Powered By Blogger

torsdag 20 februari 2020

Andakt - En livskurva som är ljus och bara växer i klarhet

Andakt. En fräsch fläkt från den gamla kyrkan för alla. Ordspr. 4:18

Lyssna till uppmuntrande ord för gamla och unga med prosten och fd. biskopskandidaten Henrik Perret i denna kvällsandakt! Välbehövligt - i en tid som denna.

Yle Arenan: Aftonandakt med prosten Henrik Perret (18.2.2020):
https://arenan.yle.fi/1-50423260

- Prosten Perret inleder med att referera till ett seminarium där en känd pastoralteolog gjort en undersökning bland sjukvårdspersonal som arbetar med sjuka och döende i livets slutskede och som ser mycket lidande. Han frågade dem: "Hur ser ni på ert eget liv och er egen död?" Undersökningsresultatet överraskade honom eftersom de flesta hade svarat: "Jag vet inte. Frågan är inte aktuell." Han fortsatte: "Nej, den är inte aktuell, men den blir  nog."

Henrik Perret har märkt att mänskor i olika skeden talar om olika saker. Barn talar om nuet och om sina drömmar, vad de ska göra sen när de blir stora. Perspektivet växer. I något skede kommer oron in. Hur ska det bli med klimatet osv. men blicken är ofta framåt. Äldre mänskor talar om minnen och vad de upplevt.

I dag ska vi rikta blicken framåt. Frågan är inte aktuell, men den blir nog. Ju äldre man blir desto mer märker man att leden glesnar. Goda vänners tid på jorden är över. Guds vilja är inte att vi ska gå bort, utan komma hem. Sen när vår tid på jorden är över, om det är snart eller dröjer - allt är i Guds hand.

Det är glädjande att se att mänskans liv på jorden får allt högre kvalitet, medellivslängden har ju ökat. Det finns nya hotbilder. Med jämna mellanrum påminns vi om att vi alla har en begränsad tid. Prosten Perret fortsätter: När barnen var små och man besökte vänner och släktingar blev det ofta tal om oroligheter, krig och konflikter som nyheterna var fulla av. Då minns jag, säger prosten att jag tänkte "Kära nån, tänk på alla barn och unga som ännu ska leva sitt liv, låt inte allt de får höra målas i så mörka färger. Tala om framtiden! Tala om hoppet!

Om man skulle försöka rita en mänskans livskurva skulle den kanske enligt många se ut så här: Det börjar sakta men så stiger den hela tiden säkert, kanske går det litet neråt och så stiger kurvan igen, och den når sin höjdpunkt efter 20 fram till ungefär 50 och så börjar den dala.

Men Guds Ord talar om en annan livskurva. "De rättfärdigas stig är likt gryningens ljus som växer i klarhet tills dagen når sin höjd."

En syn på livet som oberoende av hur långt eller kort det blir, stiger och stiger tills dagen når sin höjd, som när solen går upp, dagen når sin höjd, närmare Gud till dig.


Närmare Gud till Dig (Carola) ingick i andakten:
https://www.youtube.com/watch?v=vH_UTaqwppA


Ordspr. 4:18
"De rättfärdigas stig är lik gryningens ljus, som växer i klarhet, till dess dagen når sin höjd;"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar