Powered By Blogger

onsdag 9 januari 2019

"Vad är grunden för vår hoppfullhet"?

I en tid som denna.
Världen idag. "För den som är kristen är det ett nådens år 2019. 


Det betyder att vi lever i en värld som, trots alla svårigheter och problem, inte är övergiven. Vi tillhör inte en mänsklighet som är dömd till undergång. Eftersom Gud finns och har blivit en av oss i Jesus Kristus har vi hopp för framtiden. Därför kan vi också ta oss an utmaningarna – både de som rör vårt personliga liv och de som berör samhällets och planetens framtid – med realism och tillförsikt. Det är meningsfullt att engagera sig. Det råder ingen tvekan: Kristen tro är den mest hoppfulla av alla livssyner och religioner."


Världen i dag: "Vad är grunden för vår hoppfullhet"? (hela texten) Stefan Gustavsson
https://www.varldenidag.se/ledare/vad-ar-grunden-for-var-hoppfullhet/reprkf!5Ub@kkizUgKphQRYP1jgkQ/?fbclid=IwAR0JoFNzWWQT9swnmA49dFck4QYbBnKWmJRMkj8pqg9S8mk83KAaFy_F-o8
"Joel Halldorf ställde i Expressen (19/12 2018) den utmanande frågan om vad de sekulära liberalerna tror på, vad som är den metafysiska grunden för den etik och det samhälle de kämpar för. Om nu Gud är död, vad bygger då idén om det goda på? ---  ”det enda rimliga svaret på frågan om vad en liberal tror på” är enligt Lisa Magnusson: ”Det har du faktiskt inte med att göra.” Det är ett häpnadsväckande anti-intellektuellt svar. --- Redan 1968 skrev Francis Schaeffer boken ”På flykt från förnuftet”. Där visar han att det sekulära upplysningstänkandet, som menade sig stå för förnuftet, i själva verket var en flykt bort från förnuftet. Den som avvisar en personlig Gud och försöker förstå tillvaron enbart utifrån naturen kommer inte finna någon grund för tänkandet eller godheten. --- Ingemar Hedenius utmanade med rätta en kyrka som inte förmådde motivera den tro man predikade. --- Johannesevangeliet börjar med de kända orden: ”I begynnelsen var Ordet …” På grekiska står det ”logos”, som betyder ord, tanke. Texten fortsätter med att säga att i Ordet fanns liv och ljus och att ”ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det”.

Enligt kristen tro har alltså liv, tänkande och godhet en evig förankring. De har sin grund i Ordet, som blev människa i Jesus Kristus. Det är därför vi uthålligt ska tro på livet, tänkandet och godheten under nådens år 2019."


***

"When love was born" (Mark Schultz): 
https://www.youtube.com/watch?v=aKSU9Dbxvrw


"In the bleak midwinter" (Tine Thing Helseth) 
https://www.youtube.com/watch?v=r8WGlhJKlGo




***


Foton: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar