Powered By Blogger

lördag 15 januari 2022

Nåd som fostrar

 Jul- och Trettondagstiden. 2 s e Trettondag. Shalom! Frid!

- En av söndagens texter kommer från Joh. 2:1-12 där Jesus gör sitt första under vid bröllopet i Kana där han förvandlar vatten till vin. Temat för söndagen är "Jesus uppenbarar sin gudomliga kraft"

"Store och mäktige er Dine gjerninger" (OKS Singers & band):

https://www.youtube.com/watch?v=_p63ol1I66E

En annan text kommer från Rom.12:6-16. Denna text kom jag också att stanna inför förutom texten från bröllopet i Kana. 

Här litet om Rom. 12:6-16:

- Vi har olika gåvor, uppgifter och kallelser och det behöver vi se och erkänna hos varandra. Vissa gåvor är inte de enklaste att tjäna i, men "vi ska avsky det onda och hålla fast vid det goda" (v. 9b) vilket stöder tex. gåvan att förmana. 

"Vi har olika gåvor alltefter den nåd som vi har fått. Den som har profetians gåva skall profetera i överensstämmelse med tron. Den som har gåvan att tjäna skall tjäna i sin uppgift. Den som undervisar skall undervisa i läran. Den som förmanar skall göra det i den uppgiften. Den som delar ut gåvor skall göra det utan baktankar. Den som leder församlingen skall vara nitisk, och den som utövar barmhärtighet skall göra det med glatt hjärta. Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Var innerligt tillgivna varandra i ömsesidig hedersbevisning. Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren. Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen. Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet. Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Lev i endräkt med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det som är ringa. Var inte självkloka." (Rom. 12:6-16)

- Orden "var brinnande i anden, tjäna Herren" (Rom. 12:11b) lyftes på något sätt fram inför mina ögon och fungerade inte som en tung lag när jag läste dem, utan som uppmuntran och förnyelse. Det känns också särskilt viktigt i dag, så att vi inte slumrar till eller förlamas när världen och omgivningen ser ut som den gör i dag med olika restriktioner.


Bibelförklaring del 50 (Värnamo kyrka, Håkan Sunnliden) Rom. 12:9f

http://varnamopastorat.se/bibelforklaring/mp3/1-rom/170305-Rom-del-50.mp3

- Det handlar om hur en kristen ska leva. Friheten i Kristus finns, men förmaningar behövs. Vi måste inte göra på ett visst sätt som kristna. Gud fostrar oss genom sin nåd. Det är kraft i nåden, och när nåden drabbar oss har vi inget eget att komma med. Nåden slår ut allt vårt eget. Annars är det inte nåd. Nåden är en fostrande faktor i våra liv...Nu handlar det om tillämpningen...

Man kan också lyssna på kapitlen som kommer före och efter stället från Rom. 12:9:

http://www.varnamopastorat.se/bibelforklaring/Nedladdningsbara-filer.htm

***

"Dejlig er jorden" (OGC, Maria Haukaas Mittet)

https://www.youtube.com/watch?v=E9EjkUsMsD0













Foton: (familjen Lindén, KL)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar