Powered By Blogger

lördag 23 oktober 2021

Salt

 Reformationsdagen. Trons grund. Frid!

En av texterna är från Rom. 10:12-18

"Det är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har en och samme Herre, och han ger sina rikedomar åt alla som åkallar honom. Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst. Men hur skulle de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur skulle de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur skulle de kunna höra, om ingen predikar? * Och hur skulle några kunna predika, om de inte blev utsända? Det står skrivet: Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet? Men alla ville inte lyda evangeliet. Jesaja säger: Herre, vem trodde vår predikan? Alltså kommer tron av predikan och predikan i kraft av Kristi ord. Men nu frågar jag: Har de kanske inte hört? Jo, mer än så: Deras röst har gått ut över hela jorden och deras ord till världens ändar."

* "Hur ljuvliga är inte glädjebudbärarens fotsteg när han kommer över bergen och förkunnar frid, bär fram goda nyheter och förkunnar frälsning och säger till Sion: "Din Gud är nu konung!" (Jes. 52:7, parallell)

- Jag lutar mig mot biskop Bo Giertz och söker upp hans kommentarbok över Romarbrevet: 

"... munnens bekännelse lyder alltså: Jesus är HERREN. Det är den kristna trosbekännelsen i dess kortaste form, så som vi möter den också på andra håll i Nya Testamentet. Jesus har fått det namn, som är över alla namn, Guds eget namn: HERREN. Människan Jesus är sann Gud. --- Denna nya frälsningsväg gäller nu för alla, både judar och hedningar. Vägen heter inte längre "Håll buden" utan "Tro på Jesus". Frälst blir var och en som åkallar Herrens namn. Och Herren, det är Jesus Kristus. 

Men skall man kunna åkalla Jesus som sin Frälsare måste man få hjälp att tro på honom. Därför måste evangelium predikas. Och för att evangelium skall bli predikat måste det sändas ut budbärare. När Paulus talar om att "sända ut budbärare" använder han det verb, som motsvarar ordet "apostel", och i uttrycket "de som kommer med det glada budskapet" ligger samma ord som vi har i "evangelium". Han påminner alltså om att Kristus har sänt ut apostlar med sitt evangelium. Kristus har grundat sin kyrka, och där skall evangelium predikas. Genom denna predikan är det som tron uppkommer. Förkunnelsen och gudstjänsten är alltså nödvändiga. Och lika nödvändigt är det, att förkunnelsen verkligen bär fram Kristi ord och inte låter evangeliet formas efter åhörarnas önskningar."

***

Salt:

"Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor." Matt. 5:13

(Matt. 5:13-16 är en av helgens texter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar