Powered By Blogger

torsdag 17 oktober 2013

MKV - tack och bön i den Treenige Gudens namn - Kuba och Egypten - In the name of the Triune God

1 Tim. 1:1, 2:1-6. Sak. 4:6. Martyrkyrkans vänner, rapport 33, 2013 (Ordf. Johan Candelin)

Tack- och förbönsämnen: KUBA (för landets ledning, för evangeliets utbredande) och EGYPTEN (tacksägelse: biskop Makarios undkom mordförsök, förbön för utsatta och förföljda kristna, för kopterna)




Prayerbulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=7fffe214f6


"Paul, an apostle of Christ Jesus by command of God our Savior and of Christ Jesus our hope," 1 Tim. 1:1
"Från Paulus, Kristi Jesu apostel på uppdrag av Gud, vår Frälsare, och Kristus Jesus, vårt hopp,"

1 Tim. 2:1-6 "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. Ty Gud är en och en är medlare mellan Gud och människor, en människa, Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen i allas ställe. Detta vittnesbörd skulle framföras när tiden var inne," First of all, then, I urge that supplications, prayers, intercessions, and thanksgivings be made for all people, for kings and all who are in high positions, that we may lead a peaceful and quiet life, godly and dignified in every way. This is good, and it is pleasing in the sight of God our Savior, who desires all people to be saved and to come to the knowledge of the truth. For there is one God, and there is one mediator between God and men, the man Christ Jesus, who gave himself as a ransom for all, which is the testimony given at the proper time."

Zech. 4:6 "Then he said to me, “This is the word of the Lord to Zerubbabel: Not by might, nor by power, but by my Spirit, says the Lord of hosts."

Sak. 4:6 "Detta är HERRENS ord till Serubbabel: Inte genom styrka, inte genom kraft, utan genom min Ande, säger HERREN Sebaot." 


Lovsång - praise:


"Tov lehodot la'Adonai"
http://www.youtube.com/watch?v=iL_mcPxq3XI&feature=share 

"I will run to you":
http://www.youtube.com/watch?v=RZGqKqciv8E 



Kuba - orsaker till glädje och förbön

KUBA

"Kuba genomgår just nu betydande förändringar på olika plan. Regeringen har fattat beslut, som innebär att det är möjligt att börja med små företag. Tusentals sådana har sett dagens ljus och även om många klagar på svårigheten att hitta exempelvis basvaror till sina matställen har förändringen tagits emot med stort intresse.

Ett kanske ännu mera betydande beslut är att kubanerna nu kan anhålla om pass och resa ut ur landet. Det enda man behöver är ett visum för det land man reser till. Tidigare krävdes ett utresetillstånd som i praktiken var synnerligen svårt att få. Det senaste året reste 180 000 kubaner utomlands och 98 % av dem återvände till landet. Internet fungerar nu, vilket är till stor glädje för många även om det är mycket dyrt.

Våra kubanska bröder och systrar ber om förbön för regeringen att man skulle våga ta nya beslut som öppnar landet för verkligt stora förändringar. Inom den politiska ledningen finns mycket olika uppfattningar om förändringarna. Det märkliga är att det gamla gardet är mera öppet, medan de yngre är mycket mera restriktiva.

En sak är säker: Kyrkan på Kuba växer. Enligt våra samarbetspartner är antalet protestantiska kristna nu ca 800 000 medan den katolska kyrkan enligt kardinal Ortega fortfarande döper ca 80 % av alla barn. Bara i Havanna området finns 200 katolska kyrkor.

Situationen för den protestantiska kyrkan är inte alltid lätt, eftersom man inte får ordna gudstjänster och möten utanför kyrkobyggnaderna. Trots detta sker tillväxten inom den protestantiska kyrkan i små husförsamlingar (Casa Cultos) som i dag finns över hela landet. I den karismatiska Metodistförsamlingen i en av Havannas förorter samlas varje söndag över 2 000 kristna till två gudstjänster. En majoritet av gudstjänstbesökarna är ungdomar under 30 år. Våra trossyskon på Kuba ber om förbön för att väckelsen skulle gå vidare och att man skulle hinna ta väl hand om alla som nu kommer till tro."

(Källa: MKV)

- "Vi tackar Gud för de förändringar som skett i landet och ber om stor vishet för kyrkor och församlingar att ta vara på den nya öppenheten utan att bli pålagda nya begränsningar. Vi ber om att väckelsen får gå vidare, både i katolska och protestantiska församlingar, och att de som kommer till tro får lotsas in i sammanhang där de får växa och mogna i sin tro. Vi ber också för landets ledning, att den ser vikten av frihet och öppenhet för landets och människornas bästa."



EGYPTEN

"Vi tackar Gud att den koptiska biskopen Makarios i Minya stift klarade sig med livet i behåll ur ett mordförsök den 30 september. Oidentifierade män öppnade eld mot biskopens följe i byn Al-Sarw, när han kom för att visa sitt deltagande i sorgen till de anhöriga till Karim Samir Lamaee, som dödades i en tidigare attack mot de kristna i byn. När biskopens bil besköts lyckades chauffören köra till en lokal kopts hem, där biskopen med följe sökte skydd. Trots detta fortsatte attacken mot dem med beskjutning i över en timme, och skadade dörrar, fönster och väggar. Polisen tillkallades men kom först 90 minuter efter att angriparna hade lämnat platsen. Vi tackar Gud för att alla inblandade klarade sig oskadda ur attacken. Minyas guvernör kallade attacken en enskild incident och inte sekteristiskt våld, men faktum är att det sekteristiska våldet har ökat som sen direkt konsekvens av den hatpropaganda som anhängare till Muslimska brödraskapet basunerar ut. Brödraskapet anklagar kopterna för att ha spelat en avgörande roll i avsättandet av president Mursi, trots att både muslimer, kristna, ateister och andra deltog i de massiva protester som ledde till presidentens avgång. Vi ber särskilt för de kristna vars hem, butiker och kyrkor har beskjutits, plundrats och förstörts, och för de kopter som i vissa byar varit tvungna att betala jizya-skatt."


Martyrkyrkans vänner r.f.



Amnesty on the Copts - Sign!
http://www.amnesty.fi/vetoomukset/egyptin-koptikristittyjen-yhteiso-vaarassa


Attacks on churches:
http://voiceofthepersecuted.wordpress.com/2013/10/17/attacks-on-churches-leave-egypts-coptic-christians-feeling-more-persecuted-vulnerable/ 




Foto: Kerstin Lindén (Pedersöre kyrka, den första snön hos oss)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar