Powered By Blogger

söndag 15 mars 2020

Fokus: Vi kan inte ha kontroll över allt, men Klippan Kristus håller och påverkas inte av virus

Fastetiden. Lekmannasamlingen Fokus 15.3.2020 kl. 17.00. Undervisning/Saarna: Pastori Marko Mitronen (Kiitos!). Tvåspråkig samling. "Päivä vain ja hetki kerrallansa". Jumalan armo.

En liten men naggande god skara medvandrare hade mött upp till kvällens fokussamling. Församlingen följer allmänna direktiv men jag är glad att jag kom mig i väg ikväll. Kort sammanfattat låter det så här (jag gjorde inga anteckningar):

"Fin Fokus-kväll med pastor Marko Mitronen. Han predikade på finska över Luk. 11 och talade om att Jesus är enda vägen till Gud. Antingen är man för eller emot (inte neutral). Evangeliet frälser och ger nytt liv, vilket inte goda gärningar eller moralism gör. Evangeliet gör oss till söner och döttrar. Våra bättringsförsök kan ge ytligt resultat, men dölja våra behov av rening och de kan göra saken värre. Därmed inte sagt att vi ska göra gott för det blir följden av den Helige Andes verk. Det är en illusion att vi kan kontrollera livet, men klippan Kristus håller och påverkas inte av virus! Härligt att sjunga lovsånger och psalmer på finska."

Jag minns också att Marko sade att han tyvärr även i lutherska kretsar bland präster, under diskussioner hört att en del säger att det finns andra vägar till Gud än genom Jesus Kristus. Jesus säger dock att han är vägen, sanningen och livet och att ingen kommer till Fadern utom genom honom (Joh. 14:6). Vidare sa Mitronen att en del mänskor säger sig vara positivt inställda till kristendomen men försöker vara neutrala. Enligt Luk. 11:23 säger Jesus: "Den som inte är med mig är emot mig, och den som inte samlar med mig han skingrar."

Luk. 11:26 beskriver ett scenario med orena onda andar och pastorn tog fasta på ordet "bor". Ordet "bor" återkommer i Ef:3:17 som handlar om hur aposteln Paulus ber att "Kristus genom tron ska bo i era hjärtan och att ni ska bli rotade och grundade i kärleken." Samma ord men vilken skillnad!

Ta emot evangeliet, det nya livet! Det materiella håller inte, det har vi sett. Det är en illusion att vi kan kontrollera livet, ekonomin - tex genom att köpa wc-papper, vilket många panikhamstrat under den pågående pandemin. Klippan Kristus håller och påverkas inte av något virus.

Helena Hult var kvällens mötesledare och vid flygeln satt David Lövsund, Emilia sjöng. Det var väldigt fint att få sjunga lovsånger och psalmer också på finska och vi sjöng bla. "Bara i Dig", "Yksi nimi ylitse muiden", "Se vi går upp till Jerusalem", "Sinun edessäsi painamme päämme", Tulkoon valtakuntasi" och "Päivä vain ja hetki kerrallansa" (Blott en dag).

Helena och Olle Domars hade också ordnat servering denna kväll. Det fanns möjlighet till förbön. Kollekten som samlades in genom offergång gick till den kristna Afghanföreningen.

Vi var flera som önskade mera samlingar tillsammans med den finska församlingen.




"Päivä vain ja hetki kerrallansa" (Nina Åström):
https://www.youtube.com/watch?v=MSN_aSUKTAo


"Yksi nimi ylitse muiden"
https://www.youtube.com/watch?v=NRrx98l47NA


"Tulkoon valtakuntasi":
https://www.youtube.com/watch?v=J75gr-cNGqo


Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar