Powered By Blogger

torsdag 3 september 2015

MKV - Uganda och Etiopien

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 26/2015 (Ordf. Johan Candelin)

"Blessed be the God and Father of our Lord Jesus Christ, the Father of mercies and God of all comfort, who comforts us in all our affliction, so that we may be able to comfort those who are in any affliction, with the comfort with which we ourselves are comforted by God." 2 Cor. 1:3-4 (ESV)



2 Kor. 1:3-4, 1 Petr. 5:5

Tack- och förbönsämnen: UGANDA (fruktansvärda övergrepp mot kristna i landet, bön för frihet, säkerhet, lag och rätt) och ETIOPIEN (förföljelse, bön för de troende, för religionsfriheten)








Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=9707ebadcc

2 Kor. 1:3-4 " Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, barmhärtighetens Fader och all trösts Gud. Han som tröstar oss i all vår nöd, så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud."

"Clothe yourselves, all of you, with humility toward one another, for “God opposes the proud but gives grace to the humble.” 1 Peter 5:5

"Klä er i ödmjukhet mot varandra. Ty Gud står emot de högmodiga, men de ödmjuka ger han nåd." 1 Petr. 5:5


UGANDA

Flera ugandier misshandlade och hotade på grund av sin kristna tro

"Ugandas befolkning består av 85 % kristna och 11 % muslimer med fullständig religionsfrihet. De flesta muslimer bor i östra delen av landet där förföljelse mot kristna nu ökar.

Landet är en av fem afrikanska stater som gått samman för att kämpa mot den militanta islamistiska organisationen Al-Shabab genom AMISOM (afrikanska unionens fredsbevarande styrkor i Somalia). Al-Shabab har i många år hotat Uganda med vedergällning, men de senaste månaderna har retoriken varit allvarligare då Uganda har ökat sitt engagemang i Somalia.

I byn Nsinze i Namutumba-distriktet misshandlade Issa Kasoon (en muslim) den 11 augusti sin hustru Jafalan Kadondi och tog strupgrepp på henne och lämnade henne i tron att hon var död. Men hon överlevde och får nu specialsjukvård för sina halsskador. Släktingar kom också med Kasoon i misshandeln av hustrun och parets två söner Ismael (16) och Ibrahim (18), vars arm bröts av. Orsaken till attacken var att Kasoon hade upptäckt att hans familj hade konverterat till kristendom.

Tidigare var Hassan Muwanguzi en islamisk lärare (shejk), men idag är han en evangelist för Jesus Kristus. Han har fått utstå intensiv förföljelse sedan han som drygt 20-åring blev kristen år 2003. Han är utstött av sin familj, han har tvingats kämpa mot falska anklagelser riktade mot honom, han har rutinmässigt misshandlats och år 2012 brändes hans hus ner. Trots allt detta har Muwanguzi öppnat en kristen skola i Kibuku-distriktet. I mars 2014 överlevde han ett förgiftningsförsök av sina muslimska släktingar. Den 16 juni 2014 försökte en grupp muslimer döda honom och när de inte kunde göra det, mördade de i stället hans 12-åriga dotter Grace. Den 29 juni i år undvek han ytterligare ett mordförsök och några dagar senare bröt sig beväpnade muslimer in i hans hem sent en kväll, men lyckligtvis var han inte hemma utan på ett bönemöte. Grannar som upptäckte det pågående inbrottet försökte hindra förövarna, men möttes av knivhot från muslimerna som svor på att de ska ha Muwanguzis huvud eftersom han blivit en islams fiende.

Den 17 juni 2015, i byn Nabuli i Kibuku-distriktet, dog 11-barnsmodern Namumbeiza Swabura förgiftad av sin svägerska. Swabura och hennes man Mugoya Muhammad, tidigare shejk, hade fått ta emot mordhot sedan de blev kristna i augusti 2014. Muhammad fortsätter att få mordhot på sin mobiltelefon.

Parets pastor James Kalaja berättar att byn har många muslimer som är fientligt inställda till kristna. Kalaja är själv inte främmande för lidande; muslimer utsatte hans 17-åriga dotter för gruppvåldtäkt efter att pastorn inte böjt sig för deras krav på att upphöra med sin kristna verksamhet. Efter brottet flyttade Kalaja sin familj till en tryggare by och kommer bara till byn för att leda söndagsgudstjänsten. Hans dotter är djupt traumatiserad av händelsen."

(Källa: http://rlprayerbulletin.blogspot.com)

- "Vi ber att ”barmhärtighetens Fader och all trösts Gud, han som tröstar oss i all vår nöd” (2 Kor 1:3-4) lyfter upp och uppehåller dem som har lidit så fruktansvärt och förlorat så mycket på grund av sin tro på, kärlek till och tjänst för Herren Jesus Kristus. Vi ber för alla ugandiska kristna som idag lider för sin tro, speciellt för Jafalan Kadondi och hennes söner Ismael och Ibrahim, för Hassan Muwanguzi och hans familj, för änklingen Mugoya Muhammad och hans elva barn, för familjen Kalaja som tjänar i Nabuli. Vi ber också för regeringen och president Yoweri Museveni att de står emot alternativet att blidka våldsgrupperna och i stället bevarar frihet och säkerhet. Vi ber att lokala polisstyrkor upprätthåller lag och rätt, arresterar förövarna och åtalar dem för sina brott så att det inte blir straffrihet för islamistiska våldsbrott mot kristna i Uganda."



ETIOPIEN


"Vi ber om frigivning av sex medlemmar i den administrativa kommittén från den etiopiska ortodoxa kyrkan (EOC), vilka åtalades, fanns skyldiga och dömdes den 7 augusti till mellan fem och nästan nio års fängelse för att de ”uppviglat till allmän oordning, undergrävt allmänhetens tillit till myndigheters tjänstemän och spridit hat”. Männen hörde till församlingen St Mary’s Orthodox Church i Kilto, 180 km söder om huvudstaden Addis Abeba i den så kallade Silte-zonen, ett område med muslimsk dominans som bildades när silte-folket enhälligt röstat för saken år 2001. Efter formandet att den nya zonen har dess centralort Worabe upplevt en väldig tillväxt och där finns idag minst fyra betydande moskéer. Ledare från EOC har ändå klagat på ökad förföljelse, inklusive attacker mot deras kyrkor och medlemmar, av lokala muslimer och lokala myndigheters tjänstemän.

Vi ber också för den grupp på 15 unga kristna som i slutet av augusti attackerades, arresterades och spärrades in när de under en evangelisationsresa besökte lokala kristna i den östetiopiska staden Karamile i den muslimskdominerade regionen Oromia. Ungdomarna hade rest 430 km från huvudstaden och problemen började första dagen av besöket. En grupp människor från Karamile motsatte sig evangelisationen och angrep två av flickorna i gruppen. Polisen ingrep snabbt, men i stället för att vidta åtgärder mot angriparna, arresterades och fängslades alla 15 besökande ungdomar. Myndigheterna frisläppte dem senare samma dag efter att lokala församlingsledare ingrep och krävde att de friges.

Följande dag samlade stadens ledning och säkerhetstjänstemän alla församlingsledare i Karamile och befallde dem att sluta med all evangelistisk verksamhet utanför kyrkofastigheterna. De uppgav att kristna får be i sina hem, men inte bjuda in andra till sådana bönemöten. Dessa restriktioner strider mot Etiopiens grundlag som garanterar religionsfrihet och värnar om uttrycksfrihet utan inblandning.
Vi ber om vishet för de troende i östra Etiopien och vi ber att både lokala och regionala myndigheter håller sig till grundlagen när det gäller religionsfrihet."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL (Larsmo kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar