Powered By Blogger

måndag 27 januari 2014

Tystade journalister rapporterar från Ishockey-VM 2014 i Minsk? Spelar med i diktatorns fula spel

Finland/Belarus (Vitryssland) Ishockey-VM 2014.

Under förutsättning att ackrediterade journalister håller tyst om mänskorättssituationen i landet går det bra att rapportera från Diktatur-Ishockey VM 2014 i Minsk. Detta medan en fd. presidentkandidat fortfarande sitter fängslad under tortyr 


och traksserier, de övriga jagats i exil, oppositionen och mänskorättsarbetare rutinmässigt förföljs och misshandlas av polis och KGB, fri media i landet har strypts, journalistkollegor förföljs och jagas i exil, rättsprocesserna är osäkra osv.

Ackrediteringen innebär alltså att journalisterna enbart får rapportera om sådant som hänför sig till ishockey och VM-tävlingarna.

Ifall journalisterna önskar utföra annat arbete måste man ansöka om särskilt arbetstillstånd från det belarusiska utrikesministeriet.

- "En journalist bör vara fri att utföra sitt arbete" säger Tapio Sadeoja, utgivare och chefredaktör för Iltasanomat. Av samma åsikt är STT-Lehtikuvas ansvarige redaktör Mika Pettersson.

Iltasanomat konstaterar också att Belarus är ett av Europas mest stängda länder och att Aliaksandr Lukashenkas styre är diktatoriskt, att oppositionen har tystas hårdhänt och där det även sker kränkningar av de mänskliga rättigheterna. (Se texterna nedan)

Iltasanomat:
http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1288646737992.html

Veikkaussivut:
http://www.veikkaussivut.com/valko-venaja-toteuttamassa-pelatyn-rajoituksen


Yle sporten: "Yle kan stå över IshockeyVM i Minsk"
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/28/yle-kan-sta-over-ishockey-vm-i-minsk


HS: HS och IS överväger att bojkotta Ishockey-VM:
http://www.hs.fi/urheilu/HS+ja+IS+harkitsevat+poisj%C3%A4%C3%A4nti%C3%A4+Valko-Ven%C3%A4j%C3%A4n+MM-kisoista/a1390794252094
 

HS (Amnesty: Vitryssland vill binda reportrarnas händer)
http://www.hs.fi/urheilu/Amnesty+Valko-Ven%C3%A4j%C3%A4+haluaa+sitoa+urheilutoimittajien+k%C3%A4det/a1390880045236?ref=hs-art-new-3


Eurosport: Journalister tystas - då hotar Finland med VM-bojkott:
http://www.eurosport.se/ishockey/journalister-tystas-da-hotar-finland-med-vm-bojkott_sto4111815/story.shtml

Belarusbloggen: Ishockey-VM i Belarus kan ställas in:
http://vitryssland.wordpress.com/





- Det är tyvärr troligt att mina vänner Mikalai, Dimitri, Anatol och de andra mänskorättsaktivisterna och oppositionella kommer att trakasseras av polisen/KGB inför Ishockey VM i Belarus. Regimen brukar ha för vana att mycket hårdhänt förpassa dem bakom galler "i förebyggande syfte", även om de är oskyldiga.







DN: "Europaparlamentet röstade för flytt av VM":
http://www.dn.se/sport/ishockey/eu-parlamentent-rostade-for-flytt-av-vm/

Europaparlamentets resolution:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2013-0382&format=XML&language=SV

SvD:
http://www.svd.se/sport/billger-flytta-vm-till-sverige-2014_7126637.svd
"Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko är en tyrann som förföljer oliktänkande och krossar all opposition. Landet är Europas värsta diktatur och en rest av en svunnen tid. Mitt i allt detta har han dessutom tid att träna hockey tre dagar i veckan.
Att låta en sådan människa skina i strålglansen från ett VM är fullständigt groteskt.--- Det finns grader i helvetet, alla potentiella arrangörer har skamfläckar, även de mest demokratiska länderna. Men: Det finns en absolut gräns. Varje gång en diktatur får arrangera ett mästerskap är det en skam för idrotten." 












"Hjälp ryssarna också":
http://tystaderoster.wordpress.com/2013/05/31/hjalp-ryssarna-ocksa/
"även om situationen rent objektivt sätt är värre i Belarus, om man ser till lagstiftningen och till det oberoende civilsamhällets möjligheter att verka fritt, så är den på ett annat sätt värre i Ryssland."



 Photon: Kerstin Lindén (flaggor), Internet (Lukashenko)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar