Powered By Blogger

onsdag 19 januari 2022

World Watch List 2022 - Skakande information

 World Watch List 2022. Världsvid förföljelse av kristna. The Top 50 countries where Christians experience the most persecution.

- Afghanistan är värst och nr 1 på listan. Jag följde med eftermiddagens live-sändning (tbnnordic) från Sverige där generalsekreteraren för Open Doors Peter Paulsson konstaterade att inget land någonsin fått så hög poängsumma som Afghanistan får i årets World Watch List, eftersom landet hamnar på skamfyllda 98 poäng av 100 möjliga, som visar hur svårt det är att vara kristen i ett land. 

Det är naturligtvis talibanernas maktövertagande i augusti 2021 som gjort livet extremt svårt för de kristna i landet. Det existerar från tidigare inte en enda kyrka i landet. De kristna bildar underjordiska kyrkor och/eller gömmer sig. De byter ort om det går. Talibanerna har listor uppgjorda över vilka som är kristna och när man finner dem dödas männen genast. Att fly innebär att utsätta sig för omedelbar livsfara. Det finns inte stöd att söka. 

De 5 värsta länderna på listan 2022 är: Afghanistan, Nordkorea, Somalia, Libyen och Jemen. Det är första gången på 20 år som Nordkorea inte är värst. 

Allmänt taget innebär jihadisternas grupperingar att ett maktövertagande sprids över hela världen genom att man skapar kalifat/nätverk som sätts i system på vissa ställen. I Nigeria som innehar en nyckelposition i Afrika och där ungefär halva landet består av kristna, ställer Open doors frågan: "vad händer om landet faller i jihadisternas händer?" I detta nu är det också farligt att vara kristen i flyktingläger. 

I Kina skapar sig regimen statlig religionskontroll över mänskor och metoden kopieras av andra länder. I Indien (nr 10 på listan) som ansetts vara ett demokratiskt land går utvecklingen bakåt när det gäller religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Hinduismen prioriteras och kristna blir måltavla. Detta är något nytt och uppseendeväckande som sker i vår tid, konstaterade man från Open doors. I Kina och Indien använder man sig av covid (pandemin) som förtrycksorsak genom att man inte lättar på restriktionerna, när man kunde göra det, mot kyrkor. Åtgärder från demokratiska länder som tex. Sverige borde vara att vid handelsutbyte påpeka att man bryter mot mänskliga rättigheter och även mot sina egna regler i sådana fall. 

Nuri Kino (Demand for Action) som deltog från annan ort i dagens sändning nämnde folkmordet 1914 (1915) på assyrier, syrianer, armenier osv och konstaterade att de efterlevande nu via skärmar tvingades följa med när liknande saker hände 2014 då folkmordet på kristna och yasidier upprepades i Irak och Syrien när ISIS härjade. Nuri Kino underströk att världssamfundet nu måste ta detta på allvar och rapportera om sakerna. Kristofobin finns, sa han. Det måste till bättre religiösa läsglasögon för den synnedsättning som media och de länder som inte ingriper i eller rapporterar om förföljelsen har, så att man ser utrotningen av de kristna som pågått och pågår nu. 

I dagens rapportering nämndes som en positiv sak att Egypten går i rätt riktning. Att Mexico alls finns på listan förvånar kanske någon men pga den organiserade brottsligheten i landet råkar kristna som vill lyfta fram mänskliga rättigheter illa ut. Ryssland finns på plats 64 och det är de evangelikala och lutheranerna mfl. som har det svårt att träffas, medan den ortodoxa kyrkan accepteras. 

Listan och kartan: 

https://www.open-doors.se/wwl

- Av trenddokumentet framgår 4 trender: 

Analys: Fyra trender i årets World Watch List

1) Talibanernas maktövertagande stärker jihadisters tro på en slutlig global seger.

"Talibanernas maktövertagande i Afghanistan har gett jihadister över hela världen en ökad inspiration, inte minst i Asien. I grannlandet Pakistan stärktes talibanernas inflytande i takt med att islamistiska grupper firade regimskiftet. --- I Afrika är jihadister mycket verksamma i stater med korrupta och svaga regeringar; de ser att det bara är en tidsfråga innan utländska styrkor som stöttar regeringsstyrkor ger sig av. --- . Även i årets World Watch List så har Nigeria fått maxpoäng för förekomsten av våld, enligt de kriterier som finns. Varken kristna eller andra minoritetsgrupper kan räkna med skydd från de säkerhetsstyrkor som styrs av Nigerias federala regering." (kortfattat, men läs dokumentet!)

2) Allt fler kristna befinner sig på flykt

"Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR2 tvingades drygt 84 miljoner människor på flykt under 2021. En majoritet av dessa som internflyktingar, men 26 miljoner människor tvingades fly till andra länder. Bland dem finns många kristna, som har flytt undan förföljelse. --- Under de senaste åren har hundratals kyrkor stängts i Burkina Faso, Mali, Niger. Enbart under 2021 har 470 kyrkor stängts i Nigeria.

Om de kristna skulle återvända till sina hemtrakter, är det sannolikt att de återigen blir måltavlor för våld och förtryck. --- I bland annat Irak, Syrien och Jordanien befinner sig kristna fortsatt i flyktingläger, där de är särskilt utsatta. Då de tillhör en minoritet i sina hemländer riskerar de att utsättas för diskriminering av personal, framför allt kristna med muslimsk bakgrund – som till och med riskerar att nekas humanitärt bistånd. --- Delstaten Chin i Myanmar, där kristna är i majoritet, är hårt drabbade av de blodiga konflikter som pågår i landet. Även delstaterna Kachin, Kayah och Shin, där kristna är i minoritet, är hårt drabbade. Militären har förstört kyrkor och dödat eller fängslat pastorer. Det finns uppgifter om att 200 000 kristna har tvingats på flykt inom landet, och ytterligare 20 000 kristna har flytt Myanmar under rapporteringsperioden för World Watch List 2022."

3) Kina är vägledande inom statligt reglerad religionskontroll

"Samtidigt som Kinas ekonomi och inflytande växer ökar också den kinesiska nationalismen. Detta kräver en social stabilitet, som beordras fram uppifrån snarare än genom frivillighet. Kinesiska religiösa ledare inser att de måste anpassa sig. Nya regler från maj 2021 kräver av dem att ”älska sitt fädernesland samt att stötta kommunistpartiets ledning och det socialistiska systemet”. De får inte ”äventyra nationell säkerhet, underminera nationell enhet” eller ”splittra landet”. De nya reglerna begränsar även medborgarnas kontakter med utlänningar som befinner sig i landet."

4) Covidrestriktioner används för att försvaga kyrkan

"Kinas snabba och mycket stränga åtgärder mot covid-19 är väldokumenterad. Men när behovet av restriktioner upphörde, förhindrades många kyrkor i vissa regioner från att öppnas. --- Pandemin har understrukit det faktum att övervakningen av digital teknik används i Kina, men även globalt och inte minst av andra auktoritära regimer. I till exempel Vietnam har både statliga och icke-statliga aktörer utnyttjat spridningen av covid-19 till att förtala kyrkor. Det har till och med inletts en brottsutredning av en församling i landet."

Här kan man ladda ner trenddokumentet och hela texten: 

https://www.open-doors.se/om-wwl

***

World Watch List 2022 (in English)

The Top 50 countries where Christians experience the most persecution.

https://www.opendoors.org.za/christian-persecution/world-watch-list-2022/

World Watch List 2022: (Map, List, video and report) 

https://www.opendoorsusa.org/christian-persecution/world-watch-list/

The trends: 

https://www.opendoors.org.za/christian-persecution/world-watch-list-trends/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar