Powered By Blogger

lördag 1 januari 2022

Presidentens nyårstal

 Finland 1.1.2022. 

- Finland har en president som önskar oss: Gott nytt år och även Guds välsignelse! 

Hans inledande ord är också bra: ”Min kanske föråldrade uppfattning om människornas inbördes förhållanden är att det behövs mer god vilja, mer önskan att förstå varandra och mer ödmjukhet inför högre värden.” Detta konstaterade F. E. Sillanpää på sin tid, och hans budskap är fortfarande inte föråldrat." (presidenten)

- Sillanpää's och presidentens uppfattning är inte föråldrad! Presidenten lyfter även fram åsiktsfriheten. Han uppmanar oss även att söka det gemensamma bästa. Presidenten riktar sig till vaccinskeptiker och betonar att man inte bara ska tänka på sig själv, även om det är förståeligt, utan också tänka på smittspridningen till andra och understryker vikten av att lita på den globala expertisen inom vetenskap och hälso- och sjukvård. 

Vidare konstaterar presidenten angående världsläget att fokus flyttat från oron över Kinas politik till oroshärden Ukraina - Ryssland - Europa. "Suverän jämlikhet mellan alla stater är en grundläggande princip som alla bör respektera." säger han. Presidenten sätter bestämt ner foten gentemot Putin och Ryssland och kungör att Finland självklart har självbestämmanderätt och rörelsefrihet vad gäller beslut om tex. anslutningen till Nato. "Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje är stabil." betygar han. Han citerar även Kissinger och låter förstå att fred och inte krig är det naturliga och primära men manar till medvetenhet om vissa staters hänsynslöshet. 

Presidenten nämner även om vikten av vi inte lever på bekostnad av framtiden vad gäller klimatfrågor, monetär skuldsättning osv. 

Slutligen håller han fram att vi ska lyssna på ungdomarna och att det finns ett oroväckande illamående bland unga. "De unga har också något att säga", betonar han. 

"Världens lyckligaste land kan vara till freds först när det ger sina unga hoppfulla framtidsutsikter."/Min analys av presidentens nyårstal. 

- Ukrainas suveränitet får inte ytterligare kränkas. Finland kan inte ge efter för ryska påtryckningar. Västmakterna och EU propagerar för öppenhet, demokrati och rent spel. Ryssland och Belarus har slipade ledare som idkar fult rävspel och hotar freden. De kränker tex. Ukrainas suveränitet och kapar flygplan med oliktänkare/journalister och slänger oppositionella i fängelser där man utövar tortyr.

I detta sammanhang drar jag mig till minnes ord av den fd. belarusiska presidentkandiaten och diplomaten i exil Andrei Sannikov som sagt att "tyvärr visar sig diktatorers samarbeten vara väldigt effektiva och tom. mer effektiva än den demokratiska världens...(https://charter97.org/en/news/2013/3/17/66715/) " /KL


"Republikens president Sauli Niinistös nyårstal den 1 januari 2022":

Republikens president: (på svenska, finska och engelska) Hela talet: 

https://www.presidentti.fi/sv/tal/republikens-president-sauli-niinistos-nyarstal-den-1-januari-2022/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar