Powered By Blogger

tisdag 31 mars 2020

Tryggheten

- Församlingsprästen Jan-Gustav Björk bidrar med en läsvärd kolumn som passar både yngre och äldre (Kyrkpressen 7/2020). Rubriken är "Tryggheten i oron". * Bibelplanen 1-15.4.2020

"När coronaviruset, annan sjukdom eller ekonomisk osäkerhet sprider oro, söker vi efter trygghet och efter något vi kan hålla fast i. En del söker trygghet genom att be Gud om beskydd. Något vi också gör varje gång vi ber bönen Fader vår.


Tron på Gud är ändå inget vaccin mot sjukdom. Lärjungen Paulus som först förföljde de som trodde på Jesus, upptäckte senare i livet att hans enda trygghet var just den han förföljde. Paulus enda trygghet i en nyckfull och orättvis värld blev Guds kärlek genom Jesus Kristus.

Lovisa, en 25-årig tjej, drömde en gång att hon befann sig på bottnen av ett djupt, runt hål. I hålet var det mörkt, fuktigt och trångt. Hon ville upp. Folk kastade ner repstegar till henne och ropade att hon skulle klättra upp. Hon litade inte på att de orkade hålla repet. Slutligen var det bara en man kvar med sin repstege. Han ropade: Kom! Hon svarade: Hur skall jag kunna lita på att du håller repstegen tills jag kommit upp? Då försvann mannen! Lovisa kände sig helt övergiven. Plötsligt var han tillbaka. Han lindade in något i en filt som han försiktigt virade ner. I filten låg en liten baby. Hon förstod att det var mannens egen baby och att mannen inte kunde släppa taget. Han ville så gärna få upp henne ur hålet att han var villig att skicka ner sin lilla baby för att visa att hon kunde lita på honom. Hon knöt fast barnet på sin mage och tog tag i repstegen.

Paulus säger i Romarbrevet 8: Om Gud är för oss, vem kan då vara mot oss? Han som inte skonade sin egen son, utan utelämnade honom för att hjälpa oss alla, varför skulle han inte skänka oss allt med honom? Sedan fortsätter Paulus att räkna upp olika svårigheter och hot han kunde råka ut för och summerar: Jag är viss om att inget skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Jesus Kristus vår Herre. Paulus var inte immun mot lidande, men hade i tron på Jesus funnit en trygghet som höll i en otrygg värld."

 (Kaplanen i Jakobstad Jan-Gustav Björk, Kolumnen i KP, 7/2020)


"Han kom hit ner -  därför vi prisar" (B Johansson):
https://www.youtube.com/watch?v=PhJ5zj6Ez1o


"För att du inte tog det gudomliga" (Classic):
https://www.youtube.com/watch?v=UupTTtiJT4k




Uppdaterat med Kr.P:s (Kristet Perspektiv) bibelplan (1-15.4.2020)




Foton: KL (Fokuskväll i FC, församlingssalen, andra bilden privat)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar