Powered By Blogger

fredag 30 oktober 2015

Inför Alla helgons dag

"Jag är ledig i morgon, sa kassörskan när jag handlade mat i dag. Ledig dag på lördag, det var någonting nytt", fortsatte hon. Hon konstaterade också lättat att hon inte behövde jobba denna kväll, "eftersom det säkert skulle bli rusch då". Långa kassaköer. Trötta mänskor. Stress.

Samtidigt läser jag en nyhetstext (Svt) där det står att svenskarna ligger i topp när det gäller tidspress på jobbet, enligt en undersökning från Europeiska arbetsmiljöbyrån. Nordiska arbetstagare är mera stressade än andra européer och Sverige delar första platsen med Finland. Orsakerna framgår inte.




Den som är stressad behöver lugn, stillhet och eftertanke som motvikt. Och mänskan är ingen maskin. Vi blir sjuka av överstora krav.

Vila och eftertanke erbjuds oss som en möjlighet nu under allhelgonahögtiden.

Vi har ett stort behov av att tända ljus i det tilltagande mörkret. Det finns ett mörker inom oss som behöver ljus. Vi går in i den mörkaste årstiden och det är mörkt på så många platser i världen.

Vi lider med dem som förföljs, med dem som måste fly av olika orsaker och med dem som är drabbade av katastrofer av olika slag. Och vi sörjer våra avlidna släktingar och vänner. Vi söker oss till gravar och vi tänder ljus. Kyrkogårdarna badar i ljus.

Det sanna ljuset är Jesus Kristus.

Han är också världens ljus och hopp. Joh. 8:12 "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus."

"Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och förstår att du är Guds Helige." Joh. 6:68-69

Allhelgona gör oss sårbara och sköra. Allhelgona stämmer till eftertanke. Gjorde vi tillräckligt för den och den...? Besökte jag...? Det är svårt att tänka på döden. Tyst, kall och mörk. Oåterkallelig.

Han känner oss, han läker våra sår. Allt får vi ge till Gud. Också våra tillkortakommanden, våra svagheter och brister. Våra rädslor.

Gud har gjort tillräckligt. Han har gjort allt för oss. Han skonade inte sin egen Son. Han har lovat evigt liv åt den som tror på honom. 1 Joh. 5:11 "Och detta är vittnesbördet: Gud har skänkt oss evigt liv, och det livet är i hans Son." Joh. 17:3 "Och detta är evigt liv att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus."

Att vistas i Guds skapelse, i naturen ger avkoppling, vila och är avstressande. Gud byggde in vilan i skapelsen eftersom han vet att vi behöver den.

Naturen går också till vila. Saktar ner. Avkläds. Bidar sin tid, för att väckas igen.

Att i bön och stillhet stanna inför Ordet med allt vad det innebär, mättar oss och ger oss kraft.

Jes. 30:15 "Ty så säger Herren HERREN, Israels Helige: "Om ni vänder om och är stilla skall ni bli frälsta. Genom stillhet och förtröstan blir ni starka."

Han, arbetsledaren, säger: "Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila." Matt. 11:28




"De skall se hans ansikte, och hans namn skall stå skrivet på deras pannor." Upp 22:4


Foton: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar