Powered By Blogger

måndag 3 januari 2022

Aktuellt - Fakta går inte hem

 Här är någonting som jag funderat över den senaste tiden när det gäller den pandemi som sveper över vårt land och över hela världen. 

- Det behövs mänskor som sakligt och kritiskt granskar lagligheten i olika myndighetsbeslut och lagar. Mänskor som granskar att friheten vad gäller mänskliga rättigheter inte kränks eller kringskärs i onödan även under tider av undantagstillstånd och med speciallagar i kraft. Detta har gjorts och görs kontinuerligt. I ett tidigt skede kunde man läsa om gränskontrollerna och deras befogenheter. 

Det behövs mänskor som är observanta på vad som kan innebära eller utvecklas till tvång eller ofrihet. 

Det behövs andligt visa mänskor som är sunt och balanserat vaksamma inför framtiden vad gäller faran med införandet av olika nödvändiga dokument (tex. coronapass och dyl.) - mänskor som protesterar om det blir ojämlikt eller diskriminerande. Det är också viktigt att följa med vad tex. den uteblivna rätten att samlas i kyrka och församling innebär nu och på sikt. 

Vad vi inte behöver är konspirationsteorier, osunda spekulationer, ovetenskapliga youtube-videor framförda av personer som utan sakkunskap eller medicinsk utbildning sprider propaganda och misstroende mot covid-19 vaccinet. Vi behöver inte katastroftänkande självutnämnda "experter" som skrämmer upp oss. 

Samtidigt är yttrandefriheten vars och ens rätt, inom vissa gränser, så att man tex inte kränker någon annan. 

Vi behöver hålla oss till fakta, till global samfälld medicin och vetenskap, till tillförlitliga källor. 

Det är tex. stor skillnad på att ta del av en debattartikel i en medicinsk läkartidning eller läsa sådant material som är forskningsbaserat och evident i samma tidning. Det krävs en viss specialkunskap, bredd och utbildning också av läkaren/forskaren när det handlar om förståelsen av nyupptäckta sjukdomar och botemedel. Detta bör man också beakta när man läser vad olika personer uttalar sig om.

Var noga med att granska källorna!

Situationen med nedstängningar, reseförbud, isolering, konkurser, den osynliga fienden "corona" (som är osynlig tills man själv drabbas hårt!) är ganska kafkaaktig och driver lätt fram rädsla och misstänksamhet. Ändå undrar jag varifrån "hatet" och misstroendet mot godkända vaccin och vaccinförespråkarna kommer, eller varifrån det ökade hatet mot politiker och myndigheter kommer ifrån? Finns det en utbredd uppgivenhet bland mänskor?

Fakta går liksom inte alls hem.

Vad är alternativet till att inte lita på THL, Finlands regering och en majoritet av riksdagen som godkänt speciallagarna och/eller vaccinet?

Sjukvården överbelastas ju och kapaciteten räcker inte till för alla som blir sjuka. 

Det är hemskt att många företag drabbas så hårt av nedstängningarna tex. café och restaurangbranschen eller kulturbranschen. Det är olyckligt med permitteringar och konkurser. Distansstudier är krävande och ensamt. Vad kommer att hända med landets ekonomi framöver? Vi har nu levt med dessa problem en lång tid och det tär hårt på oss och det slår ojämlikt och känns orättvist.

Den som vaccinerar sig har ett skydd. Ifall man ändå skulle få smittan, så får man sjukdomen lindrigare. Den som inte vaccinerar sig och får covid kan hamna i intensivvård och till och med dö trots respirator. Det är bra att sjukvårdspersonal är vaccinerad för då har de själva ett skydd och smittar inte ner andra. Tvånget att vaccinera sig beror på att man vill skydda riskgrupperna. Ifall man hör till en riskgrupp och förstått nyttan och vikten av att vaccinera sig ska man inte behöva riskera att smittas ner när man söker sig till hälso- och sjukvården.

Högakta myndigheterna som vill värna mänskoliv och som måste se till att vårdplatser och -apparatur räcker till! Visa respekt för erkänd vetenskap, auktoriserad forskning och läkare/vårdpersonal som står i livets tjänst och som förlitar sig på senaste medicinska rön och vars uppgift är att förebygga sjukdomar, upptäcka dem i tid och vårda de sjuka!

Idka källkritik! Vägra att gå omvägen via youtube när det gäller medicin eller senaste informationen om sjukdomar, vaccin och de senaste bestämmelserna kring covid-19. 

Seriösa läkare uttalar sig i allmänhet inte i  youtube-videor i medicinska frågor. 

I Finland förlitar vi oss på THL och på den information som närmaste hälsostation/sjukhus ger oss gällande pandemin, vaccinationer och hur vi ska sköta oss eller förhålla oss till olika sjukdomar överlag. Läkaren förlitar sig enbart på vetenskapligt belagd medicin och forskning eftersom han vill värna liv och har ett stort ansvar. Sin kunskap får han/hon genom lång utbildning, kontinuerlig skolning, fortbildning och erfarenhet. Den som själv inte är läkare ska alltså förlita sig på en läkare som har kunskapen och som tar ansvar för sina råd och för sitt arbete. 

Vill man anlägga religiösa aspekter på situationen och världsläget så talar Bibeln om krigslarm, jordbävningar, om mänskornas rådlöshet och upproriskhet osv. 

Men vi vet inte dagen eller stunden när allt tar slut. Den troende vet att vi har en Gud som lovat oss en framtid och ett hopp vad som än händer och att vi är kallade att leva i daglig ånger och bättring. Vi ska vaka och be eller be och arbeta som Luther säger. Det är gott att tänka på våren och äppelträdet man kan plantera...

***

I ÖT finns en bra artikel om en man som arbetar på intensiven. Läs den!

"Som sjukskötare på en intensivvårdsavdelning ser Marcus Norrgård pandemin i vitögat. – De som sprider konspirationsteorier borde ta en titt i spegeln."

https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/542765

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar