Fokus i FC, lördagen den 2.10.2021 kl. 18.30.
Undervisning över Sakarja: khde Jockum Krokfors, vid flygeln: "Kick" Östman, barnfokusledare: Matilda Wilhelmsson & Alina Storbacka, förebedjare: Helena & Olle Domars, servering: Ana Vik, välkomnare: Niklas Storbacka. Kollekt till: Kristna Afghanföreningen. Min tur att vara mötesledare.
- Tänk så viktigt och fint att vår församling får ha en kyrkoherde som stöder oss och som klart och tydligt uttalar att Bibeln och bibelkunskapen är viktig för församlingen och som dessutom håller initierade bibelstudier med jämna mellanrum över Gamla testamentet! Dessutom står han med oss i bön och lovsång.
Kristian "Kick" Östman som ledde den finstämda lovsången denna kväll har en naturligt lyhördhet för vilka sånger som passar in och väldigt många betonade Anden. När vi lovsjunger gör vi det till Guds ära och ser bort från oss själva. Vi offrar lovets offer till Gud. Ibland kan det också vara psalmer.
Det här blir inte ett detaljerat referat, men jag kommer att dela med mig en del av det vi fick ta emot denna kväll.
"Kick" Östman samlade oss genom att inleda med sången "Beautiful" (Jesus is beautiful).
Eftersom det var min tur att vara mötesledare hälsade jag välkommen och höll inledning i vanlig ordning. När man stillar sig får man så mycket att man sedan måste se till att skala bort en del så att det inte blir för lång inledning. Jag stannade inför orden som finns i 2 Mos. 3:5 "Tag av dig skorna, ty platsen där du står är helig mark." - Tidigare har jag också nämnt denna vers och nu återkom den när jag tittade efter vilka texterna är för denna söndag (3.10) Vi firar Mikaelidag och orden återkommer i texten från Jos. 5:15 där "mannen med svärdet" eller "befälhavaren över HERRENS arme" säger till Josua att han ska ta av sig skorna, ty platsen där du står är helig. Samma ord alltså!
I 2 Mos. 3:2 möter Mose HERRENS ängel dvs Kristus själv, där Gud ropar ur den brinnande busken (v. 5f) att han är "din faders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud." - och att Mose ska ta av sig skorna eftersom han står på helig mark.
I Nya testamentet hänvisas i Apg: 7:33 till denna händelse. Hur underbar är inte Bibeln, så trovärdig och så gedigen! Jag nämnde att jag tycker om att läsa parallellställen till olika saker jag funderar över (tex. hörnstenen).
Jag riktade mig även till de barn som fanns på plats och försökte göra det intressant för dem också.
- Vad vill jag säga med ovanstående? Jo, att när vi står inför Gud, så står vi på helig mark. Gud är densamme i Gamla testamentet och Nya testamentet. Han är lika helig. Bibeln är trovärdig.
Vidare, Gud har försonat oss med sig själv. "Gud har försonat oss med Gud." Han har gett oss Kristus. Han har räddat oss. Han har gjort allt för oss, så att vi får kallas Guds barn och Jesus är vår bror!
Tilläggas kan att utan förbön stiger åtminstone inte jag upp inför församlingen och det beror inte på bristande frimodighet, utan på att uppgiften känns så helig. Förbönen innan mötet är avgörande. Vi som tjänar är alla lekmän.
Fri bön och bönen Fader vår avslutade inledningsorden.
Vi tog upp kollekten genom offergång och sedan vi fick lovsjunga Gud i en helande atmosfär. Glädjefyllt men ändå så oerhört stilla och lugnt, ja som det kan vara i Fokus.
Något om undervisningen:
- Det är faktiskt 10 år sedan Jockum Krokfors inledde bibelstudierna över Gamla testamentet i Fokus-samlingen.
Han nämnde också alldeles i början orden som Emmausvandrarna fick vara med om: "Och han (Jesus) började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem vad som var sagt om honom i alla Skrifterna." Luk. 24:27
- Bibeln är viktig för församlingen, betonade kyrkoherden. Tyvärr är trenden idag den att mänskor fjärmas från kunskapen om Bibeln och de bibliska berättelserna och utvecklingen har gått snabbt. Tack och lov finns det lärare som ser till att förhindra det.
Sakarja betyder "Gud kommer ihåg". Sakarja var präst och hans uppgift var att bygga upp. Boken kommer nästsist i vår Bibel och tidsmässigt passar boken även där. Boken består av 8 st tal till samtiden och resten handlar om framtidsperspektivet. I de 8 synerna kan vi tex. känna igen ryttarna som kollar in läget på jorden och konstaterar att nu är det tid att bygga upp. Det råder frid på jorden. Ryttarna kan vi känna igen från Uppenbarelseboken.
I boken finns också en varning: Vänd er inte mot Guds egendomsfolk! (Sak. 2:8-9)
I kapitel 3:8 f talas om löftet om Telningen. Det är en Messias-profetia.
Jockum Krokfors nämnde även att Åklagaren omnämns vilket faktiskt inte är ofta i GT (Sak. 3:1f)
Att Gud förlåter av nåd betonas också i boken.
En kraftig Messiasprofetia finns i kap. 4 och flera tydliga broar till NT. Sak. 4:6 innehåller de kända orden "Inte genom styrka, inte genom kraft, utan genom min Ande, säger HERREN Sebaot."
- och så föreslog herden att vi skulle sjunga den "som förr i världen" vilket alla stämde in i! "Icke genom någon människas styrka eller kraft ska det ske..."
I kapitel 6 kröns Josua till kung vilket är ovanligt eftersom han var präst. Melkisedek är dock ett annat exempel.
I kapitel 7 uppkommer frågan hur man ska göra med fasta och fester. Den sanna fastan nämns i kapitel 7:9f "Döm rätta domar och visa varandra godhet och barmhärtighet. Förtryck inte änkan och den faderlöse, främlingen och den fattige och tänk inte ut ont mot varandra i era hjärtan."
- "Det handlar om en inre fasta i kärlek", sa Jockum.
När det gäller fester (Kap. 8:19) ska man ta Gud och etiken med i festerna "fröjd och glädje, sanning och frid".
Resten av kapitlen blir svårare. Det är som om man har pusselbitar medan pärmbilden saknas.
Kapitlen 9-11 har nationella teman medan fortsättningen handlar om hela världen dvs de är apokalyptiska.
Guds löfte är dock att Israels fiender skall besegras.
Sak. 9:9 "Nu är det jul igen" innehåller en profetia om Kristus "Fröjda dig storligen du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig..."
Kapitel 11 handlar om avskogning (íntressant!) och kapitlen 12-14 handlar om hela världen med Jerusalem i centrum. "Gud har inte övergett sitt egendomsfolk" sa kyrkoherde Jockum Krokfors. Han hänvisade även till Rom. 11 där Paulus säger samma sak; att Gud inte har övergett sitt folk.
Det finns många bryggor till pingsten, till Uppenbarelseboken och även en väckelse bland judarna nämns i Sakarja.
***
Detta var då ett sammandrag men trots allt fick jag kanske nog med det allra viktigaste och det mesta.
Efter undervisningen steg vi upp för att röra på oss under det att vi sjöng en sång. Sedan fick förebedjarna leda oss i tacksägelse och förbön. Tack för det!
Nästa gång vi samlas om två veckor den 16.10 blir det undervisning med kaplan Jakob Edman över Kol. del 2 och då gästas vi även av Mats Sjölinds lovsångsteam. Alla välkomna med!
Denna gång hade vi servering och den var gratis (frivillig avgift).
Avslutande ord från mig löd från Jes. 30:15 "Ty så säger Herren HERREN, Israels Helig: "Om ni vänder om och är stilla skall ni bli frälsta. Genom stillhet och förtröstan blir ni starka."
Orden passade perfekt in med förebedjarna slutord. Och det slår mig att det även passade in på den speciella stillhet vi får vara med om under och efter lovsången.
Kristian "Kick" Östman ledde oss i Herrens välsignelse sjungen.
***
Tidigare på dagen hade församlingen ordnat en bilutställning utomhus och även föreläsningar med anledning av Hållbarhetsveckan och där deltog jag med min familj i bilutställningen. Den drog mycket folk!
***
Foto: KL (Stående förbönsämnen: det judiska folket, lidande kristna och förtryckta folk och vår egen stad och vårt eget land)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar