Powered By Blogger

tisdag 14 maj 2013

Det blåser kalla vindar i toleransens och jämlikhetens namn - vem reder ut missförstånden?

Lekmannasamlingen Fokus 12.5.2013
Gäst: Johan Candelin som talade om "Att vara kristen idag". I toleransens och jämlikhetens namn hävdar man idag att alla religioner leder till Gud. Religionen görs även till en privatsak och tendenser finns till att portförbjuda den i offentlig miljö. Johan uppmanade oss att likt Paulus i Apg. 17:16f söka oss till "torget" där mänskor möts och även träffa icke-kristna vänner för att sprida Guds ljus.


Lucas Eriksson ledde samlingen och många lekmän ställde upp som vanligt. Vi hade det röda böneljuset tänt. Lovsångsgruppen var ovanligt stor idag. Lucas höll också en mycket god inledning som handlade om att se vår nästa ur Jesu perspektiv (det vi inte förmår i egen kraft).

Johan inledde med att säga att det blåser kalla vindar i samhället idag även om det också finns varma samlingspunkter. Det är bra att bo i norr! Men idag görs tolerans och jämlikhet till bedömningsgrund och åsikten att alla vägar (eller religioner) leder till Gud får ofta stå oemotsagd. Det råder många missförstånd som ingen reder ut. Han ställde också frågan: skapar religionerna fred? Svaret löd: (kanske överraskande) Nej! Religion, politik och nationalism skapar konflikter. Man han nämnde också om att kristendomens Gud lär att vi ska älska våra fiender.

Idag görs även religionen till en privatsak och den tom. portförbjuds tex. i skolor (kristna julfester, bordsbön ses som någonting ont eller negativt).

Det är viktigt att vi kan ge svar på frågor eftersom missförstånd cirkulerar. Johan läste sedan Apg. 17:16-34. I vår tid finns också falska gudar. En falsk Gud är någonting man sätter först. Bra saker har blivit det första, sa Johan. Det kan vara hus, arbete, pengar, snällhet. Allt detta är bra men det är inte bra om det går före allting annat.

En kristen som inser att livet handlar om också annat och har andra värderingar väcker irritation. Ändå är det viktigt att vi rör oss på "torget" såsom Paulus gjorde. Det finns en tendens bland kristna att bara isolera sig med andra som tycker lika. Det är viktigt att vi deltar i politik, kultur, sport - alltså är med där mänskor rör sig, samtidigt som vi deltar i den kristna gemenskapen. Det är värdefullt att knyta kontakter. Paulus "samtalade i synagogan med judarna och med dem som fruktade Gud och dessutom varje dag på torget med dem som han träffade där" (Apg. 17:17).

Ibland kan det vara befogat att "missa" ett vanligt möte om man istället besöker en ensam mänska. Det är också en gudstjänst, även om vi naturligtvis behöver den kristna gemenskapen. Vi bör be om nöd för andra. Johan bad oss att leta reda på platser i vår tid där man "rest altare åt en okänd Gud" (Apg. 17:23) och kanske vill veta mera om honom. Den iranske fängslade pastorn Saeed har sagt, trots den tortyr han utsätts för, att "Kristi ljus då får lysa i det totala mörkret." (även om Gud i nödens stund kan ge tex. denne pastor övernaturliga krafter så vill Gud inte att det onda ska ske. Det onda är i sig inte gott, men Gud är god och kan vända det onda till någonting gott. Det är mänskan som bär på ondska. Vi kan inte skylla ondskan på Gud. Gud vill rädda oss från det onda. Det är inte konstigt om man tex. i ett fängelse tvivlar på Guds existens. Men frågan är kanske: Vem ropar vi på i nödens stund? Ropar vi på Satan eller Gud? Bara Gud kan rädda oss. Gud håller också för våra tvivel. Från hans sida står erbjudandet fast. Detta är mitt förtydigande).

I mötet med icke-kristna är det viktigt att lyssna (inte att bara prata på) och sedan kanske få komma till tals och berätta om sin tro. Detta trots att medmänskan kanske öser ovett över oss. Vi är Guds utvalda spottkoppar, sa Johan. Även om jag visste det var det kanske kvällens behållning att någon sade det...

Bibeltexten från Apg. sammanfattade mänskornas reaktioner: en del skrattade och hånade de kristna för budskapet, andra ville höra mera och några kom till tro (Apg. 17:32-34).

Johan nämnde också uttrycket New normal som visar hur det som tidigare ansetts normalt förändrats och gav ett praktiskt exempel.

Några lovsånger: "Hela universum tillber dig", "Ödmjukhetens konung", "Saliga visshet" mfl.

Välkomnare, servering, mötesledning, lovsång osv. leddes av lekmän. Eftersom jag inte ledde mötet har jag inte namnen på alla. Vi var också några förebedjare i tjänst denna kväll (tack Iris Dahlbacka). Man får mycket själv när man ber för andra, men kom ihåg att också förebedjare behöver förbön. Agneta Lavesson och Åsa Grundvall bad för tack- och förbönslapparna. Mötet var rätt välbesökt trots att det också var Mors dag.

Eftersom jag inte förde anteckningar utan bara skrev upp stolpar är detta inlägg bara en sammanfattning.



Ödmjukhetens konung:
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2013/05/din-ar-aran-odmjukhetens-konung.html

"Because we believe": http://www.youtube.com/watch?v=lVz6FtZHPPo




Apg. 4:12 om Jesus Kristus: "Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta."

Joh. 14:6 "Jesus sade till honom: "Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

1 Petr. 3:15 "Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger."








Foto: Kerstin Lindén (rött böneljus i FC tänt för lidande kristna och för förtryckta folk)
"What a friend": http://www.youtube.com/watch?v=tJnrmppqIBY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar