna än vad som skett under de senaste två åren. Han säger att det är uppenbart att regimen är rädd för protester och demonstrationer och att hela det laglösa bestraffande maskineriet är i gång mot dem som ordnar fredliga protester.


Mänskorättsorganisationen Viasna kräver att myndigheterna slutar att förfölja sina medborgare och tillåter dem att fritt samlas och använda sig av yttrandefriheten. Man säger att det kränker mötes- och yttrandefriheten att kräva böter av personer som fredligt använder sig av denna rätt som är i linje med FN:s mänskliga rättigheter. Den nuvarande lagstifningen gör det nästan omöjligt att få tillstånd till att hålla stora evenemang. Lagen bör harmoniseras med internationell standard.

I länken längst ner skriver Ales Bialiatski, ordf. för mänskorättscentret Viasna och Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders om bakgrunden till oroligheterna i Belarus och om sanktionerna.


Voices of conscience and dignity:

Charter 97: "Mikalai Statkevich: After lifting of sanctions regime in Belarus has got pretty Brazen"
https://www.charter97.org/en/news/2016/4/1/197721/

Charter 97: "Anatol Liabedzka is deprived of car and his mobile phone is blocked"
https://www.charter97.org/en/news/2016/3/31/197539/

Charter 97: "Police asked Dashkevich about Belarusians at war in Ukraine"
https://www.charter97.org/en/news/2016/3/31/197563/

Charter 97: "KGB arrests Young Belarus activist in Vicebsk"
https://www.charter97.org/en/news/2016/4/1/197647/

Charter 97: "Apartment of ex-political prisoner and volunteer Eduard Lobau searched"
https://www.charter97.org/en/news/2016/3/31/197508/


Charter 97: "Владимир Некляев получил «заочный» протокол за День Воли" (Vladimir Njekljajev fick brev ang. deltagande Frihetsdagen 25 mars)
https://www.charter97.org/ru/news/2016/4/3/197953/


Charter 97: "Pavel Seviarynets: Regime fears mass rallies in Belarus"
https://www.charter97.org/en/news/2016/4/4/198102/


Charter 97: "Human rights activists demanded law on mass events to be changed in Belarus"
https://www.charter97.org/en/news/2016/4/5/198215/

ETC: "EU lyfter sanktioner trots att förtrycket i Vitryssland fortgår"
http://www.etc.se/debatt/eu-lyfter-sanktioner-trots-att-fortrycket-i-vitryssland-fortgar





Foto: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar