Powered By Blogger

fredag 14 februari 2014

Underligheter 5b - Bekännelsen nedmonteras, präster drivs ut - församlingarnas rätt att välja herde körs över

Finland. Kyrkpressen 7/2014.

Om samvetsfrihet. Var finns den? Religionsfrihet. Församlingarnas rätt att välja herde körs över.

Bekännelsen nedmonteras. Domkapitlet lägger extra pålagor på prästerna (utöver prästlöftena) i form av dokument som kräver blind lydnad. Bibel- och bekännelsetrogna präster blir arbetslösa.

"Bekännelsen monteras ned stegvis" (debattinlägg av Hans Sandberg, Jeppo)


Jag läser vidare i Kp nr 7/2014 och ser att Hans Sandberg, Jeppo i debattforum på nästsista sidan skriver i princip samma sak som jag just skrivit med egna ord om kyrkoherdevalet i Karleby (se föregående blogg).

Han skriver bra och betonar dessutom församlingens rätt att själv välja herde. Rubriken lyder: Bekännelsen monteras ned stegvis."Församlingens roll i detta sammanhang betonas starkt på många ställen i bekännelseskrifterna."

Sandberg frågar sig om inte löftena som de sökande avgivit vid prästvigningen är tillräckliga eftersom Borgådomkapitel infört tilläggsförhör med ytterligare kriterier.

Han skriver att det är mycket märkligt att domkapitlet föregår och negligerar församlingens möjlighet att själv välja herde. Han konstaterar vidare att om alla domkapitel tillämpar samma förfaringssätt betyder det att präster som har den ämbetssyn som den kristna kyrkan haft i mer än tusen år inte längre kan väljas till kyrkoherdar i ELKF.

Följden blir att de präster som bekänner sig till denna tro stöts ut i kylan av den kyrkliga överheten (samma skrev ju jag) och att de unga teologer som vill följa den apostoliska undervisningen och tjäna Kristi församling inte har någon plats i dagens lutherska kyrka.

"Ämbetsfrågan är bara en del av problematiken skriver han och nämner att många beslut, av etisk och andlig karaktär sannolikt ska fattas inom en snar framtid. Argumenten i de diskussionerna som redan förs verkar inte att följa Guds ord." (just vad jag menade med framtidscenario). Vart ska vi då gå som har en annan syn? undrar han.

- Aj, aj, hör ni - det där till synes "ofarliga" pappret som prästerna ombeds skriva på (i toleransens namn), men som ju i och för sig är så förödande för bibel- och bekännelsetrogna präster, går ju egentligen utöver bekännelseskrifterna. Kan vi nu inte längre hänvisa till grunddokumenten som tillräckliga? Eller just vad värre; man åsidosätter dem.

"Prästadömet är allmänt och kan därför upehållas endast om Ordets tjänare ges åt någon som församlingen därtill har utsett." (här citerar Sandberg Leif Granes utgåva av Augustana.) Bekännelseskrifterna betonar alltså starkt att det är församlingen som ska välja.

- Men kära nån, vad kommer nästa biskop att hitta på? Det verkar ju vara fritt fram att fabricera extra papper som ska godkännas. Take it or leave it, uttryckligen.

Ja, i så fall, nog har vi på känn vad nästa papper kommer att innehålla och innebära....

- vet ni vad, som så många brukar säga: "Det ena leder till det andra".

Vilket torde betyda att ett avsteg från Bibeln och bekännelsen innebär fortsatta avsteg. Tyvärr. Steg för steg i fel riktning. Kan ni se det?

Det skulle inte behöva vara så.



Föregående blogg: "Toleransen finns bara på pappret, Björn!"
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2014/02/underligheter-nr-toleransen-finns-bara.html






Foto: Kerstin Lindén (Karleby stadsförsamlings kyrka, Kyrkhelg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar