Powered By Blogger

lördag 16 oktober 2021

Fokus - "Nåd utöver nåd, en frälsning underbar, Du Guds Lamm som världens synd borttar..."

- Det var en bra Fokus-kväll igen! "Nåd utöver nåd" sjöng vi bla. under Mats Sjölinds lovsångsteam's ledning och församlingspastor Jakob Edman höll en undervisning med Kristus i centrum och höll god kontakt med åhörarna. Gud allena äran. 

I övrigt undervisade han (Jakob, den frimodige) om friheten från lagen som den unga församlingen i Kolosse behövde få höra (Kristus har ju uppfyllt lagen i vårt ställe) och en hel del uppmuntran för lidande kristna framkom. Vi är frälsta av nåd. Vi måste inte som kristna passa in i en förväntad mall för att räknas som "sanna kristna". Jesus har tagit alla laggärningar på sig. Jakob, "den unge och frimodige" predikade ingen framgångsteologi utan sade att det är "ok att sjukdom, ångest, nöd osv. finns hos oss dvs vi undgår inte lidande, men en gång upprättar Gud allt. Kristus är hos oss och vi har samma hopp som Paulus! Fortsättning av Kolosserbrevet kommer senare. Jonas Löfqvist var mötesledare. Jag fick vara med i förbönstjänsten med Ralf Salo.

Det var Jonas Löfqvist's tur att vara mötesledare och det fungerade bra. Fokus hölls till en stor del på lovsång eftersom vi hade inbjudna gäster. I lovsången upphöjer vi Gud med "tack och lov", vi bygger inte på känslor och vi är fria att lova Gud "med hela kroppen", vi använder flaggor (höj baneret) och vi är fria att stå upp om vi vill. Det kom glädjande nog en del barn till samlingen också. Vi fick sjunga många lovsånger i början av mötet. 

I sin undervisning sammanfattade pastor Jakob Edman i det stora hela, att Kolosserbrevet vittnar om att Jesus är i centrum och att kärleken till nästan är verklig. I Kolosserbrevet ingår en hymn: "Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och väldigheter..." Kol. 1:16f

Kolosserbrevet uppmuntrar till att hålla fast vid tron och hoppet. 

Dagens undervisning fortsatte från Kol. 1:24-29. Att hålla i minnet är att Paulus sitter fängslad och lider. Paulus lider "för kyrkan", han tar så att säga "smällen" för kyrkan. Han tom. gläds (Kol. 1:24)

Vi kan inte fullt förstå vad det är att lida för sin tro. På Paulus' tid var samhället emot kristna. Detta är inte riktigt vår verklighet trots allt. Vi känner förstås lidande pga olika livsomständigheter och vi slipper inte som kristna undan lidandet. Det är ok att känna ångest, drabbas av sjukdom osv. En dag upprättar Gud allt! Kristus är hos oss och vi har samma hopp som Paulus har! Vi kan dela varandras lidanden och hjälpa dem som har det svårt. Vi får bära varandras bördor. 

I kapitel 2:1-7 läser vi att allt handlar om Kristus. Jesus är nyckeln till våra liv. Vi tror på en person, inte på en princip och vi har en relation med Gud. Tron och sanningen är en relation. Vi får växa närmare Jesus, hitta gömda skatter ("Guds hemlighet, Kristus") och det finns ständigt mer att upptäcka om Jesus. 

Att stå stadigt i livet är att vara rotad och grundad i Jesus (2:6-7). 

Verserna 8-23 handlar om att det i Kolosse fanns icke-judar som trott på "andra gudar" för att få bättre skörd, bättre ekonom osv. En del av dem hade satt sin tillit till Kristus + andra gudar (polyteism).

Det fanns även en viss press från en del som ansåg att man måste följa Mose lag med omskärelse, kosher, sabbatsbudet osv. Man behövde först alltså bli judar, sedan kristna. 

I Jesus har vi frihet från detta. Allt har lösts genom Kristus. 

"Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade emot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset." Kol.2: 13-14

Han har avklätt makterna: "Han har avklätt väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem." v. 15

I dopet har vi ett liv i frihet v. 12 

Vi är frälsta av nåd. Luther kämpade med att vara tyngd av lagen men befriades till att tro på frälsningen av nåd. 

Till Guds familj hör alla som tror. 

Lagens krav kan vi kanske känna i kyrkan; att vi måste be på ett visst sätt, bete oss på ett visst sätt osv. för att vara "sanna kristna". Jesus har tagit alla laggärningar på sig. 

Vi behöver inte låta vår tids gudar såsom rikedom, makt, inflytande, effektivitet osv styra våra liv.

I Jesus har vi frihet från detta. 


Kvällens kollekt gick till Såningsmannen. Ralf skötte om bönen för tacksägelse- och förbönsämnena. Jag bistod i förbönen efteråt. 

Mötet avslutades med Herrens välsignelse och lovsång. Servering och fri samvaro sist. 

Den lovsång, av de många fina, som främst blev kvar hos mig var: "Nåd utöver nåd, en frälsning underbar, du Guds Lamm som världens synd borttar..."

***

"Från dig kommer min lovsång i den stora församlingen, jag får infria mina löften inför dem som fruktar honom." Ps. 22:26




Foto: KL (från en tidigare Fokussamling)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar