Powered By Blogger

torsdag 10 september 2015

MKV - Turkiet och Vitryssland (Belarus)

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 27/2015 (Ordf. Johan Candelin)

"For the eyes of the Lord are on the righteous, and his ears are open to their prayer. But the face of the Lord is against those who do evil.” (1 Peter 3:12 ESV)

Ef. 4:23-24, Ps. 105:1, 1 Petr. 3:12

Tack- och förbönsämnen: TURKIET (bön om beskydd för kristna i landet, för evangeliet, bön att Isis makt ska brytas) och VITRYSSLAND (bön för troende, för pastorer som trakasseras och förföljs)





Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=71bfa4be1c

Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=e8a0f6e389

1 Petr. 3:12 "Ty Herrens ögon är vända till de rättfärdiga, och han öron är öppna för deras böner. Men Herrens ansikte är vänt emot dem som gör det onda."

Ef. 4:23-24 "och ni förnyas nu till ande och sinne. Ni har iklätt er den nya människan, som är skapad till likhet med Gud, i sann rättfärdighet och helighet."

Ps. 105:1 "Tacka HERREN, åkalla hans namn, gör hans gärningar kända bland folken!"



"and to be renewed in the spirit of your minds, and to put on the new self, created after the likeness of God in true righteousness and holiness." (Eph. 4:23-24 ESV)


"Oh give thanks to the Lord; call upon his name; make known his deeds among the peoples!" (Ps. 105:1 ESV)

Turkiska kristna hotade av Isis

TURKIET

"Sedan den 27 augusti har femton turkiska protestantiska församlingar och deras ledare utsatts för en flagrant kampanj med mordhot som sänts till deras Facebook, e-post, webbsidor och mobiltelefoner. Hoten har följt samma jargong som används av den så kallade Islamiska staten (Isis) och svurit på att döda, massakrera och halshugga avfällingarna som meddelandena anklagar för att ha ”valt en väg som förnekar Allah” och ”dragit ner andra att tro som du gör… Som kättare har ni ökat i antal genom obildade efterföljare”.

”Hot är inget nytt för protestanter som lever i detta land och vill uppfostra sina barn här”, säger protestanternas takorganisation i ett pressmeddelande den 1 september. ”Men att antalet systematiska hot på senaste tiden ökat i hela landet, från väst till öst och norr till söder, i olika städer, tror vi att beror på att dessa meddelanden, som kommer ungefär samtidigt och liknar varandra, härstammar från samma källa.”

I ett av meddelandena finns Isis flagga och avsändaren kallade sig ”de som går ut i jihad”. Varningen löd: ”Fördärvade otroende, tiden när vi slår till mot era halsar kommer snart. Må Allah få ära och pris.” De flesta meddelandena innefattar direkta citat från Koranen som hotar ”dem som sprider falska nyheter… Förbannade, de skall gripas var de än blir funna och dödade i ett fruktansvärt blodbad.” En länk hade också postats till en arabisk film med turkisk textning på YouTube med titeln ”De religiösa bevisen på att avfällingar borde dödas”.

En pastor som attackerats via både e-post och textmeddelanden berättade: ”De säger saker som att de väntat att vi skulle återgått till islam, att vi bär ansvaret för att andra muslimer vänder sig till Kristus, att vår tid är ute och att Allah kommer att ge dem våra huvuden.” Församlingsledare som har fått dessa meddelanden har av takorganisationen uppmanats att informera polisen och den allmänna åklagaren i området om hoten.

Majoriteten av Turkiets protestantiska församlingar består av tidigare muslimer som har konverterat till kristendomen. Till skillnad från de flesta länder med muslimsk majoritet, har turkiska medborgare juridisk rätt att ändra sin religiösa identitet eller lämna kolumnen för religionstillhörighet tom i sina identitetshandlingar.

Turkiets uppenbara ambivalens under de senaste åren när det gäller Isis, som strider vid landets gränser för att få kontroll över stora områden i grannländerna Syrien och Irak, är något som fortsättningsvis uppmärksammats internationellt. Men i början av augusti kom den statskontrollerade Ledningsgruppen för religionsärenden för första gången med ett fördömande av jihadistgruppen som en ”terroristorganisation” och förklarade offentligt gruppen för ”icke-muslimsk”. De turkiska myndigheterna fördömde det självutnämnda Isis kalifatet för dess ”förvridna” gestaltande av islam och Koranen, och publicerade sedan en detaljerad rapport för att informera allmänheten om gruppens taktik, slagord, verksamhet och tolkning av islam genom predikningar varje vecka, genom fatwas (religiösa kungörelser) och kurser i Koranen.

Inom endast 10 dagar svarade Isis med en ny film som direkt hotade Turkiet och dess president och varnade det turkiska folket för ”ateister, korsfarare och demoner som lurar dem och gör dem till korsfararnas slavar”. Talaren, som använde täcknamnet Abu Ammar, svor på att snart erövra Istanbul och uppmanade Turkiets folk att överge demokrati, sekularism och mänskliga rättigheter och i stället följa sharia-lag."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


- "Vi ber för våra bröder och systrar i Turkiet som känner sig allt mer osäkra var de än bor i detta sekulära muslimska land. Vi ber att Gud beskyddar dem mot våld från Isis och att han ger dem kraft, kärlek och vishet att leva mitt i dessa förändringar i säkerhetssituationen. Må Gud ingripa i onda planer och genom detta väcka nyfikenhet och intresse hos dem som inte är kristna så att de vill veta mer om Jesus Kristus. Vi ber också att Isis makt ska brytas."



VITRYSSLAND

"Vi ber för troende i Vitryssland, särskilt för pastor Sergej Nikolajenko och en medlem från hans församling, den reformerta ortodoxa ”Transfiguration Church”. Pastor Nikolajenko dömdes tidigare till böter för att ha lett ett kristet möte, men den regionala domstolen upphävde bötesdomen. Ändå har samma lokala domstol i Gomel i sydöstra Vitryssland nu dömt pastor Nikolajenko till samma bötesbelopp, som motsvarar över två veckors medellön. Han har den 1 september igen inlämnat besvär till den regionala domstolen. Pastorn och en församlingsmedlem fick en ”officiell varning” att om de bryter mot lagen genom att hålla oregistrerade religiösa möten kommer de att åtalas för detta och straffet kan då bli upp till tre års fängelse. Alexander Gorlenko, den tjänsteman som står bakom det skriftliga förbudet mot församlingens möten, vägrade att diskutera ärendet. ”Alla motiveringar förklarades för församlingsledarna”, uppgav han. Vi ber också för tio baptister från staden Soligorsk som inte har fått igenom sin överklagan för de bötesstraff de dömdes till efter att beväpnad polis gjort en räd mot deras gudstjänst."

(Källa: www.forum18.org)


Martyrkyrkans vänner r.f




Foto: KL (Karleby/Kokkola stadsförsamlingens kyrksal)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar