Powered By Blogger

lördag 25 januari 2014

International Holocaust Remembrance Day - 26, 27 January

Upprop: Hedra offren för Förintelsen i söndagsgudstjänsten 26.1.2014. Vi hedrade offren för Förintelsen genom bön och tyst minut i FC ikväll 26.1.

Shadows of Shoah (online campaign) testimonies:

Listen and read their stories:
http://shadowsofshoah.com/27-january.html










ECI - Learn from History campaign 2014:
http://www.ec4i.org/index.php?option=com_content&view=frontpage



 The Shadows of Shoah exhibition:
http://shadowsofshoah.com/exhibition/





Yad Vashem - From hope to despair:
http://www.yadvashem.org/yv/en/exhibitions/horonczyk/esther.asp#13
"A postcard which Esther (Estha) Frenkel neé Horonczyk threw out of the train wagon on the way from Pithiviers to Auschwitz. Her son, little Richard, was left by himself in Pithiviers. Esther’s postcard is on display in Yad Vashem's Holocaust History Museum."


ECI 10 years Anniversary video:
http://www.youtube.com/watch?v=WwJ5nCVZclY

Shadows of Shoah:
http://shadowsofshoah.com/EC4I/

Antisemitism in Europe (study):
http://fra.europa.eu/en/publication/2013/discrimination-and-hate-crime-against-jews-eu-member-states-experiences-and



Jag deltog i Lovsångs- och förbönskväll med Ralf Salo på FC, 18.00 i Jakobstad i kväll 26.1. Välbesökt tillfälle. Camilla Wilhelmsson var mötesledare. Jag framförde hälsningen att vi skulle hedra Förintelsens Minnesdag (International Holocaust Remembrance Day 2014) och det gjorde vi genom att stående be och hålla en tyst minut.

Jag berättade att det fortfarande finns överlevande efter Förintelsen och att de som lever och bor i Israel ofta är ensamma, fattiga och bortglömda. Jag nämnde också om att antisemitismen ökar i världen idag. Vi bad för det judiska folket att de skulle få möta kärlek och varm omsorg där de befinner sig på olika platser istället för hat och förakt. Vi bad att Gud skulle läka deras sår och sända hjälp till dem och att Han skulle vara deras ende Herre. Och att han skulle uppenbara Jesus Kristus för dem. Låt inte det onda som skedde i utrotningslägren få hända igen! Hjälp oss att lära av historien och undvika att göra samma misstag. Vi bad om fred i Mellanöstern och i Israel och välsignade Jerusalem - den store Konungens stad.

Camilla skötte mötesledningen bra och delade många bibelord. Ralf undervisade kort och bra och vi hörde starka vittnesbörd om helande och om förlåtelsens betydelse. Lekmän tjänade i alla uppgifter och vi har fått ungdomar med som hjälpledare i barngrupperna. Många barn med. Bönesvar.

Gunilla Nybäck nämnde om att Larsmo församling på torsdag har en samling där en överlevare från Förintelsen deltar. Detta tillfälle är kl. 19.00 på Larsmo församlingshem och heter "Låt oss inte glömma". Max Safir berättar.

Bra lovsång (bra text): "Rena mig med elden från din Ande"

En historiker kom fram till mig under serveringen och gav respons; gillade att vi uppmärksammar Förintelsen. Han påpekade att även andra grupper utrotades i lägren: tex. intellektuella....och det är ju sant.
Jag berättade då att jag tänker på Chief Rabbi Lord Jonathan Sacks berömda tal "Message for Holocaust Memorial Day 2012" där han nämner dessa grupper.


LIVE ceremony from Auschwitz-Birkenau:
http://www.jpost.com/National-News/LIVE-60-MKs-head-to-Auschwitz-Birkenau-to-mark-International-Holocaust-Remembrance-Day-339489

Fragments of Memory (Rabbi Sacks):
http://us7.campaign-archive2.com/?u=2a91b54e856e0e4ee78b585d2&id=31c188f28f





Photo: Internet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar