Powered By Blogger

tisdag 4 februari 2014

Ukraine - Christians sing and pray for peace on the front line

* CBN/George Thomas
* CBN
* President Niinistö's tal 4.2.2014



"All churches, all denominations, with no exceptions they are here. They are spreading an important message on those barricades, and when the police started to attack, it was the Christians who stood and called for peace." ~ Anatoliy Gritsenko



CBN:

 - "Watch what happens when a Christian mother tries to share copies of Psalm 91 with Ukraine's elite Special Forces." (G.T)

http://www.cbn.com/tv/3145436397001

CBN:
"Jesus Christ is the answer for Ukraine (on biblical foundations)":
http://www.cbn.com/tv/3150212256001









Photo of CBN-logo and black flag: Internet











Photo of the Orange revolution: Kerstin Linden (the bandana is a gift from Kyiv, 2005)







"Det finns inget upplyst envälde. --- När man använder våld utan demokrati, är resultatet despotism."

 (republiken Finlands president Sauli Niinistö) 4.2.2014
http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=298086

"Arabvåren, Syrien och nu Ukraina, det finns många likheter mellan händelserna. Den officiella regimen, som även ansetts vara stark, har konfronterats med oppositionen, vars art och karaktär varierar enligt land. Utgångspunkten har dock varit nästan densamma på alla ställen. Människorna har fått utstå för mycket och blivit mer medvetna; förtroendet för makthavarna har försvunnit, i den mån det ens funnits, men samtidigt har tron på att den egna saken är berättigad stärkts.
Följderna har visat sig snabbt. Det som bara för en månad, vecka, eller till och med en dag sedan ansågs vara ofrånkomligt, oföränderligt och ändlöst har ifrågasatts på ett ögonblick. Vilket resultatet av 2010-talets folkresningar är vet vi inte ännu. Till likheterna hör tyvärr också att extrema rörelser överallt strävar efter att utnyttja oroliga situationer.
Det är inte svårt att se varifrån det missnöje som jag beskrivit väller.  Det finns inget upplyst envälde. När man använder våld utan demokrati, är resultatet despotism." (SN)



-  Njaaaa, ganska bra tal, men jag gillar ju inte våld - inte ens i demokratier!!!! Och jag anser inte heller att polisen bör använda våld mot demonstranter, inte ens i en demokrati. De får visserligen ta i med hårdhandskar mot anarkister som äventyrar säkerheten för andra, men våld (vapen, hot med hundar) ska undvikas till varje pris. Minns vad reportern Yrsa Stenius skrev en gång i Hbl om polis, hundar och en skrämselattack...

Ifall kravallpolis klarar av sitt jobb i en demokrati utan onödigt våld - då kan vi tala om demokrati, mänskliga rättigheter och ett gott rättssamhälle. Men bra i alla fall att presidenten öppet vågar stöda "Arabvåren" och Ukraina - Syrien är väl mera tveksamt? (Glöm inte att de kristna hade det bättre tidigare, även om det inte var bra då heller). Där heter det Exodus.

Och glöm nu inte igen bort Belarus (Vitryssland) som är så nära. Nästan så du kan se det från ditt fönster!


"Hos oss i Finland är den skala som jag nyss nämnde en helt annan, den lutherska anspråkslösheten har varit en dygd att hålla fast vid." (SN) - Litet oväntat talar han om "den lutherska anspråkslösheten", men troligen tänker han kanske inte på bekännelseskrifterna utan snarare på Angry Birds? Det är bra om vi lär oss att dela med oss, men det är också viktigt att uppmuntra fri företagsamhet som Österbotten är så känt för och skapa utrymme för innovatörer och nya arbetsplatser.
Skyhöga skatter gör att INGEN vill driva ett företag eller anställa folk. Kommunala sparåtgärder är nödvändiga men detta gnäller folk över, utom kanske de som lärt sig att vara sparsamma pga tidigare erfarenheter.

"även små synder avslöjar mycket" (SN) - Ja, nästan ett bibliskt uttryck. Bra sagt.

"Finlands och Sveriges ställning och tankar om EU:s säkerhetssamarbete och utvecklandet av partnerskap med Nato är i hög grad samstämmiga. Därför är det bra att vi håller varandra noggrant informerade om läget och strävar efter att enas om en gemensam l
inje."

- Det låter bra.


- Men våld i demokratins namn kallar jag maktmissbruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar