Powered By Blogger

måndag 17 februari 2014

Präster under press i samvetsfrågor - Finlands nya samvetsfångar?

Finland. Förtroendekris.

Vilken typ av dokument gäller för kyrkliga myndigheter, undrar jag med anledning av Karleby-krisen och papperskriget. Finns det inte någon kontrollinstans som kan granska lagligheten i detta? Vidare undrar jag om det inte är så, i toleransens namn, att det goda namnet bör få gälla alla präster? Hur vill biskopen gå till historien?

Konklusionen av alltihopa blir väl också den (på basen av det riktade dokumentet) att alla sittande kyrkoherdar med samma åsikter som de utsatta prästerna i Karleby-krisen, får dåligt namn om sig - egentligen?! Men de har bara lyckats "fiffla sig undan" det där dokumentet eftersom denna nya pålaga är så ny. Man kunde fråga tex. justitieministern hur saker egentligen förhåller sig om ett land stiftar orättfärdiga lagar (där samvetsfriheten hotas och negligeras mm.) ungefär som i fallet med den rikssvenska barnmorskan (och nu Borgå domkapitel). Om domkapitlet nu anser att "alla ska samarbeta no matter what" - hur är det med dem som fortfarande lämnar utanför, arbetslösa? Det kan inte vara rätt. Finns det inget minoritetsskydd? Amnesty har ju anmärkt på att Finland fängslar totalvägrare vad beträffar militärtjänst tex. Måste man väl inte i rättvisans namn också se på följderna av detta för den här gruppen som råkar illa ut? När intentionerna är enbart goda och man vill följa sin övertygelse och tjäna sina medmänskor? Om det finns ens en liten risk för en möjlig "hat-unge" mot bibel- och bekännelsetrogna präster som i detta fall, är väl alla skyldiga att se upp - och att se upp i tid? OBS! Det är ju de som blir arbetslösa! Det kan inte vara rätt att kyrkoherdar ska tvingas samarbeta med sådana som tex. är villolärare. Det kan inte vara rätt att man "på pappret" tvingas binda upp sig så. Och är det rätt att just kyrkan ska visa sig vara den som inte visar någon barmhärtighet? Någonting i det allmänna rättsmedvetandet säger att detta inte kan vara rätt. Det är ju närmast brottsligt om en präst skall tvingas acceptera en annan präst som är helt ute och cyklar vad gäller teologin. Då far ju mänskor verkligt illa. Var är barnens och ungdomarnas skydd då? undrar jag. Ska kyrkoherdarna verkligen vara helt i händerna på godtyckliga biskopars nycker, välvilja och ovilja? Det är ju så det blir. Obehagligt. Det här är mina egna funderingar. Alla "sittande" men tysta(de) kyrkoherdar med samma syn är väl "potentiellt" arbetslösa och i blåsväder nu, tycker jag mig se. Sen undrar man ännu vad som skett i det fördolda - har domkapitlet också granskat andra präster och tvingat på dem dokument innan de fått (söka) tjänst någonstans - alltså någonslags jämlikt system då...? Och om man inte har ett "jämlikt" system så är man skyldig någon form av upprättelse gentemot dem man utsatt för detta förfarande. Det finns nog inget "välsignelse-brev" heller för dessa utsatta präster, men vad är det vi har på kommande för andra? Håller inte rätten på att förvrängas? Ge akt på det i tid. Även om du inte delar den teologiska synen, tänk efter, finns det en grupp som i princip lämnas helt oskyddad med mänskliga mått mätt?





Amnesty (Jag tar inte ställning i denna sak, bara som jämförelse):
http://www.amnesty.org/en/region/finland/report-2011#page

Prisoners of conscience

"Conscientious objectors to military service continued to be imprisoned for refusing the alternative civilian service due to its punitive and discriminatory length. The length of alternative civilian service remained at 362 days, more than double the most common military service period of 180 days."


Detta har hänt: "Bekännelsen nedmonteras, präster drivs ut - församlingarnas rätt att välja herde körs över"
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2014/02/underligheter-5b.html


Och detta: "Toleransen finns bara på pappret, Björn!"
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2014/02/underligheter-nr-toleransen-finns-bara.html


En parallell till Sverige - "Hjärntvättskrav för barnmorskor":
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2014/02/sverige-hjarntvattskrav-for-barnmorskor.html




Foto: Kerstin Lindén (Karleby stadsförsamlings kyrka, Kyrkhelg)



Kyrkhelg 2013 (Biskop Aarre Kuukauppi, Ingermanland på besök. Här med hustrun) Foto: KL









 Kyrkhelg 2013:
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2013/09/kyrkhelg-i-karlebykokkola-2013-den.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar