Powered By Blogger

lördag 12 september 2015

Korset - Guds hemlighet

Kyrkhelg i Karleby 11-13.9.2015. En glimt från inledningsmötet fredag 11.9. kl. 19.00. "Han utgav sig själv".

Johan Candelin: "Talet om korset går inte ihop för många. Den kristna tron innehåller både Guds lag och Guds kärlek. Om den ena biten fattas förstår vi inte korset. I kyrkan i dag talar man nästan enbart om kärlek. Lagen och synden oroar oss inte."

Kyrkoherde Per Stenberg hälsade välkommen och läste från Matt. 11:25-30. Jesus uttrycker här något av evangeliets dunkelhet som är dolt för de visa och kloka men uppenbarat för de små  (v. 25b).

Stenberg sade att vår bön skulle vara att vi vore mottagliga som barn och att vi skulle komma till Jesus med våra bekymmer och bördor. Han ger vila. Vi får då gå befriade.

Temapsalmen 87 "För att du inte tog det gudomliga" sjöngs också i inledningen av mötet.




Kvällens huvudtalare var Johan Candelin som predikade över temat: "Han utgav sig själv". Candelin själv uppmanade oss att ge en varm applåd till ärkebiskop Ezekiel Kondo från Sudan, som gästar Kyrkhelgen i år.

Johan Candelin konstaterade att vi som är kristna är korsets folk. Han sade att Jesus Kristus är den ende som vi vet namnet på av alla som blev korsfästa. Ett avrättningsredskap är symbolen för din tro, sa Johan och tillade att vi har gjort det till någonting vackert. Jesus korsfästes bland tjuvar och rövare och det mesta som står skrivet om honom handlar om hans död och uppståndelse.

- Talet om korset går inte ihop för många, konstaterade Johan. Den kristna tron innehåller både Guds lag och Guds kärlek. Om den ena biten fattas förstår vi inte korset.

I kyrkan i dag talar man nästan enbart om kärlek. Lagen och synden oroar oss inte. Också olika andliga strömningar vinner mark. Men är synden ett problem?

- Om Jesus bara hade talat om kärlek, hade han inte behövt dö på ett kors.

Jesus dog för att rädda oss. Guds kärlek och Guds lag möts på Golgata i den ende oskyldige. Vi ska en dag stå inför en helig Gud på den yttersta dagen. Gud har stiftat bestämda lagar som ingen kan rubba. Varför? För att vi ska kunna leva. Jfr Syrien som i dag är laglöst och där situationen är katastrofal.

- Lagar finns för att vi ska kunna leva tillsammans i Guds värld, sa Johan. Det finns också straff och det blir anarki om det inte finns något straff.

Johan sammanfattade:

- Gud instiftar lagar
- Vi har brutit mot hans bud
- Vi ska straffas

Men - det som händer är att Gud själv betalar. Johan tog praktiska exempel från tex. Kina.

"Han fullgjorde vad vi borde". Han förlåter. Men straffet måste sonas. Gud har friköpt oss.



Psalm 421 var kollektpsalm och programmet fortsatte, men här lämnade jag och mitt sällskap kyrksalen eftersom vi hade uppgiften att samla in underskrifter till stöd för äktenskapet vid en samlingspunkt.


http://www.kyrkhelg.fi/


http://www.aitoavioliitto.fi/





Foto: Kerstin Lindén (mobiltelefon)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar