Powered By Blogger

söndag 30 januari 2022

Guds ord är levande och verksamt - Att tro och lita på Gud

 Shalom! 

4 s e Trettondag (julkretsen/trettondagstiden) Tema: Jesus hjälper i nöden. Gud har all makt i himlen och på jorden. Kraften i Guds ord. 

- Evangelitexten för denna söndag handlar om när Jesus stillar stormen. Texten är välbekant eftersom jag och många med mig hört den under många år predikas i olika sammanhang. Då är det roligt och uppbyggligt när ögonen får syn på ord och meningar som börjar tala till en på nytt. Har man hört om och själv läst den bibliska händelsen (och hela Bibeln) många gånger känner man också igen falsk lära! Jag vänder mig också med förtroende ofta till en kyrkans man, en klassiker som biskop Bo Giertz och hans bibelförklaringar för att få en fördjupning. Så också denna gång. Guds ord är ju också sådant till sin beskaffenhet att det har stor kraft. Herren skapade ju världen genom sin utandning och sitt uttalade ord!

Den översättning som finns på evl.fi känns "tunn" om man jämför med andra översättningar tex. Folkbibelns eller Giertz' egen översättning. Sista versen v. 27 lyder på evl.fi: "Folk häpnade och sade: ”Vem kan han vara? Till och med vindarna och sjön lyder honom.” (Matt. 8:27)

Folkbibelns text är: "Männen häpnade och sade: "Vem är han? Till och med vindarna och sjön lyder honom." (Matt. 8:27)

Här (Folkbibeln) handlar det om de som var med Jesus i båten; alltså lärjungarna i första hand. Samma sak i Giertz' översättning. Detta var bara en sak jag noterade när jag sökte och läste texten på evl.fi.

För ca 10 år sedan studerade jag en smärre dos teologi och andlig litteratur på egen hand bla. Leif Erikson's "Pneumatologi och epikles i Luthersk teologi" (praktisk teologi, ÅA), "Auktoritet och nådemedel" (Leif Erikson), C O Rosenius. Den bibliska läran om Rättfärdiggörelsen blev också levande för mig då. 

Evangelisten Markus är den som står för den grundligaste beskrivningen av den historiska händelsen om man jämför med andra evangelister.

I Markus 4:35f hittar vi berättelsen om stormen på sjön. Giertz noterar att det handlar om 4 sammanhängande berättelser som är återgivna med stor åskådlighet och många detaljer. 

Giertz konstaterar att det bara är evangelisten Markus som berättar att det var på kvällen som man seglade iväg, att Jesus redan var i båten och att andra båtar följde med. Vidare får vi veta av texten att det var i båtens akter som Jesus låg och sov och att han hade en dyna under sig. Troligen en som låg på roddarbänkarna. 

Markus ger också orden med vilka Jesus näpste (stillade) vågorna: "Tig! Var tyst"! (4:39) vidare skriver evangelisten att "Kanske ligger det en faktisk upplysning från den sjökunnige Petrus också bakom det grekiska ord, som Markus valt för att skildra stormen. Det betyder nämligen "virvelstorm", alltså en storm där vinddraget går nedifrån och uppåt, som i en cyklon." Intressant!

När man läser om händelsen ska man också notera att det var Jesus som sade till sina lärjungar att fara över med båten. Det var alltså Jesus som var ansvarig för färden, konstaterar Giertz.

I kommentaren till Matteus skriver biskop Giertz att Galileiska sjön ligger 200 m under havsytan och man ser berget Hermon i norr som är 2700 m högt. Man kan se snö på toppen. Sådana olikheter i temperatur på ett litet område kan ge upphov till störningar i atmosfären och tvära omkastningar i väderleken på sjön. Det var just detta som hände. 

Giertz konstaterar även att det faktum att Jesus sov denna nattliga båttur i detta ofantliga oväder, visar vilket hårt liv han levde. Han var ju både Gud och mänska!

I kommentaren till Lukas evangelium nämner Giertz att "fiskarna på Gennesarets sjö i början på förra seklet kunde göra en paus i arbetet för att lyssna upp mot skyn och höra om inte den fruktade västvinden börjat blåsa däruppe. De visste att den sen kunde kasta sig ned över dem. Galileiska sjön är ju något av en fjällsjö, och man får räkna med plötsliga stormar." (Giertz) 

Detta var ju alltså nattetid. 

Vidare var fiskebåtarna små och odäckade och tog lätt in vatten. 

Jesus stillade alltså denna förskräckliga storm, som höll på att bli båtfararnas undergång, med sitt blotta ord eller kommando!

Giertz undervisar vidare: "Ingen mänska har makt över vinden. Att Gud har det, är däremot biblisk tro. --- Tror man att Jesus var Guds Son, lik sin Fader, blir berättelsen begriplig." 

I Matteuskommentaren skriver biskopen att Jesus nyss prisat centurionen för en stor tro. Nu delar Giertz även evangelium när han konstaterar att även om Jesus förebrår lärjungarna för att de är "män med en liten tro"  (grek.) - ändå får vara hans lärjungar! "Tron tar man sig inte. Den skapas i hjärtat när man följer Jesus och ser vem han är." (Giertz)

Mark. 4:35-41  Jesus stillar stormen (Folkbibelns översättning)

"På kvällen samma dag sade Jesus till sina lärjungar: "Låt oss fara över till andra sidan." De lämnade folket och tog honom - som han var - med sig i båten. Också andra båtar följde med. Då kom det en häftig stormby och vågorna slog in i båten, så att den höll på att fyllas. Själv låg han i aktern och sov på en dyna. De väckte honom och ropade: "Mästare, bryr du dig inte om att vi går under?" Han vaknade och talade strängt till vinden och sade till sjön: "Tig! Var tyst!" Och vinden lade sig, och det blev alldeles lugnt. Han sade till dem: "Varför är ni rädda?" Har ni ännu ingen tro?" Då greps de av stor fruktan och sade till varandra: "Vem är han, eftersom både vinden och sjön lyder honom?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar